Øker alkoholavgiftene med 250 millioner kroner
I 2001 lovet regjeringen i Sem-erklæringen at den ville arbeide for reduksjoner i avgiftene på grensehandelsutsatte varer. Etter kun to år går nå regjeringen motsatt vei og øker avgiftene på alkohol med nærmere 250 millioner kroner.
Redaksjonen
17 November 2003 - 01:00
- Mens våre naboland nå dramatisk senker avgiftene på alkohol, går den norske regjeringen motsatt vei og øker alkoholavgiftene med en kvart milliard. Dette er skandaløst og kan ikke oppfattes som noe annet enn et direkte hån mot den lovlige alkoholnæringen i Norge, tordner Ivar Amundsen, formann i Vin - og Brennevinleverandørenes Forening (VBF)
Budsjettavtalen innebærer at avgiftene på vin, brennevin og øl økes med i underkant av 2 prosent samtidig som avgiftene på sterkvin og enkelte "rusbrusprodukter" økes med nærmere 60 prosent.
- Budsjettforslaget innebærer at politikerne med Høyre i spissen nå ønsker å straffe de norske forbrukere som fremdeles handler på Vinmonopolet. De eneste som nok en gang kan juble for et norsk statsbudsjett er Systembolaget, hjemmebrennere, spritsmuglere og tax-free butikker, sier Amundsen.
Bekjemper grensehandel og smugling med økte avgifter
I følge salgstall fra Systembolaget kommer Nordmenn i år til å handle vin og brennevin for rundt 900 millioner kroner bare i Sverige. Dette er ny rekord og aldri før har vi kjøpt så mye alkohol i utlandet. I tillegg kommer en raskt økende grensehandel i Danmark og Finland. I følge budsjettavtalen ønsker man nå å bekjempe smugling og grensehandel ved å øke avgiftene på vin og brennevin med 56 millioner kroner, øke avgiftene på øl med 62 millioner kroner og øke avgiftene på sterkvin og "rusbrus" med hele 150 millioner kroner.
- Høyre har gang på gang lovet å redusere alkoholavgiftene og svarer nå med å øke dem. Norge blir med dette det eneste landet i Norden som prøver å bekjempe grensehandel og smugling med økte avgifter. Dette vekker trolig munterhet i våre naboland men for den norske alkoholpolitikken er det bare tragisk, sier Amundsen.
1. oktober satte Danmark ned prisene på brennevin med 40 kroner pr. flaske for å bekjempe grensehandel og smugling, og i mars 2004 foretar Finland tilsvarende dramatiske avgiftsreduksjoner. I Sverige diskuteres det nå å redusere alkoholavgiftene førstkommende vår.
Budsjettavtalen innebærer at polprisene på nytt vil stige fra nyåret og at avgiftsforskjellene til våre naboland vil øke ytterligere.
Forsiden akkurat nå