Pangstart for nyttårsfesten

Hva skal du servere gjestene når de strømmer inn døra? En velkomstdrink eller kanskje noe mye enklere; en bowle som du gjør klar på forhånd og som de nyankomne selv forsyner seg av. Blir det bare deg og et par venner, har også vi supre oppskrifter på noe
Redaksjonen
30 Desember 2001 - 21:28

Det er nyttårsfest og du venter gjester og satser på fin stemning og en hyggelig fest. Vil du servere noe utover det vanlige når det ringer på døra. Kaffe? Med et stenk godt i og kanskje litt krem på toppen. Te? Med litt ny finesse og en anelse spennende smaksbrytning. Bowle? Et utmerket forslag når du har invitert flere gjester. Byr du på en bowle, bør du huske på at den både skal smake godt og se fristende ut. Glem heller ikke de som velger å kjøre bil.

Vil du mikse drinker?
I Apéritifs Bartender finner du over 700 drinkoppskrifter. Har du eksempelvis vodka i skapet og lurer på hva du kan bruke den til går du til Bartenders søkeside og skriver kort og godt vodka og du får opp hele 246 drinkoppskrifter der det brennevinet er brukt. Eller kanskje enda enklere, du velger rett og slett seksjonen med vodkabaserte drinker.

Fersken bowle
6 personer

1 flaske rødvin
5 dl tørr sherry
2 dl sukker
1 sitronskalk
3 nellikspiker
4 hermetiserte halve fersken
Til flambering
1¼ dl arak (punch)
lyst kandissukker

Bland rødvin, sherry og sukker i en kasserolle.
Stikk nellikspikerne i sitronskalken, og legg den i vinen.
Varm opp. Må ikke koke.Ta bort sitronen.
Hell vinen i en ildfast bolle, fonduegryte el. l.
Håll vinen varm over spritflamme på bordet.
Skjær de avrente ferskenene i store terninger, og varm dem i en panne.
Varm araken lett i en kjele. Må ikke koke.
Ta pannen med de oppvarmede ferskenene vekk fra platen og hell på den oppvarmede araken, tenn på.
Når flammene slukker, hell ferskenene over i vinblandingen.
Legg noen biter kandissukker i egnet serveringsglass, og hell over den varme vinen.

Glühwein
4 personer

1 l rødvin
2 dl sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
skall av ½ sitron

Varm rødvin, sukker, kanel og nellik i en gryte. Må ikke koke.
Filtrer vinen gjennom en sil, og server i glass som tåler varme.
Legg en bit sitronskall i hvert glass.

Gløgg
8-10 personer

2 l rødvin
1 dl 60% sprit
1 kanelstang
10 nellikspiker
1 ts kardemomme
2 dl sukker
mandler og rosiner

Bryt kanelen i biter og legg det i et glass med skrulokk.
Tilsett nellik og kardemomme, og hell over spriten.
Skru lokket godt igjen, og la glasset stå i romtemperatur til neste dag.
Sil av spriten gjennom et filter. Skåld og tørk mandlene lett før de grovhakkes.
Hell rødvin og sprit i en kasserolle. Tilsett mandler og rosiner etter smak.
Varm gløggen langsomt. Må ikke koke.

Varm Toddy
1 person

¾ dl whisky
¾ dl vann
1 ts sukker
revet skall av sitron
1 nellikspiker
1 knivspiss kanel
1 skive sitron

Varm om whisky og vann med sukker, uten å la det koke.
Tilsett en bit sitronskall i form av en lang strimmel.
Tilsett kanel og nellik og la toddyen få trekke uten å koke ca. 5 min.
Fisk opp sitronskall og nellik før servering i krus.

Julebowle
8-10 personer

1 appelsin
10 sukkerbiter
2 l rødvin
1 kanelstang
¼ ts revet muskatnøtt
500 g kjernefrie hermetiske kirsebær
4 ss kirsebærlikør

Vask appelsinen og tørk lett.
Gni sukkerbitene mot skallet, slik at de blir gule.
Varm sukker, rødvin, kanel og muskatnøtt i en gryte til det dannes et hvitt skum.
Ta gryten fra varmen og la den avkjøle
Tilsett kirsebær med lake og kirsebærlikør.
Sett bowlen i kjøleskap ca 2 timer.
Ta bort kanelstangen og hell opp bowlen i en stor glassskål, eller i flotte glass.

Kardinalbowle
8 personer

3 appelsiner
revet skall av 1 appelsin
2 skiver ananas
1 knivspiss kanel
1 knivspiss nellik
2 ss sukker
1 flaske halvtørr hvitvin (eks. tysk)
1 flaske rød burgundervin (evt. annen saftig rødvin med dempet tannininnhold) 
Frukt til garnering

Sett vinen i kjøleskap.
Vask appelsinene, tørk dem lett og riv skallet.
Ta vekk det hvite, og skjær fruktkjøttet i tynne skiver som legges i en vakker skål.
Skjær ananas i små biter, og legg dem i skålen sammen med det revne appelsinskallet, kanel, nellik, sukker og halvparten av det hvite vinet.
Dekk skålen til, og la det få trekke i kjøleskapet over natten.
Hell drikken gjennom et filter, og tilsett resten av den hvite vinen samt rødvinen.
Server bowlen kald. Ved servering, legg noen skiver frisk frukt; pærer, appelsin, eple, i hvert glass før bowlen helles over.

