Prisgunstige kraftpakker

Ukens viner er sjeldne i den forstand at de byr på både stor grad av egenart, typeriktighet og lagringspotensial til svært gode priser.
Aase E. Jacobsen
22 Mars 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Innimellom kommer du over viner som får nysgjerrigheten til å våkne. Viner som er så særpregete og interessante at de nærmest ber om å bli underlagt sensorisk disseksjon. For å finne ut mer om hvorfor de smaker som de gjør og mer enn andre viner fra samme område. For Montepulcianodruen fra Abruzzo får du knapt bedre enn i ukens viner - i hvert fall ikke i dette prisleiet.

For en drøy hundrelapp får du nemlig en fantastisk oppvisning i hvordan denne druen smaker når alt gjøres riktig og helt uten hjelp av annet enn naturen selv. Vigne Nouve Montepulciano d' Abruzzo 2006 (43655). Allerede fargen forteller at noe spesielt er i vente. Den dype kirsebærrøde tonen gjenfinnes i duften som er parfymert, ung og lovende med en del jordsmonnstoner samt innslag av lakris og jern. Smaksanslaget er stofflig og fyldig, så kommer gode tanniner, syrer og bitterhet som holder smaken oppe, mot slutten kommer lakris- og jordsmonnstonene inn for fullt og blir der lenge. Imponerende rett og slett, og den vil fortsette å imponere i minst fem år til. Denne flotte vinen er som skapt til rustikke retter med rødt kjøtt, som en saftig entrecôte, grillet kjøtt, gjerne med saus, ovnsstekte kjøttretter eller gryter.

Når det kommer frem at den relativt nyetablerte vinprodusenten Valle Reale plantet vinstokkene for fem år siden, blir jeg nærmest målløs. For hva kan vi ikke forvente oss i fremtiden, altså om femten tjue år når Valle Reales 25 hektar med unge vinstokker er fullvoksne?

En smakebit på det får vi gjennom Reale Montepulciano d'Abruzzo 2005 (43654) som er laget av druer fra minst 36 år gammelt plantemateriale. Her er fargen enda tettere. Duften trenger lang tid på å komme ut, etter to timer i karaffel gjemmer den fortsatt på mye. Men vi aner søte bær- og fattoner, eksotisk trevirke og jordsmonn. Anslaget er heftig, konsentrasjonen er stor, det samme er syrene og tanninene. Ettersmaken er noe dominert av fat men det vil garantert smelte inn i alle jordsmonnstonene med tiden. Denne grandiose kraftpakken vil ha godt av å ligge et år før den nytes, og da må du ikke spare på smakene. Den liker den samme maten som Vigne Nuove, og gjerne noe mer kraft i tilbehøret.

Utgangspunktet for disse to vinene er ikke bare forskjellig når det gjelder fatbruk og alder på plantene. Filosofien i vinmarken er også ulik. De nye parsellene (som også gir en veldig god rosé, Reale Montepulciano d'abruzzo Cerasuolo 2005 (43898)) er plantet etter inngående studier av hva som fungerer best for druen og området. Og det er ikke sammenfallende med den lokale tradisjonen. Den anerkjente professoren Leonardo Valenti fra Universitetet i Milano har hjulpet familien Pizzolo i dette arbeidet.

Beplantningstettheten er dobbelt så høy og oppbindingen samt beskjæringen er en annen som sikrer langt lavere utbytte pr plante. Ved å la plantene slåss mer om det lille som er i den skrinne kalksteins- og kalkholdige leirjorden, gir druene mer konsentrerte aromaer. Samtidig er valg av vingården lokalisering ingen tilfeldighet. Den ligger nemlig så høyt opp du kan komme i Abruzzo, ved foten av fjellene Maiella og Gran Sasso. Høyere opp vil ikke druene modne. Og selv her modner de først i slutten av oktober/begynnelsen av november. Akkurat tidsnok til å komme i hus før det første snøfallet. Og dette er montepulcianodruens hjemtrakter. I hvert fall hvis vi legger historiske dokumenter til grunn, så var det i denne delen av Abruzzo denne druen først ble plantet.

Som en kontrast til Valle Reales moderne stil er Filomusi Guelfis tradisjonelt lagete men fantastisk raffinerte utgaver av montepulciano:

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her