Oslo 15. mars - Topp vin og topp mat

Vi inviterer til flott middag på restaurant Vitis Vinifera der du får møte topp-produsenten Domaines Schlumberger fra Alsace og smake deres viner gjennom hele måltidet.
Redaksjonen
03 Februar 2005 - 16:38

En vellykket kombinasjon mellom mat og drikke er vel noe av det som er mest spennende når god vin kommer på bordet. Ekstra vellykket skal det bli når vi får besøk av Jean Marie Winter fra en av de mest spennende vinprodusentene i Alsace. Han serverer deg hele åtte av Domaine Schlumbergers deilige viner.

Alsace på sitt beste
Gjennom flere generasjoner har familien Schlumberger produsert noen av de fineste vinene i Alsace. Vintradisjon, kombinert med uvikelig oppmerksomhet for detaljer, forsikrer at vinene fra Domaines Schlumberger forbindes med de viktigste aspektene for Alsace-viner. Grunnregelen for deres vinproduksjon er å blande seg i så lite som mulig, og isteden lene seg tilbake mens naturen gjør sitt.

Schlumbergers vinavlinger ble opprinnelig plantet av romerne, og ble senere dyrket av en gruppe munker i den sørlige delen av Alsace, i Guebwiller. Til sammen utgjør de det største vindyrkingsområdet i Alsace. Dyrkingen av Grand Cru, som tar opp 50 prosent av produsentens sammenlagte avlinger, gjør Schlumberger til eieren av den største plantasjen av Grand Cru i hele Alsace. Disse imponerende eiendommene er resultatet av et brennende engasjement hos seks fremgangsrike generasjoner av familien Schlumberger. Denne produsenten er plassert i regionens sørlige deler, og som med sine 145 hektar faktisk er den største eieren av vingårder i Alsace.

Schlumberger er berømt for sine lekre rieslinger og gewürztraminere, men de produserer også pinot gris, pinot blanc samt sylvaner. Deres utrolige viner av merket Grand Cru fra vinavlinger som Kessler, Kitterle og Saering har et imponerende potensial for lagring. Og Cuvée Anne, Cuvée Christine Vendange Tardive samt Sélection de Grains Noble er utsøkte som dessertviner.

Schlumberger høster kun druer fra sine egne vinavlinger og er fullstendig hengivne til kvalitet. 75 prosent av vinstokkene har vært plantet på fuktige områder, der det faktisk kreves hester for å gjennomføre feltarbeidet. Vinfabrikken produserer omlag 80 000 tønner per år, mens det tillates opp til 160 000.

Vin fra Schlumberger gjæres i gamle tretønner og overføres siden til rustfrie tanker der de lagres i 12-18 måneder, avhengig av druenes kvalitet og modningsgrad. Tappingen foregår i et sterilt miljø under vakuum, for å garantere at vinene får lang holdbarhet. Etter tappingen lagres vinene i fire til seks måneder før de selges. Takket være det faktum at Schlumberger bare lar modne årganger gå till salg, kan man garantere at alle deres viner når sitt fulle potensial.

Her kan du lese mer om Domaines Schlumberger

MENY
Domaines Schlumberger
Winemakers Dinner
Vitis Vinifera
15. mars 2005
*
Apéritif
Pinot Blanc Les Princes Abbés 2003
*
Lettrøkt andebryst med foie gras-praline
napert med valnøtt- og aprikossirup
Pinot Gris Les Princes Abbés 2001
Riesling Les Princes Abbées
**
Parmabakt kveite
med lun scampi- og chilisalsa i parmesansaus
Riesling Grand Cru Saering "l'Anneau de Mer"
Gewurtztraminer Grand Cru Kessler "Le Vallon"
***
Villsvinfilet i dijonsaus, serveres med kålrot-
og honningpuré samt ristet vårløk
Pinot Gris Grand Cru Kitterlé 2001 "Le Brise-Mollets"
Pinot Noir Les Princes Abbés 2003
****
Flan au sitron, bringebærsorbet
Gewürztraminer Cuvée Christine Vendanges Tardives 2000
*
Kaffe
*

Mer om vinene vi skal smake:

w Pinot Blanc Les Princes Abbés 2003
(Lanseres i løpet av 2005 - ca pris: kroner 130)
Druesorter: 100% Pinot Blanc
Karakter: Denne vinen kan med sin gode komposisjon betraktes som et forbilde for sjangeren, velbalansert, tørr og frisk i munnen, fruktig og meget behagelig i avslutningen.
Fremstilling: Vinen består av 30% Pinot Blanc og 70% Auxerrois fra Grand Cru områdene Saering og Spiegel samt områdene Bux og Bollenberg. Pneumatisk pressing, statisk filtrering. Gjæring i temperatur regulerte fat i en til fire måneder. Ligger "sur lie" i fire måneder. 12% alkohol. 3,64 gram syre per liter. 8 gram restsukker pr. liter.
Passer til: Alle retter som trenger en lett og frisk, tørr vin. Salater, fisk i saus, terriner. Serveres ved 10 grader. Lagres opp til 4 år.

w Pinot Gris Les Princes Abbés 2001
(Lanseres i løpet av 2005 - ca pris: kroner 130)
Druesorter: 100% Pinot Gris
Karakter: Vakker gyllengul farge. Rik og bra friskhet i nesen. Smaken er skarp og langvarig med en fantastisk karakter som presenterer fruktmettede og lett røkte komplekse aromaer.
Fremstilling: Manuell plukking. Pneumatisk pressing. Statisk filtrering. Termostatisk regulert gjæring i 1 til 4 måneder. Ligger "sur lie" i cirka 8 måneder. 13,5 % alkohol. 3,5 gram syre og 15 gram restsukker pr. liter.
Passer til: Perfekt selskap til terriner, sjampinjonger, kremete sauser, hvitt kjøtt, fisk i saus og mange andre kombinasjoner. Serveres ved 10 grader. Lagres opp til 6 år.