Krambambuli
6-8 personer

1½ l vann
3 ss svarte teblad
1 flaske rødvin
revet skall av 1 sitron
½ ts kanel
250 g sukkerbiter
2½ dl cognac

Kok opp vannet. Legg tebladene i en kanne, og hell det kokende vannet over. La trekke i 5 min.
Varm raskt opp rødvin med sitronskall, sitronsaft, kanel, og sil deretter teen i vinen.
Sett den varme kjelen på et et egnet serveringsbord. Legg sukkerbitene i en sil, hold den over gryten, hell på cognac og tenn på.
Når sukkeret har smeltet og rent ned i krambabulien, er drikken ferdig. Serveres i glass som tåler varme.

Kryddersterk varmer
8-10 personer

1 flaske rødvin
1 flaske muscatellvin (eller annen søt hvitvin)
2½ dl søt hvit vermouth
1 ss angostura
100 g rosiner
revet skall av 2 appelsiner
1 ts kardemomme
5 nellikspiker
1 syltet ingefær
½ kanelstang
1 dl 60% sprit
2 dl sukker
100 g skåldet mandler

Hell rødvin, muscatell, Vermouth og angostura i en stor gryte og varm det opp langsomt.
Tilsett rosiner, appelsinskall, kardemomme, nellik, finhakket syltet ingefær og kanelstang.
Når drikken er varm ( må ikke koke) tilsettes sprit, sukker og mandler.
Varmes opp og serveres rykende varm.

Alkoholfri bowle
Oppskriften gir 4 l ferdig drikke

2 1/2 l vann
8 nellikspiker
2 kanelstenger
30 teposer Twinings Breakfast Tea
sukker
1 1/2 l eplejuice
1/2 dl presset sitronsaft
4 syrlige epler med skall

Kok opp vann med nellik og kanel.
Legg i teposene og la det få trekke i 5 min.
Sil teen, tilsett sukker, juice og sitronsaft.
Varm det forsiktig opp, bør ikke koke.
Serveres varm med tynne skiver av eple.

Café anglais
2 personer

½ kopp sterk kaffe pr. person
1 ts sukker
1 ss kakao
1 ss vaniljeis
1 dl iskald melk

Rør kaffe med sukker og kakao
Avkjøles evt. i kjøleskap.
Ved servering tilsettes vaniljeis og melk.
Drikkes kald med sugerør.

Café au Rhum
4 personer

8 ss kaffe
1 l vann
8 sukkerbiter
1 appelsin
4 nellikspiker
8 kanelstenger
2½ dl mørk rom

Kok opp vann ogkaffe i en kasserolle. Gni sukkerbitene mot appelsinskallet, så de tar til seg smak.
Hell sukkeret i romen sammen med nellik, kanel og litt appelsinskall. Varm opp.
Hell over kaffen, og la det trekke i ca 3 min.
Kjør blandingen igjennom en sil, og server det varmt.
Oppskriften er beregnet til 2 kopper pr. person.

Café Brûlot
4 persjoner

¾ dl cognac
4 sukkerbiter
4 nellikspiker
1 kanelstang
4 kopper sterk kaffe

Café Brûlot stammer fra New Orleans, der en fransk krovert gjorde denne kaffen til en av sine spesialiteter.
Brûlot betyr brennende.
Cognacen helles i en kobberpanne sammen med sukker, nellik og kanel. Varmes forsiktig, må ikke koke.
Hell opp kaffe i fine kopper. Tenn på cognacen, og hell den forsiktig i kaffen med en skje.
Med litt øving, kan man få cognacen til å fortsette å brenne en liten stund i kaffen.
Til denne kaffen serveres de riktig fine småkakene.

Café d`amour
2 personer

2 små kopper sterk kaffe
2 knivspisser kakao
2 knivspisser kanel
8 ts Cointreau
2 kanelstenger

Fyll de oppvarmede koppene til 3/4 med kaffe.
Tilsett kakao og kanel. Hell i Cointreau.
Sett en kanelstang i koppen til å røre med.

Café Orange
2 personer

1/2 kopp sterk kaffe pr. person
sukker
2 ts finhakket appelsinskall
8 ts cognac
vispet kremfløte
appelsinskall

Hell kaffen i oppvarmede kopper, og søt lett med sukker.
Hell i Cognac og det finhakkede appelsinskallet og rør lett.
Topp kaffen med et tykt lag pisket kremfløte, og heng appelsinskallet
som skal være skåret i spiral, på kanten av koppen.

Tekst og oppskrifter: Mai Rødsten
Foto: Schweppes.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som har bursdag og får denne servert
Ukens drink

Heldig er den som har bursdag og får denne servert

Jack Daniel's som balanseres med friske bringebær og syrlighet fra tranebær samt toppes med champagne er en bursdag verdig. Den smaker fortreffelig også resten av årets 364 dager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. november

Smak 8 viner fra prestisjefylt spansk produsent

Hold av den 14. november. En av "50 World Most Admired Wine Brands" kommer til Norge har med seg 8 spennende viner til deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker
Dagens rett

Når fisken får følge av blåskjell- og epleragu samt potet- og pancettaterrine, tilfredsstilles alle smaksløker

Dette lekre fiskemåltidet feirer høsten og alle dens beste råvarer. Dertil serveres hvitvin av minst like høy kvalitet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her