Det er nyttårsfest og du venter gjester og satser på fin stemning og en hyggelig fest. Vil du servere noe utover det vanlige når det ringer på døra. Kaffe? Med et stenk godt i og kanskje litt krem på toppen. Te? Med litt ny finesse og en anelse spennende smaksbrytning. Bowle? Et utmerket forslag når du har invitert flere gjester. Byr du på en bowle, bør du huske på at den både skal smake godt og se fristende ut. Glem heller ikke de som velger å kjøre bil.
Pangstart for nyttårsfesten
Hva skal du servere gjestene når de strømmer inn døra? En velkomstdrink eller kanskje noe mye enklere; en bowle som du gjør klar på forhånd og som de nyankomne selv forsyner seg av. Blir det bare deg og et par venner, har også vi supre oppskrifter på noe
Redaksjonen
30 Desember 2001 - 20:28
Vil du mikse drinker?
I Apéritifs Bartender finner du over 700 drinkoppskrifter. Har du eksempelvis vodka i skapet og lurer på hva du kan bruke den til går du til Bartenders søkeside og skriver kort og godt vodka og du får opp hele 246 drinkoppskrifter der det brennevinet er brukt. Eller kanskje enda enklere, du velger rett og slett seksjonen med vodkabaserte drinker.
Fersken bowle
6 personer
1 flaske rødvin
5 dl tørr sherry
2 dl sukker
1 sitronskalk
3 nellikspiker
4 hermetiserte halve fersken
Til flambering
1¼ dl arak (punch)
lyst kandissukker
Bland rødvin, sherry og sukker i en kasserolle.
Stikk nellikspikerne i sitronskalken, og legg den i vinen.
Varm opp. Må ikke koke.Ta bort sitronen.
Hell vinen i en ildfast bolle, fonduegryte el. l.
Håll vinen varm over spritflamme på bordet.
Skjær de avrente ferskenene i store terninger, og varm dem i en panne.
Varm araken lett i en kjele. Må ikke koke.
Ta pannen med de oppvarmede ferskenene vekk fra platen og hell på den oppvarmede araken, tenn på.
Når flammene slukker, hell ferskenene over i vinblandingen.
Legg noen biter kandissukker i egnet serveringsglass, og hell over den varme vinen.
Glühwein
4 personer
1 l rødvin
2 dl sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
skall av ½ sitron
Varm rødvin, sukker, kanel og nellik i en gryte. Må ikke koke.
Filtrer vinen gjennom en sil, og server i glass som tåler varme.
Legg en bit sitronskall i hvert glass.
Gløgg
8-10 personer
2 l rødvin
1 dl 60% sprit
1 kanelstang
10 nellikspiker
1 ts kardemomme
2 dl sukker
mandler og rosiner
Bryt kanelen i biter og legg det i et glass med skrulokk.
Tilsett nellik og kardemomme, og hell over spriten.
Skru lokket godt igjen, og la glasset stå i romtemperatur til neste dag.
Sil av spriten gjennom et filter. Skåld og tørk mandlene lett før de grovhakkes.
Hell rødvin og sprit i en kasserolle. Tilsett mandler og rosiner etter smak.
Varm gløggen langsomt. Må ikke koke.
Varm Toddy
1 person
¾ dl whisky
¾ dl vann
1 ts sukker
revet skall av sitron
1 nellikspiker
1 knivspiss kanel
1 skive sitron
Varm om whisky og vann med sukker, uten å la det koke.
Tilsett en bit sitronskall i form av en lang strimmel.
Tilsett kanel og nellik og la toddyen få trekke uten å koke ca. 5 min.
Fisk opp sitronskall og nellik før servering i krus.
Julebowle
8-10 personer
1 appelsin
10 sukkerbiter
2 l rødvin
1 kanelstang
¼ ts revet muskatnøtt
500 g kjernefrie hermetiske kirsebær
4 ss kirsebærlikør
Vask appelsinen og tørk lett.
Gni sukkerbitene mot skallet, slik at de blir gule.
Varm sukker, rødvin, kanel og muskatnøtt i en gryte til det dannes et hvitt skum.
Ta gryten fra varmen og la den avkjøle
Tilsett kirsebær med lake og kirsebærlikør.
Sett bowlen i kjøleskap ca 2 timer.
Ta bort kanelstangen og hell opp bowlen i en stor glassskål, eller i flotte glass.
Kardinalbowle
8 personer
3 appelsiner
revet skall av 1 appelsin
2 skiver ananas
1 knivspiss kanel
1 knivspiss nellik
2 ss sukker
1 flaske halvtørr hvitvin (eks. tysk)
1 flaske rød burgundervin (evt. annen saftig rødvin med dempet tannininnhold)
Frukt til garnering
Sett vinen i kjøleskap.
Vask appelsinene, tørk dem lett og riv skallet.
Ta vekk det hvite, og skjær fruktkjøttet i tynne skiver som legges i en vakker skål.
