Ren vin til god pris

Ukens vin er som en sommerdag i skogen breddfull som den er av røde og mørke skogsbær. At den i tillegg er laget av de reneste råvarer, gjør nytelsen enda større. Og enda mer til når du vet at den er gunstig priset.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2002 - 08:00

Solferino 2005 (14343) er laget av økologisk dyrkete druer av Rioja-produsenten Viña Ijalba som har i alt 70 hektar vinmarker som har vært "rene" siden 1994. For at en vinmark skal bli godkjent for øko-druer må den gjennom en renselsesprosess som tar to år hvor kun naturlig og godkjent gjødsel og udyrskontroll kan brukes.

Denne vinen har fått det spanske godkjenningsstempelet for slike produkter, men ikke det norske Debios Ø-merke. Det er sikkert bare snakk om tid, for de aller fleste økologiske godkjenningsordningene er samkjørte gjennom en internasjonal paraplyorganisasjon, og er et produkt godkjent et sted, er det mer snakk om proforma for at det skal godkjennes i et annet land. Men økologisk produksjon er seriøst og nøye regulert, derfor må alt som skal få Debio-merket gjennom de samme kontrollene.

For Solferino er laget etter øko-boken. Kun naturlig gjødsel som kumøkk fra øko-godkjent dyrehold. Og selvsagt bare godkjente systemer for bekjempelse av udyr. Det vanligste er å bruke såkalte sex traps hvor hanndyrene lokkes med odørene fra hunnene, dessuten må det sørges for at likevekten i næringskjeden er tilstede, at udyr som spiser hverandre er i riktig mengde i forhold til hverandre. Dessuten satses det på å følge tradisjonelle, altså før-industrielle, metoder i vinmarken hvilket innebærer mest mulig manuelt arbeid. Jordsmonnet i vinmarkene er dessuten av en slik beskaffenhet at det gir naturlig lave avlinger hvilket sikrer god konsentrasjon i den ferdige vinen.

Økologiske produkter, også viner, er blitt skjelt ut for at de er for dyre, men den tiden er tydeligvis forbi, for Solferino 2001 er en meget god vin til prisen. Innbydende duft av røde og mørke skogsbær, kirsebær samt snev av krydder. Smaken er ung og saftig med god friskhet og fruktighet og fine men runde tanniner. Årsaken til at denne Rioja-vinen er så lite Rioja-aktig er ikke primært det faktum at den er økologisk men måten den er laget på.

Fremstillingsmetoden er macération carbonique som innebærer at gjæringen skjer med helle og ikke knuste druer. Dermed blir tanninuttrekket lavere og vinen bløtere og mer bærpreget. En metode som er mye brukt i for beaujolais og i Sør-Frankrike. Derfor ligner Solferino mer på vinene derfra enn fra Rioja. Dessuten mangler den helt det karakteristiske vaniljepreget som vi forbinder med Rioja-viner. Den har ikke vært innom fat og heller ikke hatt noen ettermodning i flaske som er lovbestemt for Rioja crianza, reserva og gran reserva. For å øke den nostalgiske verdien er dessuten druene fottråkket slik tradisjonen har vært i Rioja siden tidenes morgen. Og alt dette er altså ditt for bare hundrelappen.

En perfekt sommervin som bør serveres lettere avkjølt med eller uten mat (og den passer til et bredt utvalg av sommerlige retter). Solferino er for øvrig laget for å drikkes mens den er ung og forførende. Det vil si frem til tidlig høst.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Solferino 2005 (14343). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her