Mesteparten av Rhône-vinen som konsumeres, blant annet i Norge, kommer fra store négociant-hus som kjøper druer og vin fra tusenvis av små vinbønder som ikke har evne, økonomiske ressurser eller ambisjoner om å gjøre noe mer med råvaren.
Rhône-dalen fikk ikke bare en knekk etter phylloxera-krisen i 1875. De to etterfølgende verdenskrigene brøt ned alt som var bygget opp, les nyplantet, i det dalen ble tømt for menn og det var ikke comme il faut for datidens kvinner å drive vinproduksjonen videre. Vinmarkene fikk forfalle og ble erstattet med frukttrær på flatene og villniss i skråningene.
jordsmonnet av porøs granitt som i kombinasjon med syrah-druer fra vinstokker hvorav 45 prosent er eldre enn 50 år, og naturlig lavt utbytte på grunn av alder og topografi, gir store viner med kraft nok for et langt liv.
Men det var først på midten av 80-tallet at det ble fart i sakene. Da kompromissløse vinbønder som Jean Luc Colombo entret banen. Siden 1988 har Colombo, og flere med ham, plantet nytt hvert år, og fortsatt har Colombo alene 10 hektar som ennå ikke er utnyttet. Årsaken er dels at størrelsesmessig utbetydelige Cornas tilgodeses med fattige to nye hektar årlig som skal fordeles på alle appellasjonens vinbønder. Og dels at nyplanting i disse skråningene er usedvanlig dyrt. Bare å drifte en vinmark her er tre ganger så arbeidsintensivt som på flatlandet.
Cornas tilhører i dag Rhône-dalens grand cru''er. Blant andre Colombos Les Ruchets som lages av druer fra 100 år gamle vinstokker plantet i bratte og sørvendte skråninger. Utbyttet er fattige 15-16 hl/ha, altså bare rundt 2000 flasker fra 10 mål med vinstokker. En utrolig innsmigrende vin (i 1996-utgave) som viser syrahdruens fantastiske rike aromaregister. Her er krydder, viltpreg og skog i store og konsentrerte mengder. Og vinen lar seg godt drikke i dag selv om den vil utvikle seg i mange år fremover.
Forskjellen på Cornas og sine mer kjente kolleger i øst og nord, Hermitage og Côte-Rôtie i nord, er den porøse granitten som i motsetning til den hardere granitten ellers i Nord-Rhône, gir svært aromatiske viner som også er tilgjengelige mens de er unge.
Naboen til Gerin, den noen-og-tredveårige Yves Cuilleron, har en helt annen filosofi for sin Côte-Rôtie laget av druer fra unge vinstokker. Han lar være å fjerne stilkene på rundt halvparten av druene. På den måten oppnår han viner med røffere tanniner i ungdommen, men etter hans mening er stilkene med på å gi syrahvinen den riktige strukturen forutsatt at stilkene er "modne". Det er imidlertid i Saint-Joseph, den store appellasjonen på vestsiden av Rhône, mellom Cornas og Condrieu, at Cuilleron virkelig har satt standard. Så konsentrert og kompleks Saint-Joseph som fra disse unge hender skal du lete lenge etter. Og her nøyer han seg ikke bare med røde viner.
Druene høstes svært sent, og vinen gjæres i
nye fat og tilbringer i alt 10 måneder på bunnfallet med ukentlig batonnage (bunnfallet røres opp for å øke kompleksiteten i vinen). Gjæringen tar lang tid, gjerne inntil fem måneder. Cuillerons Les Chaillets 1998 er enormt rik men likevel elegant, på grunn av flott balanse mellom frukt, mineralpreg, syrer og fat. Han har dessuten en søt Condrieu, Ayguets, av sent høstete druer hvor deler av råvaren er tørket før pressing. Condrieu var opprinnelig en søt vin, men markedet styrte produksjonen over på tørre viner. Om tørr Condrieu smaker aprikos, så gjør den søte det til gangs.