Skjær ananas i små biter, og legg dem i skålen sammen med det revne appelsinskallet, kanel, nellik, sukker og halvparten av det hvite vinet.
Dekk skålen til, og la det få trekke i kjøleskapet over natten.
Hell drikken gjennom et filter, og tilsett resten av den hvite vinen samt rødvinen.
Server bowlen kald. Ved servering, legg noen skiver frisk frukt; pærer, appelsin, eple, i hvert glass før bowlen helles over.
Krambambuli
6-8 personer
1½ l vann
3 ss svarte teblad
1 flaske rødvin
revet skall av 1 sitron
½ ts kanel
250 g sukkerbiter
2½ dl cognac
Kok opp vannet. Legg tebladene i en kanne, og hell det kokende vannet over. La trekke i 5 min.
Varm raskt opp rødvin med sitronskall, sitronsaft, kanel, og sil deretter teen i vinen.
Sett den varme kjelen på et et egnet serveringsbord. Legg sukkerbitene i en sil, hold den over gryten, hell på cognac og tenn på.
Når sukkeret har smeltet og rent ned i krambabulien, er drikken ferdig. Serveres i glass som tåler varme.
Kryddersterk varmer
8-10 personer
1 flaske rødvin
1 flaske muscatellvin (eller annen søt hvitvin)
2½ dl søt hvit vermouth
1 ss angostura
100 g rosiner
revet skall av 2 appelsiner
1 ts kardemomme
5 nellikspiker
1 syltet ingefær
½ kanelstang
1 dl 60% sprit
2 dl sukker
100 g skåldet mandler
Hell rødvin, muscatell, Vermouth og angostura i en stor gryte og varm det opp langsomt.
Tilsett rosiner, appelsinskall, kardemomme, nellik, finhakket syltet ingefær og kanelstang.
Når drikken er varm ( må ikke koke) tilsettes sprit, sukker og mandler.
Varmes opp og serveres rykende varm.
Alkoholfri bowle
Oppskriften gir 4 l ferdig drikke
2 1/2 l vann
8 nellikspiker
2 kanelstenger
30 teposer Twinings Breakfast Tea
sukker
1 1/2 l eplejuice
1/2 dl presset sitronsaft
4 syrlige epler med skall
Kok opp vann med nellik og kanel.
Legg i teposene og la det få trekke i 5 min.
Sil teen, tilsett sukker, juice og sitronsaft.
Varm det forsiktig opp, bør ikke koke.
Serveres varm med tynne skiver av eple.
Café anglais
2 personer
½ kopp sterk kaffe pr. person
1 ts sukker
1 ss kakao
1 ss vaniljeis
1 dl iskald melk
Rør kaffe med sukker og kakao
Avkjøles evt. i kjøleskap.
Ved servering tilsettes vaniljeis og melk.
Drikkes kald med sugerør.
Café au Rhum
4 personer
8 ss kaffe
1 l vann
8 sukkerbiter
1 appelsin
4 nellikspiker
8 kanelstenger
2½ dl mørk rom
Kok opp vann ogkaffe i en kasserolle. Gni sukkerbitene mot appelsinskallet, så de tar til seg smak.
Hell sukkeret i romen sammen med nellik, kanel og litt appelsinskall. Varm opp.
Hell over kaffen, og la det trekke i ca 3 min.
Kjør blandingen igjennom en sil, og server det varmt.
Oppskriften er beregnet til 2 kopper pr. person.
Café Brûlot
4 persjoner
¾ dl cognac
4 sukkerbiter
4 nellikspiker
1 kanelstang
4 kopper sterk kaffe
Café Brûlot stammer fra New Orleans, der en fransk krovert gjorde denne kaffen til en av sine spesialiteter.
Brûlot betyr brennende.
Cognacen helles i en kobberpanne sammen med sukker, nellik og kanel. Varmes forsiktig, må ikke koke.
Hell opp kaffe i fine kopper. Tenn på cognacen, og hell den forsiktig i kaffen med en skje.
Med litt øving, kan man få cognacen til å fortsette å brenne en liten stund i kaffen.
Til denne kaffen serveres de riktig fine småkakene.
Café d`amour
2 personer
2 små kopper sterk kaffe
2 knivspisser kakao
2 knivspisser kanel
8 ts Cointreau
2 kanelstenger
Fyll de oppvarmede koppene til 3/4 med kaffe.
Tilsett kakao og kanel. Hell i Cointreau.
Sett en kanelstang i koppen til å røre med.
Café Orange
2 personer
1/2 kopp sterk kaffe pr. person
sukker
2 ts finhakket appelsinskall
8 ts cognac
vispet kremfløte
appelsinskall
Hell kaffen i oppvarmede kopper, og søt lett med sukker.
Hell i Cognac og det finhakkede appelsinskallet og rør lett.
Topp kaffen med et tykt lag pisket kremfløte, og heng appelsinskallet
som skal være skåret i spiral, på kanten av koppen.
Tekst og oppskrifter: Mai Rødsten
Foto: Schweppes.
Forsiden akkurat nå