Overraskende bra

Apéritifs smakere sitter igjen med et svært positivt inntrykk av rødviner fra Sicilia. Kvaliteten på de 19 vinene som ble testet er nemlig meget høy med åtte meget gode kjøp gode kjøp.
Redaksjonen
01 Mars 2001 - 01:00

Dessuten har sicilianske rødviner særpreg, de har et klart såkalt terroir-avtrykk, mye på grunn av det vulkanske jordsmonnet, de er nesten unntak smaksrike med en god porsjon syrer og tanniner og prisene er fornuftige. For eksempel Bonera 1995 fra kooperativet Settesoli som hersker over 8.000 hektar vinmarker og er dermed en av Italias største vinprodusenter.

Når Italia i tillegg er verdens største vinland, skjønner vi at dette er stort. Sicilia er for øvrig Italias nest største vinregion, uten at det er noe kvalitetstegn i seg selv, heller tvert om. Mye er imidlertid i ferd med å skje i retning kvalitetsheving hvilket gjenspeiles i denne testen. Det er ikke mange vinregioner som kan skilte med viner som Ligorio Rosso 1998 og Santagostino Rosso 1997 til rundt 80 kroner.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 12. oktober, omfatter de aller fleste sicilianske rødviner som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet*****
God kvalitet****
Middels kvalitet***
Under middels kvalitet**
Bør unngås*

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er engros, inkl. mva og emballasjeavgift, pr 1. november 2000. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Produktene bestilles hos din lokale grossist eller følgende distributører:
Vectura (VT): 22 97 55 00
Vin & Sprit Distribusjon : 23 24 97 00
Quantum (EQ): 64 83 66 80

*****-
Bonera 1995 Best i test
Settesoli Sicilia
KK441808 kr 109
Strøm
Farge og duft: Rød med moden kant. Veldig innsmigrende duft av røde og mørke skogsbær, kirsebær, eik, stall og krydder.
Smak: Følger duften utrolig godt opp. God fylde og bra stoffrikdom, saftig finish med flotte tanniner.
Mat: Grillete kjøttretter.
Vurdering: Dette er virkelig bra! Usedvanlig godt kjøp.

****+
Ligorio Rosso 1998
Az. Vinicole Miceli Sicilia
KK148478 kr 78,08
Ca'' de Vin
Farge og duft: Mørk rød. Fin duft av bjørnebær, noe krydder som pepper samt animalske aromaer.
Smak: Veldig deilig og bløtt anslag, god og rik munnfølelse, modne tanniner, flott avslutning.
Mat: Lammeretter, gjerne med kremete sauser.
Vurdering: Drikk nå. Usedvanlig godt kjøp.

Santagostino Rosso 1997
Firriato Sicilia
KK149922 kr 86
Vinarius
Farge og duft: Klar rød. Flott duft av skogsbær, jordsmonn, lær og fat.
Smak: Følger opp duften utrolig bra, veldig bra fruktfylde, flotte syrer, noe krydder i finishen.
Mat: Fruktig vin som passer til godt krydrete kjøttretter.
Vurdering: Vellaget. Usedvanlig godt kjøp.

Principe di Corlione Rosso 1997
Pollara Sicilia
Kr 117
Uvas Int.
Farge og duft: Klar rød. Flott duft av krydder, nybrent kaffe, lær og animalske aromaer.
Smak: Godt saftig anslag, stor stoffrikdom, fine syrer og tanniner, fin fast finish med en veldig bra lengde.
Mat: Lette kjøttretter med kremet saus til.
Vurdering: Veldig godt laget. Meget godt kjøp.

****
Aramonte Rosso 1997
Firriato Sicilia
KK215806 kr 85
Vinarius
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Veldig animalsk duft (lær, blod) med mørke bær.
Smak: Veldig godt anslag, smaksrik, litt tørr avslutning.
Mat: Kraftige retter med rødt kjøtt.
Vurdering: Ikke mye å utsette på denne, nei, men drikk den nå. Meget godt kjøp.

****-
Cent''Are 1997
Duca di Castelmonte Sicilia
KK110254 kr 82,00
Vincompagniet
Farge og duft: Klar rød. Mørke bær samt jordsmonn, lær/svette og en anelse krydder i duften.
Smak: Godt saftig anslag, fin friskhet, sitter bra, med bløte tanniner.
Mat: De fleste lyse kjøttretter.
Vurdering: Sjarmerende vin. Godt kjøp.