Gerin lager også to Condrieu-cuvéer, begge tørre. Mens La Loye er svært mineralsk i stilen, som Les Chaillets, er Maladière fet og rik med yppig frukt. Stor innen Condrieu er også Vernay, og hans Coteau de Vernon er legendarisk. Det alle tre har felles er at de er små produsenter i Rhône-sammenheng. Derfor tilhører de også Rhône Vignobles som er navnet på samarbeidet mellom 15 mindre produsenter langs Rhône-elven, fra Sveits i nord til Perpignan i sør. Nå er dette å strekke begrepet Rhône litt vel langt siden elven er rimelig utvannet når den er kommet frem til Casenove i Côtes du Roussillon. Så er sistnevnte hus også et sidesprang fra Rhône Vignobles'' initiativtaker Jean Luc Colombo sin side. De øvrige 13, hans egen vingård inkludert, tilhører stort sett det klassiske Rhône.
Dette individuelle aspektet er viktig for de 15 produsentene. - Selv om mange av produsentene lager konkurrerende produkter, er de likevel svært ulike og appellerer dermed til forskjellige personer. Tilhørigheten er også med på å stimulere til konkurranse siden eksempelvis Gerin gjerne vil lage en bedre Condrieu enn Vernay, understreker Colombo som har mye av æren for at mange av medlemmene har nådd så langt i dag.
Forklaringen er å finne i Colombos ønologisenter som bidrar med teknisk kompetanse til vinprodusentene. - Jeg arbeider med å få dem til å forstå at de må la druen snakke gjennom jordsmonnet - eller den enkelte vinmarks terroir. Slik får du frem personligheten i en vin, påpeker Colombo som av mange blir sammenlignet med Bordeaux-ønologen Michel Rolland, men som i motsetning til Colombo ofte beskyldes for å uniformere sine klienters viner.
Det er imidlertid ikke bare medlemmene av Rhône Vignobles som kommer til Colombo med sine uforløste drømmer. Men også andre produsenter som Mas de la Dame i Les Baux de Provence, en av områdets største turistfeller. Eiendommen ligger perfekt til i forhold til denne lille landsbyen som tråkkes ned av busslaster med turister, hver dag, året rundt. Salget av vin og olivenolje i gavepakker var også hovedgeskjeften inntil for få år siden da eierne, to søstre, ønsket å hente mer ut av de tørre og solbakte jordflekkene sine. Colombo tok på seg jobben og nå når Robert Parker har oppdaget husets kvaliteter, står helt andre kunder i kø for å kjøpe vin.
Coin Caché 1998 er siste cuvée i porteføljen laget av grenache med et lite innslag av syrah; en deilig krydret vin med søtlig bærpreg og god friskhet som bare roper på lam, gjerne à la provençale. Modellen for denne vinen er Château Rayas, en av de beste fra Châteauneuf-du-pape. Toppcuvéen er imidlertid fortsatt Cuvée de la Stèle som er en enkelt vinmark plantet med like deler cabernet, syrah og en femdel grenache. Den overbeviser selv i den svakere 97-årgangen med nydelig saftighet, smaken domineres av lakris og urter samt fine tanniner, og avslutningen er intenst og varmt krydderpreget. 98-versjonen som kommer til høsten blir storartet
Imesch Vins |
Valais (Sveits) |
Jean-Michel Gerin |
Condrieu, Côte-Rôtie |
Domaine Georges Vernay |
Condrieu, St. Joseph, Côte-Rôtie |
Domaine Cuilleron |
Condrieu, St. Joseph, Côte-Rôtie |
Domaine Chèze |
Condrieu, St. Joseph |
Domaine Combier |
Crozes Hermitage, St. Joseph |
Domaine Courbis |
St. Joseph, Cornas |
Jean Luc Colombo |
Cornas |
Domaine de Rochepertuis |
Cornas, St. Peray, Côtes-du-Rhône |
Domaine de Deurre |
Côtes-du-Rhône Village |
Domaine de la Janasse |
Châteauneuf-du-pape, Côtes-du-Rhône |
Château Fortia |
Châteauneuf-du-pape |
Château Revelette |
Coteaux d''Aix en Provence |
Château Calissanne |
Coteaux d''Aix en Provence |
Coteaux La Casenove |
Côtes-du-Roussillon |
Den 26. mai får du en enestående mulighet til å smake vin fra 13 topp vinprodusenter fra Rhône-dalen og selvsagt også diskutere produktene deres med dem. Rammen rundt smakingen er et foredrag som sikrer deg en solid innføring i denne dalens vinhemmeligheter. Alt for den nette pris av kroner 295.