Ølet for sommerens båt- og bilførere

Om du må velge alkoholfritt til sommerfesten, er ikke det noe minus, for kvaliteten på de 13 testete sortene er jevnt over høy. Munkholm i sommerdrakt er aller best.
Redaksjonen
20 Juni 2006 - 17:44

Å lage et godt alkoholfritt øl er en utfordring siden et viktig element mangler for at smaken skal bli balansert. Det virker som om de fleste bryggeriene har lykkes siden tilbudet av slikt øl her til lands er overbevisende godt. Ikke bare som tørsteslukkere men også som alternativer når sommermaten kommer på bordet.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Torstein Østenstad, Ylajali og Christian Udjus, frilanser.

Remi Madsen  Torstein Østenstad  Christian UdjusFoto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 9. juni 2006, omfatter 13 alkoholfrie øl. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 

Alkoholfritt øl:

+
Munkholm Sommerøl
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gul. Frisk tiltalende nærmest deilig duft av epler, krydder og flint.
Smak: Lett og friskt i anslaget, godt skum, leskende munnfølelse, ok bitterhet i finishen, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker, skalldyr.
Vurdering: Med dette alkoholfrie ølet savner du ikke noe. 87 p

Freeze
Macks Ølbryggeri, Norge
33 cl
0,70 %
Farge og duft: Lys gyllen. Tydelig malt og humlekarakter og røyk.
Smak: Følger duften, myk med fin skum, noe bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Grillfestens lyse kjøttslag.
Vurdering: Et alkoholfritt øl med fin ølkarakter. 86 p

Clausthaler
Hansa Borg Bryggerier, Norge
33 cl
0,50 %
Farge og duft: Gullgul. Frisk fin duft med innslag av sitrus samt humle og malt.
Smak: Maltpreget anslag, fint skum, noe bitterhet i finishen.
Mat: Allround lettere retter.
Vurdering: Lettdrikkelig uten at det er slapt. 84 p

Munkholm
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Gyllen. God duft med noe sitrus, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, fint skum, leskende, sitter godt med fin bitterhet i finishen.
Mat: Allround matøl.
Vurdering: Lett å like. Vinner på å serveres godt avkjølt. 84 p

Munkholm Asia
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Gul. Frisk duft med noe malt, humle og sitrus.
Smak: Følger duften, mykt skum, fin syrlighet, svak bitterhet, sitter lenge.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lett og lettdrikkelig alkoholfritt øl. 84 p

÷
UTEN
Aass Bryggeri, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gyllen. Frisk og lett krydret duft med noe frukt, malt og humle.
Smak: Friskt anslag, litt mye skum, lett fylde, leskende med ok humlepreg i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et ok alkoholfritt øl på den lettere siden. 83 p

÷
Munkholm Hvete
Ringnes, Norge
33 cl
0,00 %
Farge og duft: Uklar gyllen. Fin duft av sitrus, blomster, hvete, epler, tropisk frukt og krydder.
Smak: Bløtt fruktig anslag, fin skum, litt lav syre, god bitterhet mot slutten renser imidlertid noe opp.
Mat: Tørsteslukker, lette retter.
Vurdering: Med litt bedre syrlighet hadde dette vært et veldig godt alkoholfritt øl. 83 p

÷
Lammsbräu Alkoholfrei
Tyskland
0,00 %
Farge og duft: Gullgul. Fin søtlig duft av malt og humle, honning, krydder og trevirke.
Smak: Fruktig søtlig anslag, mykt skum, litt lite friskhet og bitterhet, sitter imidlertid en stund.
Mat: Krydret mat uten fedme.
Vurdering: Bør serveres godt avkjølt. 83 p

÷
Grans Alkoholfritt øl
Lisensprodusert for Grans på Harboe, Danmark
50 cl
0,00 %
Farge og duft: Gul. Fruktig duft med en del malt og noe brødtoner.
Smak: Bløtt anslag, mykt skum, litt lav bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Litt lite karakter men ellers greit. 83 p

÷
Munkholm 78°N.
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Brunlig. Grei maltpreget duft.
Smak: Fruktig maltpreget anslag, en del skum, bløt stil, godt med bitterhet og maltpreg i finishen.
Mat: Grillet kjøtt uten saus.
Vurdering: Helt greit øl for den som liker en maltpreget stil.82 p

+
Erdinger Weissbier Alkoholfrei
Erdinger, Tyskland
50cl
0,40 %
Strag
Farge og duft: Gyllen. Lett syrlig duft med noe krydder samt humle og malt.
Smak: Fruktig anslag, noe sødme, veldig lav bitterhet.
Mat: Alene.
Vurdering: Mangler ølkarakter og blir derfor noe kjedelig. 79 p

+
San Miguel 0,0
Spania
0,00 %
Farge og duft: Gul. Lett frisk duft med noe krydder samt snev av syntetisk frukt.
Smak: Følger duften, dempet skum, lite bitterhet.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Mangler en del ølkarakter. Må serveres veldig kaldt. 77 p

+
Munkholm Cuba
Ringnes, Norge
44 cl
0,00 %
Farge og duft: Lys gul. Veldig syntetisk sitrus- og sukkertøyduft.
Smak: Følger duften, ølsmaken er overkjørt.
Vurdering: Ikke vellykket. 69 p

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her