Schloss Johannisberg som har en historie som strekker seg tilbake til Karl den Store, sitter på verdens største samling av riesling, helt tilbake til 1748! Produsenten har en svært sentral plass i tysk vintradisjon all den tid det var her de første eksperimenter med edelråte (1776). Og visstnok også frosne druer (eiswein) allerede i 1858.
Trefat
Etter en del famling på 80-tallet lager
Rheingau-slottet i dag atter viner av svært høy klasse. Blant annet er de gamle trefatene kommet til heder og verdighet igjen som medium for modningen av vinen frem til flasketapping.
Og deres Riesling Kabinett Rotlack 2005 til kroner 115 og Riesling Spätlese Grünlack 2005 til kroner 165 er begge verd å ta med seg fra vinavdelingen i avgangshallen.
Knallkjøp
Kabinetten (89 p) som er den tørreste av de to, men likevel med lett restsødme, er fruktig og delikat med fin syre og god lengde. En deilig vin til både hvit og rød fisk med saus.
At dette er knallkjøp er polprisen på kroner 212 for førstnevnte (riktignok i en noe hvassere 2004-utgave) en god dokumentasjon på. Spätlese'n (91 p) som ikke er å få på polet, koster for øvrig 23 euro i Tyskland, så også denne lønner det seg stort å ta med seg i bagasjen tilbake til utgangspunktet. Som altså er løsningen for viner som kun selges på utreise.
Gode matviner
Det er særlig denne vinen som er interessant for den som eksperimenterer med vinlagring. Den vil utvikle seg videre i minst 10 og holde seg på topp i fem år utover det uten problem. Men allerede nå er den med sin deilige rike frukt, gode syre og delikate sødme en drøm til ost som chêvre, andeleverterrine, thaimat eller retter inspirert av det indiske kjøkken.
Schloss Johannisberger har også en råbillig tørr utgave fra den mer syrerike 2006-årgangen. Riesling Gelblack 2006 QbA til kroner 77 (87 p) er strålende til skalldyrbordet eller når du skal servere et ekstra forfriskende glass tørr hvitvin. Den er imidlertid best innen tre år, men kommer altså til å gi utrolig mye glede frem til da.
Fargekoder
Schloss Johannisbergs historiske fargekodesystem dannet for øvrig grunnlag for
den tyske vinloven av 1971. Om du ikke er tilhenger av den, er i hvert fall dette kodene slottet fortsatt bruker:
Gelblack (gul) = Qualitätswein
Rotlack (rød) = Kabinett
Grünlack (grønn) = Spätlese
Silberlack (sølv) = Erstes Gewächs
Rosalack (rosa)= Auslese
Rosa-Goldlack (rosa og gull)= Beerenauslese
Goldlack (gull) = Trockenbeerenauslese
Blaulack (blå) = Eiswein