Godbiter i pollisten
På jakt etter moden kompleksitet og bobler i samme glass? Da skal du prøve denne

På jakt etter moden kompleksitet og bobler i samme glass? Da skal du prøve denne

Alfred Gratien Brut 2004 finnes sågar i både vanlig og magnumformat.
Aase E. Jacobsen
19 September 2018 - 13:45

Alfred Gratien Brut 2004 er en doldis blant champagner. Ikke den det snakkes mest om, men som like fullt byr på veldig godt champagnehåndverk. Og når du får den i en vellagret utgave som denne blir det ekstra god stemning.

46 år gamle Nicolas Jaeger er fjerde generasjon vinmaker hos Alfred Gratien og ble kåret til årets vinmaker i 2018 av Guide Hachette. Foto: Michael BOUDOT

Velger du den store flasken, Alfred Gratien Brut 2004 er det nesten brutalt å åpne den nå, siden dette formatet er perfekt for kjelleren samtidig som det er det du skal hente fram til de virkelig store anledninger. Men siden hver dag er en fest, blir du ekstra rikelig belønnet. Spesielt siden magnumen koster det samme som mange toppcuveer fra andre champagnehus.

Champagne med en slik dybde og karakter fortjener godt matfølge, det kan være en foreseggjort terrine, risotto eller pastarett, gjerne med sopp eller trøffel, en kyllingrett, noe med kalv, eller sågar piggvar med hummersaus.

 

Vinen har chardonnay som hoveddrue og den sørger for et flott mineralpreg under lagringskarakteren. Det er ikke vanlig å inkludere pinot meunier i en klassisk vintagechampagne, men det gjør altså Alfred Gratien. Meunier utvikler over tid en lett eksotisk karakter som allerede er tydelig i denne vinen.

Se alle champagnene fra dette huset

Hos Alfred Gratien finnes det flere tusen slike 228 liters eikefat.

Alfred Gratien er altså et veldig tradisjonsrikt champagnehus som følger hustradisjonen med å gjære basevinene i små brukte eikefat. For å beholde maksimalt med syrefriskhet stoppes gjæringen før den malolaktiske gjæringen. Den høye syren bidrar til disse champagnenes gode lagringsevne.

Når lageret av 2004 er tomt, erstattes det av 2005, også det en veldig spennende årgang for Champagne.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her