Produsenten av disse rieslingene er Dopff & Irion som for de fleste er mest kjent for sin gewürztraminer som har en dominerende markedsandel i sin kategori. Dopff & Irion har derfor fått en litt sidrompa status blant vinfrikerne i Norge, og det er urettferdig for huset holder en høy kvalitetsprofil for vinene de lager av så vel kjøpte druer som av druer fra egne vinmarker. Den rimeligste rieslingen selges nå som 99-utgave (varenr. 2996, bestillingsutvalget, kr 111) og tilhører den første kategorien. Frisk stil i retning grønne epler med snev av mineraler, samt tydelig rieslingpreg. Et lett og godt alternativ til aperitiffen, særlig når den får følge av noe å bite i, til enklere skalldyrretter som dampete blåskjell eller rekekomposisjoner. En vellykket standardriesling fra et godt år.Neste trinn på skalaen er Les Murailles 1997 (varenr. 30428, bestillingsutvalget) til kroner 126,50 som er en svært hyggelig pris for en vin på dette kvalitetsnivået. For Les Murailles kommer fra en enkelt vinmark med god beliggenhet i de bratte skråningene rundt byen Riquewihr hvor Dopff & Irion har hatt sete i 300 år. 97 er en stor årgang i alsace, for stor etter manges smak, siden druene var så modne og det høye sukkerinnholdet sørget for både høy alkohol og noe restsødme i den ferdige vinen. Resultatet er dermed sødmefylte viner om ikke rieslingens naturlig høye syrenivå hadde kommet inn og reddet situasjonen. Som her, for Les Murailles er for Les Murailles er svært godt balansert med flott mineral- og rieslingkarakter og et krydderinnslag som gjør vinen til et spennende bekjentskap.Dopff & Irions flaggskip Schoenenburg Grand Cru Riesling i den flotte 96-årgangen som på grunn av syrene har et langt liv foran seg, er et svært godt kjøp med sine 186 kroner (varenr. 13862, bestillingsutvalget). Men denne vinen er ikke tilgjengelig på polet før 1. september, så den må du spare til høstens lekre og smaksrike skalldyrretter, gjerne hummer, eller enda lenger. For selv om den er en nytelse å drikke i dag for de frelste rieslingelskere, er dette ikke vinen du debuterer med. Til det er syrene for markante. Men til mat med en god del fedme blir den en opplevelse. Duften er strålende kompleks med syltete aprikoser, moden mango, honning, smør og kjeks. Smaken er enorm, likeså syrene, og den sitter svært lenge.Schoenenburg regnes som det aller beste jordsmonnet for riesling. Og Dopff & Irions utgave er uten tvil et av Alsaces beste uttrykk, målt i eleganse og delikatesse, for denne druen. Parsellene til Dopff & Irion som teller i alt 8 hektar av totalt 40 for hele grand cru-vinmarken, har perfekt sør-sørøst helning og bader dermed i sol dagen lang. Skråningen er bratt og jordsmonnet er svært sammensatt med ren gips og mergel som sikrer viner med god syre, fylde og mineralskhet. Nødvendige ingredienser for et langt liv.
Riesling ganger 3
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Barnebursdag? Bak denne lettvinte traktorkaken
Du behøver ikke ha egen traktor (eller være et barn) for å få lyst på denne kaken. Ikke er den vanskelig å få til heller.
Les hele sakenBy på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Slik velger du vin til fårikål
Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste
I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.
Les hele saken