Pirrende Absint

Absint pirrer de flestes nysgjerrighet. Nå kan du la smaksløkene pirres av den ekte absinten som i originalversjon etter sigende skal ha forårsaket Van Goghs øreamputasjon. Den du får kjøpt her til lands er imidlertid fri for slike bivirkninger og er alts
Aase E. Jacobsen
07 Mars 2002 - 09:00

Men alt er med måte. Og manglende måtehold er en av årsakene til at absint fikk et slikt slemt rykte og etter hvert ble forbudt. For noen år siden ble den imidlertid frigitt, i modifisert versjon, og det kan vi altså nyte godt av, uten frykt for hjerneskader og det som verre er.

Produsenten Distilleries et Domaines de Provence skal sitte på resepten til den originale absinten, Absente 55 (41150). Selv om navnet rett oversatt betyr (ånds)fraværende er det nok ikke meningen, for absint er en forkortelse for det latinske navnet for malurt, arthemisia absinthium, som inneholder det beryktete stoffet thujon som gis skylden for alle helseskadene bohemgenerasjonen ved slutten av 1800-tallet påførte seg selv.

Absente 55 er imidlertid fortsatt grønn, og det var denne fargen som ga absinten tilnavnet den grønne fe. Fargen er helt naturlig, som alle aromaene som til sammen gir denne komplekse drikken. Her er det i tillegg til malurt også mynte, grønn anis, melisse og stjerneanis. Absente 55 er sterk, 55 prosent alkohol, og blandes alltid med isbiter og vann, og helles eventuelt over en sukkerbit for å gjøre den enda søtere.

Fortrekker du en mindre søt anisdrikk, er Henri Bardouin Pastis (41149) fra samme produsent en deilig versjon over dette velkjente tema. Forskjellen til de mer kjente merkene er at de er mer industrielt fremstilte produkter mens denne stiller i en klasse for seg. Resepten skal omfatte rundt 50 ulike urter og planter. Balnt andre burot, salvie, sort og hvit pepper, malaquetapepper, kanle, muskat, nellik, tonkabønner, stjerneanis og kardemomme.

Derfor lukter og smaker denne pastisen ikke bare anis/lakris men du aner også et stort spekter av aromaer som gjør den en nytelse å drikke. Vi gleder oss til petanque-sesongen starter. I mellomtiden kan du nippe til en pastis (eller absint) og drømme om late Provence-ettermiddager. Duften av Provence sitter i alle fall i nesen for alle urtene som brukes i denne pastisen dyrkes lokalt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Absente 55 (41150) og Henri Bardouin Pastis (41149). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her