Prisdryss over norsk sider i stor, internasjonal konkurranse

Prisdryss over norsk sider i stor, internasjonal konkurranse

Siderprodusenter fra Norge hevdet seg stort i en av verdens største siderkonkurranser og satte nok en gang norsk sider på verdenskartet.
20 Juni 2022 - 12:49

37 medaljer til Norge

I starten av juni fant Ciderworld’22, en av verdens største internasjonale siderkonkurranser, sted i Frankfurt.  Et panel bestående av 28 dommere fra ulike land var samlet for å bedømme verdens beste sidere, og fra Norge stilte 15 produsenter fra Telemark, Balestrand, Lærdal, Hardanger, Lier og Ryfylke. Totalt dro de hjem hele 37 gull-, sølv- og bronsemedaljer, og særlig innen kategorien musserende sider var resultatene imponerende.

Også konkurransens nykommere hevdet seg stort, gull gikk til NeRø fra Telemark som håvet inn 120 av 120 mulige poeng i kategorien "Issider / dessertvin" med NeRø Issider, og Eiane Gard fra Ryfylket mottok også toppmedaljen innen "Smakssatt musserende sider" med sin Brist (eplesider med honning). I følge Ingunn Øvsthus, dommer og forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi, utmerket norsk sider seg særlig ved å være ekstra fruktig både i aroma og smak.

Edel sider x Yrjan Olsnes
Foto: Edel Sider, Yrjan Olsnes


Geografisk beskyttet tittel


Sider har lange tradisjoner her til lands og de siste årene har både produksjon og interesse for norsk sider blusset opp igjen for fullt. I dag finnes det her nesten 50 ulike produsenter, hvorav flertallet holder til i Hardanger. Det er også kun Hardanger som har sin egne geografisk beskyttede betegnelse, «Sider fra Hardanger», men andre regioner har lagt inn søknad og alle oppfordres til å søke.

Her kan du lese mer om norsk sider

I dag er det 135 norske sidere tilgjengelig på Vinmonopolet, og nytt i år er at norsk sider også er å finne i tax free-butikkene. Dermed kan man dra med seg en flaske norsk drikkekultur på vei inn og ut av landet, nå som vi endelig får reise igjen.

Alle norske vinnere etter kategori:

Cider sparkling
Gull Hardangerbonden  Pappa
  Hardangergutane Vindpust 
  OmCider  Valagubben 
  NeRø Vill & Villig 
  Balholm Vestland 2021
  Kvestad Sideri 1808
Sølv Egge Gaard Liersider
  Store Naa Siderkompani 57/2 - Kårkall
  Lærdal Sideri Sider fra søte epler
  Hardangergutane Solglimt
  Alde Sideri Alde Sider
  Balholm Vestmann
  Hedre sider og saft Tausakjeldo
  Eiane Gard Fyndig
  NeRø Futens Vrede
Bronse Hardanger Saft- og Siderfabrikk Hardanger Dronningsider
  Hardanger Saft- og Siderfabrikk Hardanger Sider Sprudlande
  OmCider Huldra

Cider still
Bronse Ulvik Frukt & Cideri Stille Stunder

Perry & flavoured cider - sparkling
Gull Eiane Gard Brist
Sølv Store Naa Siderkompani 57/2 - Brudeferd
  Lien Gaard Livlig Eplesider med stikkelsbær
  Hardangerbonden Stora Marit
  Balholm Humleblom
  Apal Sideri Kompani
  Ulvik Frukt & Cideri Svartsurbær Sider
  Ulvik Frukt & Cideri Hylleblomstsider
Bronse Hardanger Saft- og Siderfabrikk Sider med Bringebær
  Hardangergutane Skyfri

Ice cider - dessert wine
Gull NeRø NeRø Issider
Sølv Alde Sideri Alde Issider
  Hardanger Saft- og Siderfabrikk Hardanger eplelikør
Bronse Balholm Bjor
  Egge Gård Iseple

Non-alcoholic Cider
Bronse Haugfrukt Company Perlende eple

Brandy
Gull Hardanger Saft og Siderfabrikk Hardanger Eplebrennevin
Sølv Egge Gård Eplebrennevin




Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her