Ølet for sommerens båt- og bilførere

Om du må velge alkoholfritt til sommerfesten, er ikke det noe minus, for kvaliteten på de 13 testete sortene er jevnt over høy. Munkholm i sommerdrakt er aller best.
Redaksjonen
20 Juni 2006 - 16:44

Å lage et godt alkoholfritt øl er en utfordring siden et viktig element mangler for at smaken skal bli balansert. Det virker som om de fleste bryggeriene har lykkes siden tilbudet av slikt øl her til lands er overbevisende godt. Ikke bare som tørsteslukkere men også som alternativer når sommermaten kommer på bordet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Christian Udjus, frilanser.

Remi Madsen  Torstein Østenstad  Christian UdjusFoto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 9. juni 2006, omfatter 13 alkoholfrie øl. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 

Alkoholfritt øl:

+
Munkholm Sommerøl
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gul. Frisk tiltalende nærmest deilig duft av epler, krydder og flint.
Smak: Lett og friskt i anslaget, godt skum, leskende munnfølelse, ok bitterhet i finishen, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker, skalldyr.
Vurdering: Med dette alkoholfrie ølet savner du ikke noe. 87 p

Freeze
Macks Ølbryggeri, Norge
33 cl
0,70 %
Farge og duft: Lys gyllen. Tydelig malt og humlekarakter og røyk.
Smak: Følger duften, myk med fin skum, noe bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Grillfestens lyse kjøttslag.
Vurdering: Et alkoholfritt øl med fin ølkarakter. 86 p

Clausthaler
Hansa Borg Bryggerier, Norge
33 cl
0,50 %
Farge og duft: Gullgul. Frisk fin duft med innslag av sitrus samt humle og malt.
Smak: Maltpreget anslag, fint skum, noe bitterhet i finishen.
Mat: Allround lettere retter.
Vurdering: Lettdrikkelig uten at det er slapt. 84 p

Munkholm
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Gyllen. God duft med noe sitrus, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, fint skum, leskende, sitter godt med fin bitterhet i finishen.
Mat: Allround matøl.
Vurdering: Lett å like. Vinner på å serveres godt avkjølt. 84 p

Munkholm Asia
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Gul. Frisk duft med noe malt, humle og sitrus.
Smak: Følger duften, mykt skum, fin syrlighet, svak bitterhet, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lett og lettdrikkelig alkoholfritt øl. 84 p

÷
UTEN
Aass Bryggeri, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gyllen. Frisk og lett krydret duft med noe frukt, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, litt mye skum, lett fylde, leskende med ok humlepreg i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et ok alkoholfritt øl på den lettere siden. 83 p

÷
Munkholm Hvete
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Uklar gyllen. Fin duft av sitrus, blomster, hvete, epler, tropisk frukt og krydder.
Smak: Bløtt fruktig anslag, fin skum, litt lav syre, god bitterhet mot slutten renser imidlertid noe opp.
Mat: Tørsteslukker, lette retter.
Vurdering: Med litt bedre syrlighet hadde dette vært et veldig godt alkoholfritt øl. 83 p

÷
Lammsbräu Alkoholfrei
Tyskland
0,00 %
Farge og duft: Gullgul. Fin søtlig duft av malt og humle, honning, krydder og trevirke.
Smak: Fruktig søtlig anslag, mykt skum, litt lite friskhet og bitterhet, sitter imidlertid en stund.
Mat: Krydret mat uten fedme.
Vurdering: Bør serveres godt avkjølt. 83 p

÷
Grans Alkoholfritt øl
Lisensprodusert for Grans på Harboe, Danmark
50 cl
0,00 %
Farge og duft: Gul. Fruktig duft med en del malt og noe brødtoner.
Smak: Bløtt anslag, mykt skum, litt lav bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Litt lite karakter men ellers greit. 83 p

÷
Munkholm 78°N.
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Brunlig. Grei maltpreget duft.
Smak: Fruktig maltpreget anslag, en del skum, bløt stil, godt med bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Grillet kjøtt uten saus.
Vurdering: Helt greit øl for den som liker en maltpreget stil.82 p

+
Erdinger Weissbier Alkoholfrei
Erdinger, Tyskland
50cl
0,40 %
Strag
Farge og duft: Gyllen. Lett syrlig duft med noe krydder samt humle og malt.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme, veldig lav bitterhet.
Mat: Alene.
Vurdering: Mangler ølkarakter og blir derfor noe kjedelig. 79 p

+
San Miguel 0,0
Spania
0,00 %
Farge og duft: Gul. Lett frisk duft med noe krydder samt snev av syntetisk frukt.
Smak: Følger duften, dempet skum, lite bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Mangler en del ølkarakter. Må serveres veldig kaldt. 77 p

+
Munkholm Cuba
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gul. Veldig syntetisk sitrus- og sukkertøyduft.
Smak: Følger duften, ølsmaken er overkjørt.
Vurdering: Ikke vellykket. 69 p

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet
Dagens rett

Så kjapt får du dagens fiskemiddag på bordet

Mens fisken steker, blander du salaten av maiskorn og edamamebønner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her