Påsken hører til det vi kaller de bevegelige festdagene, og er årets samtidig viktigste høytid i den katolske kirken. Antagelig var dette opprinnelig en vårfest, både for nomader og for de åkerbrukende folk i Lilleasia. En sammensmelting av disse to kulturenes fester skapte den israelske påskefesten, med måltid bestående av usyret brød og nyslaktede lam. Det hebraiske ordet for denne festen - Passah - er opphavet til vår påske. Påsken hører til det vi kaller de bevegelige festdagene, og er årets samtidig viktigste høytid i den katolske kirken. Antagelig var dette opprinnelig en vårfest, både for nomader og for de åkerbrukende folk i Lilleasia. En sammensmelting av disse to kulturenes fester skapte den israelske påskefesten, med måltid bestående av usyret brød og nyslaktede lam. Det hebraiske ordet for denne festen - Passah - er opphavet til vår påske.
Nedenfor finner du en rekke varierte oppskrifter på middager og desserter du kan hygge deg og dine nærmeste med i påsken. Har du en hyttetur i tankene, kan mange av rettene forberedes hjemme før du reiser. Vi har også tatt i betraktning de flaskeløse vinene, og gir deg forslag på kartongvin som er lettere å ta med seg på tur. Dessuten finner du også oppskrifter på kaker beregnet på påsken og mange oppskrifter der lammet spiller hovedrollen. Både de tradisjonelle oppskriftene og noen hentet fra den store verden. God påske.
Gå rett til: FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Palmes%C3%B8ndag">Palmesøndag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Mandag">mandag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Tirsdag">tirsdag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Askeonsdag">askeonsdag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Skj%C3%A6rtorsdag">skjærtorsdag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Langfredag">langfredag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="P%C3%A5skeaften">påskeaften, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1.%20p%C3%A5skedag">1.påskedag, FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2.%20p%C3%A5skedag">2. påskedag
Palmesøndag feires både i de katolske- og i de protestantiske land som innledningen på påsken. Denne dagen blir i mange deler av Europa markert med opptog for å levendegjøre og minnes Jesu inntog i Jerusalem. Tiden mellom palmesøndag og påskeaften kaller vi den stille uke.
Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernehusene. Kok opp vann med sitronsaft og 1 dl sukker. La koke i sukkerlaken til de knapt er møre. Smelt og brun sukkeret i en kasserolle. Avkjøl litt, og spe med kokende melk.
Pisk eggeplommene med 1 ss sukker. Avkjøl karamellmassen noe, og rør litt av gangen inn i eggedosisen. Varm det opp til det tykner. Visp kremfløten stiv, og bland den i karamellsausen. Anrett eplene på et fat, og hell sausen over. Dekorer med hakkede mandler.
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Smuldre osten i det smeltede smøret. Rør over svak varme til osten er smeltet. Tilsett fløte og vin, og visp kraftig. Rør i hakket salvie, og krydre med salt og pepper. La sausen småkoke under stadig omrøring til den er passe tykk.. Ta den av varmen. Kok pastaen i lettsaltet vann til den så vidt er mør, ca 8-10 min. La den renne godt av seg. Varm opp ostesausen under kraftig omrøring. Fordel pastaen i fire porsjonsboller, fordel sausen over, og server med brød og gjerne en god olje.
Skrell melonen og skjær den i små biter. Del frisk ananas i fire på langs, og fjern midtstokken. Løsne fruktkjøttet fra skallet, og skjær det i små biter. Skrell kiwi, epler og banan og del opp i passende biter. Tørket fiken skjæres i tynne skiver. Hell over presset appelsinsaft, og bland lett. Tildekkes og settes kaldt.
Skåld mandlene og del halvparten i flak. Resten hakkes meget fint. Visp eggeplommer og sukker sammen i en bolle som settes over vannbad. Visp sitronsaft og vin i eggekremen vekselvis. Ta bollen av varmen når kremen er tyknet. Vend i hakkede mandler og lettvispet fløte i kremen, og hell den over i en serveringsmugge. Dryss på mandelflak, og server den lunkne kremen til salaten.
Rens og hakk løk, hvitløk og selleri. Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene under omrøring, tilsett risen og la frese med et øyeblikk. Hell over buljong, og tilsett laurbærblad og salt, og la alt koke under lokk ca 18 min. Smak risen til med urter. Rens og hakk paprika og tomater, skjær skinken i terninger. Fres paprika og tomater i en gryte til paprikaen er myk, tilsett skinken og reker rett førservering. Bland skinke/reke blandingen i risen og smak retten til, den skal ikke være for sterk. Dryss evnt. over litt hakket vårløk før servering. Server med brød og en god olje.
Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann. Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker til eggedosis. Klem vannet ut av gelatinen, og smelt dem i vannbad. Rør fruktjuicen og den oppløste gelatinen i eggedosisen. Pisk kremfløten og bland den i. Stivpisk eggehviter i en ren bolle, og vend de forsiktig i røren. Hold en form på ca 1½ l over vanndamp. Dryss i litt sukker. Hell i fromasjrøren, og la den stivne i kjøleskap i ca 3 timer. Hvelv fromasjen over på et fat og pynt med revet sjokolade.
Askeonsdag har feilaktig blitt brukt om onsdagen før skjærtorsdag, men er egentlig onsdagen i fastetiden (fastelavnen). Kvelden før skjærtorsdag ble fra gammelt av regnet som en av årets farlige dager, og man ble oppfordret til å holde seg innendørs. Hvis man allikevel måtte bevege seg utendørs, kunne man beskytte seg mot onde krefter ved hjelp av kors og stål.
Skjær fisken i passe porsjonsstykker som saltes og pepres lett. Stek fisken gylden i olje eller smør.
Skåld mandler, og mal de fint. Kok opp melk og fløte, og dryss i semulegryn under stadig omrøring. Tilsett malte mandler og sukker. La grøten koke under lokk ved svak varme i ca 10 min. Rør forsiktig av og til så den ikke fester seg i bunnen. Avkjøles i ca 15 min. Rør deretter inn egget, og hell massen over i en serveringsbolle eller porsjonsformer. Dekk til med lokk, og la avkjøle.
Skjærtorsdag avbrøt man fasten, og man tok et bad etter at man i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskytte mot sykdom som onde makter kunne kaste på en. Eggene som ble lagt denne dagen hadde spesielle egenskaper, og de ble derfor samlet inn å brukt som påskeegg.
Rens og tørk kyllingen godt. Fyll kyllingen med løk, sitron og persille, og bind opp bena. Pensle kyllingen med smør og safranblandingen, og la steke i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 45-60 min.
Auberginen deles i skiver og saltes lett. Fres løk, sjalottløk, og champignon til løken er gylden. Ha i zucchini og lett avtørket aubergine og la det mykne over svak varme. Tilsett hermetisert tomat hønsebuljong og hvitvin, og la det få småkoke under lokk ca 10 min. Smak til med Honning, salt og pepper. Server med nykokt ris
Pisk eggeplommene med sukkeret til sukkeret er oppløst, og blandingen er lett. Tilsett mascarpone og bland godt. Pisk fløten stiv, og fold kremen inn i mascarponemassen. Spre et tynt lag med mascarponekrem over bunnen på et en 2 liters oval form. Bland Khalua i kaffen. Dypp fingerkjeksene i kaffen og la detrekke lett. Pass på at de ikke blir for bløte. Legg et lag kjeks over kremen i formen. Du kan bli nødt til å brekke noen, for å fylle ut best mulig. Nytt lag med mascarponekrem, og deretter kjeks i motsatt retning av det første laget. Fortsett med å legge lag, men husk at øverste laget skal være mascarponekrem. Glatt til kremen på toppen, og sett kaldt noen timer, slik at smaken får satt seg. Før servering drysses toppen lett med kakaopulver.
Langfredag feires til minne om Jesu korsfestelse og død, og er fremdeles den dagen i påskeuken hvor det er dårlig tone å more seg eller gå på besøk til folk. Alminnelig var det at man ikke spiste noe før utpå kvelden denne dagen, og ofte var dagen preget av meget hardt arbeid for å markere Jesu korstog. Noen steder lot man være å fore buskapen, slik at også de skulle ta del i lidelsene.
Laks og grønt i butterdeig
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Kjevle ut butterdeigsplatene til dobbel størrelse. Fordel strimlet laks, hakket potet og purre over deigen, og dryss på frisk timian. Pensle kantene av butterdeigen med pisket eggeplomme, og brett deigen over fyllet. Klem deigkantene godt sammen, og pensle toppen med resten av eggeplommen. Stikk noen hull i toppen på deigen, lag mønster med gaffel eller liknende. Settes på papirkledd bakeplate, og stekes i ovnen ca 15. min. La avkjøle noen minutter før oppskjæring. Server med godt brød.
Legg pisket krem, eplemos og kavring lagvis i dessertskåler. Avslutt med strøkavring, og pynt med skiver av rødt eple.
Påskeaften var dagen for farging av påskeeggene. Man brukte plantefarger som løkskall til gule egg, rødbeter til lilla egg, kaffe til brune egg osv.. I mange deler av Europa er dét å gi bort dekorerte egg symbolisert som ønske om vennskap.
Ben ut steken (eller be slakteren gjøre det) og skjær bort alt overflødig fett. Spekk låret med hvitløk, ved å bruke en kniv til på stikke små hull i låret. Hullene fylles med hvitløkfedd. Kjør olje, ansjos, sennep, pepper, rosmarin og timian med et dryss salt i en hurtigmikser til en puré. Smør denne pureen på lammelåret. Varm opp stekeovnen til 180 grader. Sett steken i ovnen og stek den i ca tre timer til 76-77 grader - eller til den er rosa. Bruk gjerne stekepose. Sjyen skal du bruke til sausen.
