Polet er i fare

Nedgangen i BU-salget truer Vinmonopol-ordningen.
Aase E. Jacobsen
31 August 2011 - 15:23

Importørene opplever til dels dramatisk svikt i salget av BU-varer. Det er spesielt tydelig i de mest velassorterte butikkene som CC Vest, Norges største vinbutikk.

Svikten skyldes først og fremst en innstramming i hvor mange produkter disse butikkene kan ha i sin lokalliste.

Moestue Grape Selections er en av landets største importselskaper og storleverandør til CC Vest. I perioden 1. halvår 2011 sammenlignet med samme periode i 2010 gikk salget av bestillingsvarer (BU) gjennom CC Vest ned med 43 prosent i følge importørens egen rapport.

- Grunnlaget er kanskje noe tynt, men riktig, og den negative trenden kan jeg bekrefte, sier Christopher Moestue.

Prisene presses opp
Martin Paulsen i Best Buys har nå bare 13 BU-varer igjen hos CC Vest, mot mangfoldig ganger flere tidligere.

- Vinmonopolet tvinger mangfoldet i BU i knestående stilling da grunnlaget for å holde på med BU sakte men sikkert strupes. Konsekvensen vil trolig bli et BU med mer kommersielle produkter og dyrere "nisje"-viner da lavt salg tvinger prisene oppover, på grunn av økte logistikkostnader og lav turnover, slår han fast.

Apéritif har bedt Vinmonopolet om en rapport for salg av BU-varer i den samme butikken og i samme periode, men polet kan eller ønsker ikke å komme med en slik, bortsett fra en bekreftelse at antall BU-produkter som er tilgjengelig for lokallisteføring har gått ned fra 400 til 280.

Les også: Tenker bare lønnsomhet

Strider mot EØS
Det er tydelige tegn på at det sviktende salget av BU-varer er en konsekvens av vanskeligere markedstilgang. Som igjen er en følge av Vinmonopolets endrete sortimentsstruktur og praksis. Noe som er i strid med EØS-reglenes krav.

Statssekretær Ragnhild Mathisen i Helse- og omsorgsdepartementet er klar i sin tale:
"Helse- og omsorgsdepartementet forutsetter at Vinmonopolet følger de lover og forskrifter som omhandler dette, og at de opererer innenfor rammebetingelser gitt av departementet. Innenfor dette har styret og selskapet ansvar for avgjørelser knyttet til drift og nærmere organisering innenfor disse rammene. Vinmonopolet skal sørge for at produsenter og produkter gis tilgang til markedet på like vilkår. Dette innebærer ikke at alle produkter som produseres skal ha rett til hylleplass i alle utsalg, men at produkter og produsenter skal ha rett til å få delta i prosesser knyttet til utvelgelse m.m. på like vilkår. Inndeling i forskjellige produktutvalg og sortimenter skal bidra til å ivareta alle, både store og små produsenter og produkter."

Hun legger til:
"Hensynet til EØS-regelverket har vært førende for departementet ved utformingen av regelverket for Vinmonopolets innkjøpsvirksomhet. I eierstyringen har departementet presisert overfor Vinmonopolet at de må sikre at regelverket praktiseres slik at det er i tråd med reglene. For øvrig er det opp til ESA å vurdere markedstilgang og produktsortiment opp mot EØS-reglene."

Les også: Varslerne blir ikke hørt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin
Matkurs og vinkurs
Winemakersdinner 14. februar i Oslo

Bli med å feire kjærligheten for italiensk mat og vin

Den 14. februar feirer vi kjærligheten for mat og vin på Vinoteket. Ta med noen du er glad i, eller kom alene og bli kjent med andre mat- og vinentusiaster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her