Reneste rene

Renhet og nøytralitet er de mest ettertraktede særtrekkene for vodka. Og de ulike vodkamerkene er svært forskjellige på dette området. Det erfarte vineksperten Lars Hedberg da han på oppdrag for den svenske vodkaen Absolut skulle etablere et eget begrepsa
Redaksjonen
04 Mai 1998 - 01:22

Vodka er i følge Hedberg det vanskeligste å lage, for all feil avsløres

umiddelbart, i motsetning til fatlagret brennevin hvor urenheter kamufleres av fataromaer. Den aller reneste vodkaen han funnet heter Znaps Pure Grain Vodka og er et helt nytt merke på markedet, utviklet av to andre svensker, restauratør og bartender Johan Jansson sammen med forretningsmannen Magnus Philipsson. Ideen deres var selvsagt å lage et enda bedre produkt enn Absolut, også den en kornvodka. Men Znaps er ikke svenskprodusert. Selve destilleringen skjer i London, i en kobberpanne fra 1600-tallet tidligere benyttet til whiskydestillering.
 
Profilmessig er Znaps Pure Grain Vodka (37,5 prosent) enda mer moderne enn Absolut som jo har vært på markedet en stund i den samme formen. Men vodka er jo ikke lenger bare blank og smaksløs. Znaps byr på et helt kobbel av smakstilsetninger og farger. Alle smaks- og fargetilsetninger er helt naturlige. Znaps Svart Vinbär, eller Solbær, er fargeløs men med intense solbæraromaer. Et vellykket produkt som også må sies om Sitron-Lime. Den er i samme kategori, også styrkemessig (35 prosent). Sitron- og limearomaene er fristende friske, og ikke kunstige som vi så ofte finner i dagens utallige variasjoner over sitrusdrikker.
Enda lengre fra den rene vodka finner vi blant andre Znaps Slånbär (slåpebær) og Znaps Fläder (hyllebær), lett søtlige og fruktige brenneviner med 25 prosent alkohol. Hyllebærutgaven er den mest spennende og kommer best til sin rett når den tilsettes hvit eller musserende vin; en forfriskende drink med ekte sommersmak.
 
Noen liker å blande alt. Her en variant på det:
 
2 cl Znaps Slånbär
2 cl Znaps Smultron
2 cl Znaps Svart Vinbär
 
Hell på i samme rekkefølge som over. Topp med Sprite og presset lime. Server i grogglass med knust is.
 
1 del melk
3 deler vaniljeis
2 cl Znaps Fläder
2 cl bananlikør
2 cl Amaretto
 
Alt blandes med is. Topp med fløte og kirsebær. Hell litt blå curaçao på toppen.
 
Summer Day
1 del Znaps Fläder
1 del lys rom
sour mix
 
Bland med masse is. Topp med ingefærøl. Server i grogglass med mye is.
 
Znaps vodkaene er i salg gjennom Vinmonopolet fra 1. Juli.
 
Znaps Pure Grain Vodka (37,5%) 34856 kr 286,70
Znaps Svart Vinbär (35%) 34658 kr 270,10
Znaps Sitron-Lime (35%) 34861 kr 280,50
Znaps Persika (35%) 34858 kr 280,50
Znaps Fläder (25%) 34659 kr 213,40
Znaps Slånbär (25%) 34859 kr 220
Znaps Smultron (25%) 34857 kr 220
Znaps Turkisk Peppar (25%) 34860 kr 220
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her