Økologisk vin øker

Økologisk vin har doblet salget i første halvår i år.
Redaksjonen
17 September 2008 - 09:00

Det er tall som er hentet inn fra Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) som viser at salget av økologiske viner øker kraftig.
 
I første halvår ble det solgt over 234 000 liter med økologisk svakvin i Norge. Dette er en fordobling målt mot tallene fra 2007.
 
103 prosent
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for VBF. Tallene for første halvår 2008 viser en vekst på hele 103 prosent sammenliknet med samme periode i 2007. En av årsakene til veksten kan være at Vinmonopolet hadde økologisk vin som fokusområde på forsommeren.
 
- Flere produkter kommer nå ut på det norske markedet. Vi har i løpet av de siste årene sett en sterk vekst i kategorien og forventer at dette vil fortsette i årene som kommer, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.
 
Lite salg totalt
Men selv om veksten er stor målt i prosent, har ikke økologiske viner mer enn rundt en prosent det totale vinsalget i Norge.
 
Statistikken for første halvår viser at salget av økologiske viner øker raskest på barer og restauranter.
 
- I 2007 økte salget av økologisk vin til norske serveringssteder med 75 prosent på årsbasis. I årets første seks måneder var veksten på hele 198 prosent. Totalt har det hittil i år blitt solgt mer økologisk vin på barer og restauranter enn hele fjoråret under ett, sier Jordheim i en pressemelding.
 
- Bare 10 prosent av all vin som selges i Norge, selges gjennom serveringsstedene. Mange av landets restauranter og barer har imidlertid vært viktige drivkrefter i forhold til å vise nordmenn at det er mulig å nyte alkohol på en god og ansvarlig måte. Gjennom møte med en god vinkelner oppdager forbrukerne hvilke viner som passer til god mat, og at det nå finnes mange gode økologiske alternativer også på vin, sier Jordheim.
 
Økologisk rødvin
Økologiske produkter lages uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk fremstilte sprøytemidler. Jordsmonnet styrkes gjennom bruk av kompost og planteekstrakter, som på sikt gjør vinplanten mer motstandsdyktig overfor sykdommer. Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge, men veksten er nå sterkest på hvitvin.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her