Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Innimellom kommer du over viner som får nysgjerrigheten til å våkne. Viner som er så særpregete og interessante at de nærmest ber om å bli underlagt sensorisk disseksjon. For å finne ut mer om hvorfor de smaker som de gjør og mer enn andre viner fra samme område. For Montepulcianodruen fra Abruzzo får du knapt bedre enn i ukens viner - i hvert fall ikke i dette prisleiet.
For en drøy hundrelapp får du nemlig en fantastisk oppvisning i hvordan denne druen smaker når alt gjøres riktig og helt uten hjelp av annet enn naturen selv. Vigne Nouve Montepulciano d' Abruzzo 2006 (43655). Allerede fargen forteller at noe spesielt er i vente. Den dype kirsebærrøde tonen gjenfinnes i duften som er parfymert, ung og lovende med en del jordsmonnstoner samt innslag av lakris og jern. Smaksanslaget er stofflig og fyldig, så kommer gode tanniner, syrer og bitterhet som holder smaken oppe, mot slutten kommer lakris- og jordsmonnstonene inn for fullt og blir der lenge. Imponerende rett og slett, og den vil fortsette å imponere i minst fem år til. Denne flotte vinen er som skapt til rustikke retter med rødt kjøtt, som en saftig entrecôte, grillet kjøtt, gjerne med saus, ovnsstekte kjøttretter eller gryter.
Når det kommer frem at den relativt nyetablerte vinprodusenten Valle Reale plantet vinstokkene for fem år siden, blir jeg nærmest målløs. For hva kan vi ikke forvente oss i fremtiden, altså om femten tjue år når Valle Reales 25 hektar med unge vinstokker er fullvoksne?
En smakebit på det får vi gjennom Reale Montepulciano d'Abruzzo 2005 (43654) som er laget av druer fra minst 36 år gammelt plantemateriale. Her er fargen enda tettere. Duften trenger lang tid på å komme ut, etter to timer i karaffel gjemmer den fortsatt på mye. Men vi aner søte bær- og fattoner, eksotisk trevirke og jordsmonn. Anslaget er heftig, konsentrasjonen er stor, det samme er syrene og tanninene. Ettersmaken er noe dominert av fat men det vil garantert smelte inn i alle jordsmonnstonene med tiden. Denne grandiose kraftpakken vil ha godt av å ligge et år før den nytes, og da må du ikke spare på smakene. Den liker den samme maten som Vigne Nuove, og gjerne noe mer kraft i tilbehøret.
Utgangspunktet for disse to vinene er ikke bare forskjellig når det gjelder fatbruk og alder på plantene. Filosofien i vinmarken er også ulik. De nye parsellene (som også gir en veldig god rosé, Reale Montepulciano d'abruzzo Cerasuolo 2005 (43898)) er plantet etter inngående studier av hva som fungerer best for druen og området. Og det er ikke sammenfallende med den lokale tradisjonen. Den anerkjente professoren Leonardo Valenti fra Universitetet i Milano har hjulpet familien Pizzolo i dette arbeidet.
Beplantningstettheten er dobbelt så høy og oppbindingen samt beskjæringen er en annen som sikrer langt lavere utbytte pr plante. Ved å la plantene slåss mer om det lille som er i den skrinne kalksteins- og kalkholdige leirjorden, gir druene mer konsentrerte aromaer. Samtidig er valg av vingården lokalisering ingen tilfeldighet. Den ligger nemlig så høyt opp du kan komme i Abruzzo, ved foten av fjellene Maiella og Gran Sasso. Høyere opp vil ikke druene modne. Og selv her modner de først i slutten av oktober/begynnelsen av november. Akkurat tidsnok til å komme i hus før det første snøfallet. Og dette er montepulcianodruens hjemtrakter. I hvert fall hvis vi legger historiske dokumenter til grunn, så var det i denne delen av Abruzzo denne druen først ble plantet.
Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.