Prisgunstig med favorittpotensial

En hvit italiener til hundrelappen som passer til så vel picnickurven som på festbordet er ukens anbefaling.
Aase E. Jacobsen
30 Mai 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er kommet i ny og superdeilig årgang. 2006 er svært vellykket for hvitt, og kanskje spesielt i Italia. Vår vin kommer fra Friuli/Grave, i det nordøstre hjørnet av landet, et område som i det siste tiåret har vært veldig hett - ikke klimatisk - men som kilde til hvitviner med karakter.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Potensiell favoritt
Villa Chiopris er superfruktig med masser av gule frukter, god syre balanserer den karakteristiske fedmen og gjør den til en svært harmonisk vin. Som passer til det meste. Perfekt til utendørsaktiviteter som terrassekos, picnic eller grilling. Den fikser alt fra velkomstdrink, via velassortert koldtbord til reker på bryggekanten.

Aner vi en ny sommerfavoritt? Uansett er det nå og det neste året den smaker aller best - så nyt den for alt den er verd.

Arbeidshest
Vår vin har for øvrig oppnådd to glass i italienernes vinbibel, Gambero Rosso, hvilket er unikt for en så billig vin. Det vil ikke overraske meg om 2006 sørger for at den nok en gang kaprer to glass, for så bra er den.

Men utgangspunktet er egentlig ikke veldig gloriøst. Den er laget av tocai friulano som kan kalles områdets arbeidshest. Druen har ingenting med verken tokaji eller tocai pinot gris å gjøre. Dessuten er bruken av ordet tocai forbudt fra 2007.

Investering i vinmarken
Friulano er derimot identisk med sauvignonasse/sauvignon vert som er en slektning av sauvignon blanc, men ikke så edel som denne og langt mer produktiv. Det er imidlertid ikke lett å holde dem fra hverandre i vinmarken. Druen opptrer derfor ofte under falsk flagg i Chile hvor den kjøres så hardt at den resulterer i vandige og nøytrale viner.

I Friulis, eller egentlig Graves steinete avleiringsjordsmonn derimot gjør den langt bedre figur, i hvert fall når kvalitetsbevisste produsenter som brødrene Tonino og Valneo Livon har ansvaret.

Så har de også lagt ned et stort arbeid i omplanting av de i alt 110 hektar med vinmarker de disponerer i denne delen av regionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Supertoscaner som ikke får lov å hete det
+
Ukens vin

Supertoscaner som ikke får lov å hete det

Den kommer fra en hemmelig kilde, men at den er i et høyt kvalitetssjikt, forteller smaken alt om.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 07. mars

Utforsk 6 stiler pinot noir kombinert med småretter

Smak mat og vin i kombinasjon med sommelier og tidligere kokk på Noma, Thea Engvik, som guider deg gjennom kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her