Prisgunstig til sjømaten

Ukens vin er et fullgodt alternativ til og et bedre kjøp enn de fleste chabliser. Samtidig som det er umulig å avsløre dens identitet.
Aase E. Jacobsen
27 April 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Danie de Wet Chardonnay Sur Lie 2004 (43238) er nemlig sørafrikansk, og dermed så langt fra Frankrike du kan komme. Den er derfor et lite kunststykke tatt de klimatiske forholdene i betraktning. Chardonnay i et varmt klima som Sør-Afrika blir nemlig noe helt annet enn det den samme druen gir i kjøligere områder som Chablis. Mens høye temperaturer gir søt tropisk frukt og smørtoner, er det de grønne fruktaromaene som epler og lime som dominerer ved lavere temperaturer. Forskjellen i syrefriskhet er også betydelig. Og hvis druen dyrkes i et for kompakt jordsmonn, uteblir elegansen helt.

Knekket chardonnaykoden
Chardonnay sur lie 2004 derimot byr på friskt preg av sitrus, grønt eple og ikke helt moden fersken samt innslag av toast. Smaken henter opp de samme aromaene, er svært frisk med lett fruktsødme i midten, fin fedme fra bunnfallslagringen (sur lie) og en lang frisk ettersmak. En flott vin til sjømattallerken, gjerne med majonessaus, til høye rekesmørbrød, til østers eller også til hvit fisk med smørsaus.

Hemmeligheten bak denne vinen ligger i vinmarkenes beliggenhet og i vinmakerens kløkt. For Danie de Wet har brukt de tretti siste årene på å knekke koden. Han overtok De Wetshof i Robertson Valley i 1971 etter faren. På det tidspunktet leverte alle vinbøndene i dalen sine hvite druer til kooperativet. Danie ble i 1972 dermed den første til å tappe hvitvin i flasker med eget navn på etiketten.

Studiene ved universitetet i Geisenheim i Tyskland hadde lært ham mye om hvitvinsproduksjon og hyppige studieturer til nærliggende Burgund hadde gitt ham smaken på chardonnay. Sammenligning av de lokale forholdene i Robertson med de ypperste chardonnay-terroirene ledet han inn på omfattende kartlegging av denne druen.

Vanning nødvendig
Siden Robertson har det mest kalkholdige jordsmonnet i hele Sør-Afrika, tilsvarende det som finnes i eksempelvis Chablis og Champagne, var det fritt frem for chardonnay. De Wet valgte deretter ut de riktige chardonnayklonene for de ulike jordsmonnene på eiendommen.

Det som skiller Robertson fra kjøligere chardonnayregioner er nedbørsmengden. Med kun 300 mm i plantenes hvileperiode er vanning i vekstfasen nødvendig. Siden de Wet alltid har vært rask til å ta bruk ny teknologi, er det ikke overraskende at han var en av de aller første i Sør-Afrika som utnyttet dryppvanning.

Om du ikke blir overbevist av Chardonnay sur lie som tilhører De Wetshofs nedre sjikt, blir du det garantert av de øvrige chardonnay'ene. Mens denne vinen er laget av druer fra flere deler av eiendommen, stammer Limestone Hills, Bon Vallon og d'Honneur fra enkeltvinmarker. Disse vinene blir muligens tilgjengelige i Norge på et senere tidspunkt. De er dermed ganske forskjellige men svært vellykkede variasjoner over druen, og det er kun en av dem som har sett innsiden av et fat. Dessuten lar aldri Danie de Wet chardonnay'ene sine gjennomgå den malolaktiske gjæringen hvilket ikke er så vanlig på de kanter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her