Reneste rene

Renhet og nøytralitet er de mest ettertraktede særtrekkene for vodka. Og de ulike vodkamerkene er svært forskjellige på dette området. Det erfarte vineksperten Lars Hedberg da han på oppdrag for den svenske vodkaen Absolut skulle etablere et eget begrepsa
Redaksjonen
04 Mai 1998 - 02:22

Vodka er i følge Hedberg det vanskeligste å lage, for all feil avsløres

umiddelbart, i motsetning til fatlagret brennevin hvor urenheter kamufleres av fataromaer. Den aller reneste vodkaen han funnet heter Znaps Pure Grain Vodka og er et helt nytt merke på markedet, utviklet av to andre svensker, restauratør og bartender Johan Jansson sammen med forretningsmannen Magnus Philipsson. Ideen deres var selvsagt å lage et enda bedre produkt enn Absolut, også den en kornvodka. Men Znaps er ikke svenskprodusert. Selve destilleringen skjer i London, i en kobberpanne fra 1600-tallet tidligere benyttet til whiskydestillering.
 
Profilmessig er Znaps Pure Grain Vodka (37,5 prosent) enda mer moderne enn Absolut som jo har vært på markedet en stund i den samme formen. Men vodka er jo ikke lenger bare blank og smaksløs. Znaps byr på et helt kobbel av smakstilsetninger og farger. Alle smaks- og fargetilsetninger er helt naturlige. Znaps Svart Vinbär, eller Solbær, er fargeløs men med intense solbæraromaer. Et vellykket produkt som også må sies om Sitron-Lime. Den er i samme kategori, også styrkemessig (35 prosent). Sitron- og limearomaene er fristende friske, og ikke kunstige som vi så ofte finner i dagens utallige variasjoner over sitrusdrikker.
Enda lengre fra den rene vodka finner vi blant andre Znaps Slånbär (slåpebær) og Znaps Fläder (hyllebær), lett søtlige og fruktige brenneviner med 25 prosent alkohol. Hyllebærutgaven er den mest spennende og kommer best til sin rett når den tilsettes hvit eller musserende vin; en forfriskende drink med ekte sommersmak.
 
Noen liker å blande alt. Her en variant på det:
 
2 cl Znaps Slånbär
2 cl Znaps Smultron
2 cl Znaps Svart Vinbär
 
Hell på i samme rekkefølge som over. Topp med Sprite og presset lime. Server i grogglass med knust is.
 
1 del melk
3 deler vaniljeis
2 cl Znaps Fläder
2 cl bananlikør
2 cl Amaretto
 
Alt blandes med is. Topp med fløte og kirsebær. Hell litt blå curaçao på toppen.
 
Summer Day
1 del Znaps Fläder
1 del lys rom
sour mix
 
Bland med masse is. Topp med ingefærøl. Server i grogglass med mye is.
 
Znaps vodkaene er i salg gjennom Vinmonopolet fra 1. Juli.
 
Znaps Pure Grain Vodka (37,5%) 34856 kr 286,70
Znaps Svart Vinbär (35%) 34658 kr 270,10
Znaps Sitron-Lime (35%) 34861 kr 280,50
Znaps Persika (35%) 34858 kr 280,50
Znaps Fläder (25%) 34659 kr 213,40
Znaps Slånbär (25%) 34859 kr 220
Znaps Smultron (25%) 34857 kr 220
Znaps Turkisk Peppar (25%) 34860 kr 220
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her