Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Senhøst og jul er toppsesong for klassiske viner som Bordeaux. Viner som passer til sesongens smaksrike retter av vilt og annet mørt rødt kjøtt, gjerne med gode smaksintense sauser til. Men akk, prisen på slik Bordeaux er ofte høy - veldig høy. Det finnes imidlertid veier utenom. Ukens vin, Ch. Mercier 2004 (41591), er en av de mest imponerende vinene blant billigbordeauxene. Om du ikke synes den fortjener å kalles billig, hører det med til historien at det ikke er mange viner fra den kanten som koster mindre, og definitivt ingen som er bedre.
Ch. Mercier 2001 er en klassisk bordeaux på den kraftige litt maskuline siden. Ungdommelig solbærduft med innslag av røde bær, cedertre, jordsmonn og stall. I munnen er den stoffrik med gode syrer og tanniner samt tiltalende solbærpreget saftighet. Avslutningen er flott og ettersmaken lang. Et topp vinkjøp som fint kan nytes nå til rike retter med rødt kjøtt fulgt av en saus med en del fedme. Den kan med stort hell legges bort noen år og tåler minst fem års lagring.
Den har en storebror, Ch. Mercier Cuvée Prestige 2005 (47081) som i motsetning til den første har modnet i fat. Nærmere bestemt i 12 måneder. Stilen er derfor svært annerledes, ikke bare på grunn av eiken, men også på grunn av at druesammensetningen som for prestisjecuvéen er dominert av cabernet sauvignon. Dessuten er årgangene veldig ulike. 2000 omtales ofte som århundrets årgang på grunn av de perfekte klimatiske forholdene. Den er imidlertid noe mer sødmefylt i frukten enn 2001 som for øvrig er terroir-årgangen par excellence siden jordsmonnskarakteren er mer dominerende. Nær sagt selvsagt er det vingårdens beste parseller med de eldste vinstokkene som gir råvare til prestisjecuvéen.
Bakgrunnen for dette sjenerøse tilbudet er at Mercier ikke tilhører de mest prestisjefylte områdene i Bordeaux. Côte de Bourg ligger litt isolert til på Bordeauxs høyrebredd (sammen med naboen i vest Côte de Blaye) akkurat der Dordogne og Gironde møtes. I vest er det bare jordbruksland på denne siden av floden. Mercier nyter godt av topografien som består av slake sør- og vestvendte skråninger med et veldrenerende jordsmonn av leire og grus, ganske så typisk for Bordeaux. Dessuten har vinene et relativt høyt innhold av cabernetdruer til å være på denne siden av elven. Høyrebredden er som kjent merlotland. I den ueika vinen er det dessuten 15 prosent malbec fra 35 år gamle vinplanter som i følge produsenten setter et veldig karakteristisk preg som kan påminne om trevirke og vanilje.
For å unngå bruk av sprøytemidler, overvåkes vinmarkene med avansert teknologi som blant annet værstasjoner. Dessuten brukes naturlige hjelpemidler som såkalte nyttige insekter og sexfeller (sender ut brunstaktige signaler til skadedyrene). Gjødsling er også svært begrenset og kun med tillatte produkter siden naturlig lav avling er et uttalt mål. Gjennomsnittet i Merciers vinmarker med fra 10-55 år gamle vinstokker ligger derfor på 45 hl/ha. Omsatt i utbytte pr plante tilsvarer dette omtrent 1,25 kilo druer, noe som er på nivå med de mest ambisiøst drevne vinmarkene.
Det eneste som bryter litt med den romantiske siden av det økologiske jordbruket er at druene høstes med maskiner. Trøsten er at de sorteres manuelt før stilkene fjernes og gjæringen kan igangsettes. Uansett har ikke det faktum gitt seg utslag i merkbar negativ retning.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.