Rett til topps i Priorato

Det er sjelden at noen lykkes så til de grader på første forsøk som her.
Aase E. Jacobsen
15 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

2006 er riktignok ikke Mas Altas første årgang, men den spede begynnelsen til dette samarbeidsprosjektet var så sent som i 1999. De første årene ble vinene laget "på legd" i en lånt vinkjeller. Fra og med 2008 disponerer ekteparet Christine og Philippe Vanhouette, som står for den daglige driften, en hypermoderne vinkjeller. Men det er vinmarkene som er viktigst. De disponerer over 35 hektar til sammen, og ikke hvilke som helst vinmarker.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tåler mye
Av druer fra over 100 år gamle vinstokker lager de sammen med to kjente ønologer fra Rhône, Michel Tardieu og Philippe Cambie, den fantastiske vinen Mas Alta la Creu Alta 2006 (59850).

Svindyr, men verd pengene, for sjelden har jeg smakt en slik dybde i frukten som her. En enorm munnfølelse som holdes oppe av strålende syre samt gode runde og tydelige tanniner, en smak som varer usedvanlig lenge.

Den skiller seg fra andre påkostete Priorato-viner ved at den har så god friskhet. Dermed føles den aldri tung, du får lyst på et glass til, noe som ikke alltid er tilfellet med så konsentrerte viner. Det gjør dessuten at den er en svært god matvin, men den stiller store krav til kraft i maten, og du kan gjerne kjøre på med mye krydder.

Flott frukt til felles
Den er selvsagt fremstilt med maksimal ressursinnsats. Konsentrasjonen er stor fra før av gitt vinstokkenes alder og det ekstreme llicorella-jordsmonnet. Men den forsterkes av en uhyre streng utvelgelse av druene som inngår, som for øvrig er av typen cariñena (disse er eldst), garnacha og noe syrah.

 
 
 
 
 
 
 
 
Mas Alta lager også viner i litt mer akseptable prisklasser. Som Mas Alta la Basseta 2006 (59845) og Mas Alta Artigas 2006 (59851). De har den flotte frukten til felles med sin storebror, men druene kommer fra litt yngre planter, men begge har fortsatt en viss porsjon med druer fra 100 år gammelt materiale.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet
Dagens rett

Denne suppa både varmer og skaper farge på middagsbordet

En varm og deilig suppe gjør godt i novembermørket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her