Øl med noe attåt

To nye bøker handler om øl i kombinasjon med mat. Den ene holder i massevis, den andre faller igjennom.
Redaksjonen
12 Desember 2007 - 12:03

Helge Hagens Pølser og øl føyer seg pent inn i rekken av kvalitetsbøker signert naturforvalteren bosatt i Brumunddal. Hans forrige bok, Fisk fra fangst til fest (2006), er en praktbok om hvordan behandle og tilberede fisk.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Sikpølse og ketchup
I år er det øl og pølser som er tema, og det er ikke wiener fra Shell eller pils fra fabrikk det er snakk om. Dette er boka for deg som aksepterer å legge mer enn to pinner i kors for å få et måltid mat med drikke til. I Hagens verden starter prosessen fram mot gode pølser med jakt eller slakt, rengjøring av tarmer og valg av krydder.

Lær å lage alt fra salami til sikpølse (pølse av fisk, altså) og spekepølse av for eksempel elg. I den har einebær en naturlig plass blant flere typer smakstilsetninger. Du lærer også å lage din egen ketchup, med en oppskrift som faktisk stammer fra selveste Schønberg Erken.

Egenprodusert øl
Så var det ølet. For mange blir dette vel avansert, og det er en kjent sak at pinlig nøyaktighet og god hygiene er nødvendig for å kunne framstille eget brygg. Her får du alle triks om mesking, bruk av gjærlås, valg av humle (de kommer blant annet som pellets) og alt det andre som skal til før strupen etter mye om og men kan leskes. Forfatteren runder av det hele med en liten oppskriftsdel, der du finner retter som ølgravet fisk, kjøtt i øl, blåskjell i øl og skrei med spekepølse.

En levende og inspirerende bok, med gode bilder som gjør det lettere å henge med i timen.

Tun Forlag
398 kroner
 
Antall stjerner:

Bent Engen, Hylje Mortensen og Dag H. Engen har laget boka Dessert, øl og vin. Leseren får oppskrifter på 40 desserter som har øl i seg og en rekke andre retter som duger som måltidets punktum. Hva med en karamellpudding med smak av mjød?

Vage råd
I tillegg skal boka hjelpe deg med å velge riktig rype øl eller vin til dessertene. Og det er her jeg synes den svikter. Mange av anbefalingene blir rett og slett for generelle, eller det er alt for tuklete å få tak i drikken som anbefales.

La oss bruke Pasjonsfruktmousse som et eksempel. "Her er det vanskelig å finne et egnet norsk øl", heter det, og du anbefales å dra til utlandet for å finne et fruktig hveteøl, eller aller helst reise til Belgia og shoppe en halvtørr gueze/lambic eller en syrlig flemish red. Ja, ja.

Ok oppskrifter
Ikke mange vil legge så mye innsats i å skaffe det optimale drikkefølget til en dessert.
Skulle du ende opp med vin til denne desserten, er rådet at "her fungerer det meste som er søtt med noe syre av både viner og hetviner, men vårt valg vil være en edelsøt hvitvin". Her må man nok også ha grundig hjelp av betjeningen på Polet når det kommer til stykket!

I tillegg har fagbladet Ølgjerd (som utgis av Norøl) påpekt at det i boka anbefales øl som ikke lenger er tilgjengelig i handelen, og at forfatterne har hoppet bukk over flere norske øltyper som kunne ha passet bra til rettene.

Oppskriftene virker forøvrig helt ok.

ØL Forlag
299 kroner
 
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her