Craig''s Kjøttvin 1998
Az. Vinicole Miceli Sicilia
KK104232 kr 82,07
Ca'' de Vin
Farge og duft: Mørk klar rød. Røde og mørke bær, jordsmonn og fat i duften som er tiltalende.
Smak: Bærpreget anslag, fin fruktfylde, balansert ettersmak.
Mat: Deilig kosevin foran peisen, men også flott til litt hot mat.
Vurdering: God å drikke. Godt kjøp.

Regaleali Rosso 1998
Conte Tasca d''Almarita Sicilia
KK104224 kr 109,25
Ca'' de Vin
Farge og duft: Ung rød. Saftig duft med masse bær, jordsmonn, lær og eik.
Smak: Behagelig, fin frukt, god balanse mellom syrer og tanniner, harmonisk ettersmak, men noe ung.
Mat: Tåler litt fett kjøtt med sopp og kraftige sauser.
Vurdering: Kan lagres ett år eller to. Da blir den verdt fire stjerner! Godt kjøp.

Planeta La Segreta 1998
Xxxxxx Sicilia
KK108927 kr 129
Strøm
Farge og duft: Mørk rød. Mørke bær, eik, røyk, jordsmonn og animalskhet i duften.
Smak: Saftig og bærpreget, fin fruktfylde, bra struktur.
Mat: Deilig med lette kjøttretter og smaksrike sauser.
Vurdering: Litt for rett fram til å nå helt opp. Verd prisen.

Novantasei 1997
Conte Tasca d''Almarita Sicilia
CA1040 kr 142,21
Ca'' de Vin
Farge og duft: Mørk klar rød. Bærpreget duft med røyk, mokka og eikekrydder.
Smak: Godt saftig anslag, stor stoffrikdom med ganske mye fat, veldig gode tanniner men blir noe stram mot slutten.
Mat: Vil passe bra til mørkt kjøtt, også vilt.
Vurdering: Trenger noe mer lagring, 1-2 år. Verd prisen (med litt lagring).

Lamoremio 1997
Az. Agr. Benanti Sicilia
Kr 195
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Nydelig rødfarge. Mye bær i duften samt noe jordsmonn og krydder.
Smak: Deilig saftig anslag, ganske elegant, noe tanniner i slutten, kanskje litt mye i forhold til vinens lette stil.
Vurdering: Kan godt ligge et år for å mykne tanninene noe. Knapt verd prisen.

***+
Nero d''Avola 1998
Pasqua Sicilia
KK216267 kr 91,90
Ekjord
Farge og duft: Klar mørk rød. Litt kunstige røde bær (bringebærdrops) i duften som også er noe animalsk.
Smak: Stoffrikt anslag, kraftig, krydret preg og litt harde tanniner i finishen.
Mat: Rustikke viltretter.
Vurdering: Lite minus for avslutningen. Må ha mat. Verd prisen.

Nero d''Avola 1999
Settesoli Sicilia
KK149807 kr 109
Strøm
Farge og duft: Klar rød. Mørke og røde syltete bær samt jordsmonn og lær i duften.
Smak: Fruktig og saftig anslag, sitter bra, noe eik og mokka i avslutningen.
Mat: Krydret kjøtt.
Vurdering: Godt over middels. Verd prisen.

Sedara 1998
Donnafugata Sicilia
KK272518 kr 111
Strøm
Vinarius
Farge og duft: Mørk klar rød. Duften byr på krydder og animalske toner som lær.
Smak: Noe syrlig anslag, bra fylde, men tørker litt for mye ut mot slutten.
Vurdering: Litt ubalansert i øyeblikket. Verd prisen.

Rosso di Vercella 1998
Az. Agr. Benanti Sicilia
Xxxxxx Vectura kr 114
Vinoco
Farge og duft: Mørk ung rød. Svært bærpreget duft med noe jordsmonn.
Smak: Fruktig og friskt anslag, ok rikdom, men litt tørr finish.
Vurdering: Trekk for manglende frukt i finishen. Verd prisen.

Ulysse 1997
Duca di Castelmonte Scilia
KK110833 kr 117,00
Vincompagniet
Farge og duft: Rød med lys kant. Mørke bær og noe bringebær, jordsmonn, eik og røyk i duften.
Smak: God saftig smak, middels fylde, ok finish.
Mat: Krydret eller grillet kjøtt.
Vurdering: Bra vin men mangler litt bredde. Verd prisen.

***
Valdorata
Settesoli Sicilia
KK313924 kr 70
Strøm
Farge og duft: Lys klar rød. Ren og frisk duft av røde bær som rips og bringebær.
Smak: Som duften, en lett og frisk vin.
Mat: Pasta.
Vurdering: Enkel og grei. Verd prisen.

Flaskefeil (to flasker prøvet):
Etna Rosso 1996 Firriato
Rosso del Conte 1997 Conte Tasca d''Almarita Sicilia

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her