Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Området sørøst for Garda-sjøen i Nord-Italia var unormalt varmt i 2003, som resten av Europa. Men varmen skapte ekstra gunstige forhold siden druene som dyrkes her ikke tilhører de mest aromatiske og kraftigste. En blanding av hvite druer som trebbiano, garganega og enda mindre kjente fernanda og trebbianello gir sjelden tørr vin som setter spor etter seg - i hvert fall ikke nok til å skrives inn i historien. Men det gjør faktisk Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) fra Cavalchina. En ultrafruktig og innsmigrende vin med masser av tropisk frukt og deilig friskhet i retning sitrusskall i ettersmaken.
En vin som kommer til å friste til gjenkjøp utover sommeren, ikke bare fordi den er så behagelig å drikke men også fordi den er svært fleksibel i matveien. På grunn av den ekstra fylden tåler den ganske mye krydder, salt og røykaromaer, så prøv den for all del til grillet fisk, koldtbord med røykelaks og spekemat og selvsagt ferske reker, gjerne med litt spicy salsa eller en kraftig aioli.
Den andre vinen er en rød fruktbombe. Men av det seriøse slaget. For etter å ha smakt utallige bardolinoer under vinmessen Vinitaly sist påske, er Cavalchina Bardolino 2012 (45838) fra samme produsent som den hvite, helt klart vinneren. Den formelig strutter av søt kirsebærfrukt, er parfymert med tydelig innslag av kirsebærsteiner, rund og forførende helt til siste slutt. Topp til grillet fisk og lyst kjøtt, til italiensk spekemat og selvsagt til gode pastaretter.
Bardolino har lenge lidd under et frynsete og til dels velfortjent rykte som "neste stopp er saft". Men seriøse produsenter som Cavalchina ønsker å vise verden at denne vinen har en berettigelse ved siden av mer anerkjente valpolicella fra åsene lenger øst.
For å få maksimalt ut av druene, for øvrig de samme som for valpolicella, corvina, rondinella og molinara, må imidlertid utbyttet holdes nede. Det er spesielt viktig siden måten vinstokkene tradisjonelt sett bindes opp og beskjæres (pergola) gir rom for stor avling. Hos Cavalchina derimot dominerer et annet system som kalles gyuot som innebærer lavere rotstokk, mer løvverk og tettere beplanting, som hjelper til å redusere avlingen ad naturlig vei.
For både den hvite og den røde ligger derfor avlingen på rundt 60 hl/ha som er drøyt halvparten av hva mange opererer med i området. Når druene i tillegg plukkes for hånd i små plastbokser og hver druesort får spesialbehandling, sikres den ferdige vinens kvalitet. Når værgudene i tillegg spiller på lag med vinbonden, blir det ekstra godt.
Så er produsenten Cavalchina ingen hvem som helst. Giulietto Piona utviklet vintypen Bianco di Custoza allerede i 1962, og har inntatt en ledende posisjon i denne delen av Veneto når det gjelder å vise evne til fornyelse. I dag er det sønnen Luciano som følger opp farens filosofi som innebærer stor grad av eksperimentering, selv for husets standardviner.