Druesorter: 100 % Riesling
Karakter: Strågul farge. Duft av modne epler, gule plommer og elegant sitruspreg. Smak med innslag av rød pepper, sitrus og eksotisk frukt. Lang ettersmak.
Fremstilling: Denne vinen er en fantastisk matvin laget av en av Frankrikes (og kanskje verdens) beste druesorter. På Domaines Schlumberger lar man vinen ligge og modne i flere år før den selges, og på denne måten utviklers både balansen og finessen. Kan lagres i 3-5 år. Serveres ved 10 grader. 12 % alkohol. 4,82 gram syre per liter. 9,7 gram restsukker.
Passer til: En deilig apéritif. En svært anvendelig vin som ernydelig til fisk, skalldyr og lyst kjøtt.

Druesorter: 100 % Riesling
Karakter: Strågul farge. Karakteristisk riesling med diskret innslag av petroleum og sitrus samt moden frukt. Smaksrik vin med frisk avslutning.
Fremstilling: Manuell plukking. Pressing av hele druen. Statisk filtrering. Gjæring i termostatisk kontrollerte fat. Ligger "sur lies" i 8 måneder. 12,5 % alkohol. 4,35 gram syre. 12 gram restsukker. Serveres ved 10-12 grader.
Passer til: Utmerket til retter av skalldyr og fisk, lyse kjøttretter og som apéritif.

Druesorter: 100% Gewürztraminer
Karakter: Lys gul farge. Stor duft av roser og eksotiske krydder. Smaksrikk vin med god friskhet og med underliggende mineralpreg og rund avslutning. Lang ettersmak.
Fremstilling: Lagres i 6-8 år. Serveres ved 10 grader. 37 gram restsukker.
Passer til: Perfekt til smaksrike retter av lyst kjøtt, krydrede (orientalske) retter og utmerket som apéritif.

w Pinot Gris Grand Cru Kitterlé 2001 "Le Brise-Mollets"
(Lanseres i løpet av 2005 - ca pris: kroner 170)
Druesorter: 100% Pinot Gris
Karakter: Med sin vakre typiske lysegule farge er denne vinen arketypisk for området. Nesen, full av finesse, er en duft av tørket frukt og myke krydder og karamell. Smaken er finstemt og viser en god fedme, den svært lange ettersmaken er behagelig uten harde kanter og en frisk mineralsk tone med diskrete kryddertoner.
Fremstilling: Manuell plukking. Pressing av hele druen. Statisk filtrering. Gjæring på termostatregulerte fat. Ligger "sur lie" i 8 måneder.
Passer til: Perfekt akkompagnement til stekt foie gras samt retter med en lett syrlighet.

w Pinot Noir Les Princes Abbés 2003
(Lanseres i løpet av 2005 - ca pris: kroner 130)
Druesorter: 100% Pinot Noir
Karakter: Vakker, klar rubinrød farge. Behagelig nese av røde bær som solbær og bjørnebær. En frisk og mildt krydret smak med diskrete tanniner gir en meget elegant vin.
Fremstilling: To maserasjoner om et titall dager og 12 måneders lagring under 12 måneder gir den typiske frukten en skarpere struktur og større kompleksitet. 12,5 % alkohol. 3,44 gram syre per liter. 1,60 gram restsukker per liter.
Passer til: Den gode strukturen i vinen gjør at den passer utmerket godt sammen med grillet rødt kjøtt og oster med kryddrede kanter. Den matcher også for eksempel viltretter med en saus basert på kraft. Serveres ved 14 grader. Lagres opp til 5 år.

w Gewurztraminer Cuvee Christine Vendanges Tardives 2000
(Lanseres i løpet av 2005 - ca pris: kroner 450)
Druesorter: 100% Gewürztraminer
Karakter: Magnifik klar gul farge. Stor duft av karamell som sprer seg utover et register av innlagte hvite frukter. Den myke og elegante strukturen er meget elegant, meget diskret krydret og karakteriseres av toner av honning og rosiner. Registeret av aromaer vokser i kompleksitet. Denne store, likøraktige vinen utvikler sine friske og delikate smaker i en utsøkt lang ettersmak.
Fremstilling: La Cuvee Christine er et utvalg av såkalte "late harvest"-viner produsert i 2000. Druene plukkes for hånd og presses meget forsiktig. Etter filtrering under cirka 3 dager gjæres juicen i rigorøst temperaturkontrollerte fat i 1 til 3 måneder til våren. Vinen stabiliseres, filtreres og tappes på flaske følgende vår. De lagres deretter i et flertall år før salg. 13,5 % alkohol. Syre 3,24 gram og restsukker 78 gram per liter.
Passer til: Perfekt for seg selv etter et godt måltid eller til foie gras, ost eller en god dessert som fransk eplepai eller røde bær med sabayonnesaus for eksempel. Serveres ved 10 grader. Lagres opp til 12 år.

Arrangementet er nå avholdt

Tid: 15. mars 2005 kl. 19.00
Pris: kroner 995 inkl. mva
Sted: Vitis Vinifera Restaurant og Bar, Karenslyst Allé 12/14, 0278 Oslo.

Ring Apéritif på 930 69 873 dersom du ikke finner frem.

Påmeldingen er bindende. Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 150305. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 11.03.05 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Motta e-post om nye kurs hos Apéritif
Dersom du er interessert i å motta e-post når nye kurs legges ut på våre nettsider kan du fylle ut dette påmeldingsskjemaet:
 

Ja, jeg vil ha melding om nye kurs pr. e-post

Navn: 

E-post: 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Dagens rett

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne

Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her