La steken hvile i 10 min. før den skjæres opp i tynne skiver. Kok ut langpannen (el. bruk kraften fra stekeposen) og bruk den som sjy el. bruk den som grunnlag til saus. Server med poteter soppstuing og dampede grønnsaker og mintgelé.
Knus kjeksene og bland dem med det smeltede smøret. Kle en kakeform 28 cm med bake papir, og press deigen ut i bunnen. Sett den deretter til avkjøling i kjøleskapet.
Smelt sjokoladen over vannbad, og bland i en del av kokosen. Når sjokoladeblandingen er lunken, tilsett ca en fjerdepart av isen. Bland godt og ha det over bunnen som bør ha blitt fast og hard. Sett det i fryseren slik at det blir kaldt. Myk deretter opp resten av isen med en food processor eller annen egnet redskap. Ha isen over sjokoladelaget og la den stå i fryseren til den er blitt stiv. Varm opp resten av kokosen i ovnen eller i en kjele til den blir gylden, la den kjøle seg ned og la det ligge som en topp på toppen av kaken. Om man ønsker, kan man til slutt riste et par dråper rum over.
Fra Valdres kjenner man skikken med å bite i en sten påskemorgen. Jo hardere man bet desto mer garantert var en å sikre buskapen fri fra rovdyr. Denne dagen skulle man la vær å gi buskapen vann, ellers ville de bli urolige, og løpe vekk fra beite om sommeren.
Fjern nettet og jevn evnt. til fettet på skinken. Legg den i en ildfast form, og pensle på blanding av honning og egg. Bland kryddergrønt med strøkavring, og dryss det jevnt over skinken. Griljeres i forvarmet ovn ved 175 grader i ca 15-20 min. Pass på så det grønne ikke blir brunt.
Server skinken med saus, kokte poteter og eksempelvis dampede bønner og gulrot.
Suksessterte
Visp eggehvitene stive. Mal mandlene fint og bland dem med melis. Bland dette forsiktig i eggehvitene. Fordel røren i smurt springform (28cm). Stek kakebunnen midt i ovnen ved 180 grader i 15-20 min. Avkjøl pårist.
2. påskedag er fra gammelt av kalt Halvor gardestaur. Det ble sagt at om noen fastende kom til å se på en gjerdestaur denne dagen, ville klærne henge på ham/henne som på en gjerdestaur. I Rhin-området går barna denne dagen med høye stenger dekorert med bånd og egg. I toppen av stangen skal det henge en "brezel" (kringle). Navnet brezel er en kombinasjon av brød-sol og er gitt fordi kringlen med sine kryssede armer tilsvarer det gamle hedenske solkorset.
Rens fisken, og vask den godt, både inn- og utvendig. Tørk fisken og dryss den med salt på inn- og utsiden. Pensle fisken med olje og vend dem i finhakkede krydderurter. Legg også krydderurter inne i fisken. Klipp til 4 store folie ark og pensle dem med olje. Legg en fisk på hvert ark, og drypp dem med sitronsaft. Brett folien rundt fisken til en tett pakke. Stek fisken i forvarmet ovn ved 250 grader ca 30 min. Server fisken pyntet med sitronskiver og kokt ris farget med gurkemeie og dampede gulrøtter.
Skjær ferskener i skiver, og legg de i bunnen på dessertskåler. Legg på skivede bananer og hakkede valnøtter, og hell evnt. over litt lake fra fersken. Fordel vispet krem og is i serveringsskålene og pynt med kjerner fra pasjonsfrukt.
Knus safran fint sammen med en sukkerbit i en morter. Hell litt av melken i morteren og bland så det nå oppløste safranet i deigen. Smelt det faste fettet i en kjele. Hell i melken og varm till 37° (fingervarmt). Benyttes flytende margarin, kan du bare varme melken. Smuldre gjæren i en haug og rør ut den med litt av deigen. Tilsett resten av deigen, ev flytende margarin, salt, sukker, safran og egg. Tilsett det meste av melet, men spar litt til utbakingen. Knaes till en smidig deig. Hev deigen i 30-40 minutter under dekke.
Kna deigen lett på et bakebord, men pass på å ha mel under deigen først. Del deigen i 2 deler og form dem til lengder. Skjær hver lengde i 24 biter. Rulles til smale lengder, ca 25 cm lange. Slå en knute på lengden slik at det blir litt deig utenfor knuten som hode, og en lengre deigbit som stjert. Sett en liten rosin som øye og form stjerten med en gaffel eller klipp i den. Legg fuglene på stekeplater; smørte eller med bakepapir. Heves under håndkle 30-40 min. Varm opp ovnen til 225-250°. Stekes i midten av ovnen i 5-10 min. La brødet nedkjøles på rist under et håndkle.