Prisdumping på champagne

Finanskrisen, spanske cava, italienske prosecco og andre musserende skaper priskrig på champagne.
Redaksjonen
03 Januar 2010 - 02:07

De store champagneprodusentene sender prisen på sine minst eksklusive produkter rett til bunns. Nå kan du få en flaske champagne for langt under 100-lappen. Ifølge nyhetstjenesten Bloomberg selges champagne for så lite som 10 euro (83 kroner) flasken på franske supermarkeder.

- Vi har ikke opplevd like aggressiv priskrig siden den store champagnekrisen i 2000. Da falt prisene etter milleniumfeiringen. Hvis dette fortsetter i 2010, vil det skape et stort omdømmeproblem for champagne som merkenavn, sier analytiker Francis Pretre i CM-CIC til Bloomberg.

Også på taxfree i Sverige dumpes prisene, blant annet selges Jacquart Rosé Mosaique til halv taxfree-pris, nå SEK 149 mot før SEK 299.

Omsetningen faller
I Frankrike stuper nå omsetningen av champagne som følge av de dårlige økonomiske tidene, men produsentene er ekstra bekymret over at omsetningen faller dobbelt så fort som volumet. Det betyr at det selges langt mer billichampagne enn tidligere.

- Det truer fremtiden til så vel giganter som LVMH Moet Hennessy Loius Vuitton som hele bransjen, sier Pretre til Bloomberg.

Tilbud overalt
Men flere er kritiske til at produsentene dumper prisen på sine billigste flasker. Carole Duval-Leroy, som er sjef for Champagne-regionens komité for kontroll av kvaliteten på champagne, mener at priskrigen mot musserende viner er ødeleggende.

Stort problem
- Dette er et stort problem for når prisene faller vil vi trenge mange år på å reparere skaden. De som selger champagne billig er produsenter som har problemer med kontantstrømmen så de må selge unna produktene med en gang. Dette er skadelig for oss, sier Duval-Leroy til Bloomberg.

For champagne-produsentene er fallende priser svært uvanlig, ifølge Bloomberg. Fra 1987 til 2007 ble salgsverdien av champagne doblet, samtidig som volumet bare økte med 20 prosent.

Halvert prisen
Produsenter som LVMH og Bollinger har dumpet prisen på visse merker med 50 prosent i Storbritannia.

LVMH, som blant annet selger Dom Perignon, opplevde et fall i omsetningen fra vin og brennevin på 14 prosent de første ni månedene i 2009.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her