Nyutviklet kompostsystem

Rica Sunnfjord Hotel i Førde har vært pilotkunde under arbeidet med å utvikle et nytt, norsk komposteringsanlegg.
Redaksjonen
28 November 2007 - 15:30

Anlegget er nyttig for miljøet, men bidrar også til bedre økonomi for hotellet.
 
Erfaringene fra Sunnfjord er så gode at Rica-kjeden investerer i ytterligere fem anlegg.
 
Spennende
- Det er et kjempespennende og ganske så genialt system. Vi kommer helt sikkert til å anskaffe enda flere etter hvert, sier miljø- og sikkerhetssjef Lise Sunsby i Rica Hotels.
 
Det er Global Enviro i Selje som har utviklet systemet.
 
Slipper uren sone
Kompostering er ikke nytt. Men det som gjør dette anlegget spesielt, er at det er såkalt håndfritt. Det er en stor innkaståpning inne på kjøkkenet, noe som gjør at personalet slipper å gå ut i uren sone for å bli kvitt matrestene.
 
Matavfallet går rett i en kvern og fraktes med tyngdekraft eller i vakuumrør videre i den helautomatiske prosessen med varme, luft, tromling og vanntilsetting, skriver Teknisk Ukeblad.
Fra 80 til 1,6 tonn
Etter bare 18 timer i det lukkete anlegget kommer matavfallet ut som kompost/tørrstoff. Størrelsen er da bare 4-7 prosent av den opprinnelige avfallsmengden.
 
Sunnfjord Hotel har i løpet av ett års prøvedrift redusert matavfallet fra 80 til 1,6 tonn.
 
Tidligere brukte Sunnfjord Hotel 150 000 kroner i året på å frakte sine 80 tonn matavfall 90 mil til Sverige. Nå kan de spare de kostnadene og miljøet for denne transporten.
 
Nå pågår det arbeid med å se på kommersiell utnyttelse av restproduktene. Det betyr at hotellene faktisk kan tjene penger på avfallet sitt. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay
+
Tester

Med denne årgangen tar Burgund opp kampen med (mye) USA-chardonnay

60 hvite burgundere i spesialutvalget og spesialbestilling i årgang 2022 som er en årgang for dem som liker rike og kjøttfulle sødmefylte chardonnay-viner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?
+
Tester

Er pristoppen omsider nådd for rød burgund med 2022-årgangen?

90 testede røde burgundere i 2022-årgang gir et godt om enn noe ujevnt bilde av denne årgangen som har priser som ikke har økt noe siden den enda mer ujevne 2021-årgangen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig
Dagens rett

Når kveite ovnsbakes med sherry og grønnsaker, blir den supersaftig

Dette er en skikkelig vinner på middagsbordet - kveite kan du aldri bli lei, og i alle fall ikke i en slik spennende kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan
Ukens drink

Slik mikser du drinkklassikeren Cubanacan

Romdrinker forbindes med sommer og sol, men smaker kanskje enda bedre vinterstid. Som denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en god grunn til at dette er en klassiker
Dagens rett
Ossobucco al Pomodoro - kalveskank med tomat

Det er en god grunn til at dette er en klassiker

Den fantastiske råvaren kalveskank kombinasjon med like fantastiske tomater er det som trengs - samt god tid. Den bruker du til å bake det herlige brødet til

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her