Nyheter Vinmonopolet november 2003

Novembernyhetene fra Vinmonopolet gir god grunn til å glede seg over så vel mørketid som ventetid. Både for deg som vil sikre deg noen godbiter til eget forbruk, og for deg som alltid er i beit for tips til det forestående julegavestresset.
Redaksjonen
30 Oktober 2003 - 12:47

Det merkes på nyhetene fra Vinmonopolet at høsten er her og at julesesongen er i anmarsj. Mye god champagne, armagnac og Bordeaux. Det er det vi ønsker å finne under treet når den tid kommer. Og den kommer altså altfor fort, så for den som alltid er i siste liten med julegavene eller innmaten til julebarskapet, gjelder det å sikre seg godbitene allerede nå. Blant de 60 produktene som er vurdert er det overraskende få nedturer og tilsvarende mange oppturer, spesielt om du har romslige budsjetter.

Men det finnes også lyspunkter for deg som må holde deg i nærheten av hundrelappen. Årstiden roper på rødvin og italienske Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2001 gir stor valuta for pengene. Det gjør også bordeaux'ene Ch. du Grand Mouëys 2001, Ch. Yot 2001 og Ch. Pillebois Vieilles Vignes 2001 samt spanske Mas Collet 2001 og chilenske Castillo de Molina Cabernet Sauvignon Reserva 2001.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 1. november 2003 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor først kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land. Deretter vurderes kvalitet i forhold til pris på en skala fra fem til en. Øl og armagnac er vurdert av Aase E. Jacobsen, redaktør, Apéritif.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. november 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget november 2003. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Champagne og musserende:

÷
Besserat de Bellefon Grande Tradition Brut 1996
Besserat de Bellefon
Frankrike - Champagne
20322 Cuveco - kr 285,80 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Frisk fin duft av epler, sitrus, mineraler og sjø.
Smak: Stram, leskende og god smak med fine syrer, flott mousse, sitter godt og lenge.
Mat: Alt innen sjømat.
Vurdering: Drikk nå eller innen seks år.
Laget av: 56% Chardonnay, 29% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring ved 19 C, ikke fullstendig malolaktisk fermentering. 2. gangs gjæring i flaske. Ikke fatlagret, til sammen 72 md. flaskelagring før salg.
Bestill her:

÷
Alfred Gratien 1983, Brut
Alfred Gratien
Frankrike - Champagne
13367 Vectura - kr 469,30 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Ekjord
Farge og duft: Gullgul. Nydelig og rik duft av moden epler, skogbunn,, jordsmonn, skalldyr og nøtter.
Smak: Følger duften meget godt, moden og bløt stil, fine syrer og flott mousse holder smaken veldig lenge.
Mat: Delikate skalldyrretter.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 61% Chardonnay, 33% Pinot Noir, 6% Pinot Meunier
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinen gjæres på 205 liters eikefat, malolaktisk gjæring unngås for bedre å beholde fruktkarakteren. 2. gangs gjæring på flaske.
Bestill her:

+
Ch. de Bligny Chardonnay, Brut
Ch. de Bligny
Frankrike - Champagne
20321 Cuveco - kr 229,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Best Cellars
Farge og duft: Lys gul. Litt plump duft av epler, sitrus, hav og jordsmonn.
Smak: Frisk moden og god smak men en tanke harde bobler, god tørr finish.
Mat: Aperitiff, sjømat.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, også malolaktisk. 2. gangs gjæring på flaske. Vinen er ikke fatlagret, men er flaskemodnet i 36 md.
Bestill her:

+
Agrapart Grand Cru Blanc De Blanc Brut Millésime 1996
Agrapart & Fils
Frankrike - Champagne
46558 VSD - kr 279,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Grønngul. Behagelig duft av gule epler, minerlaer og bakst.
Smak: Fin stram smak med godt preg av eplekart og minerale, fin mousse og gode syrer.
Mat: Aperitiff, skalldyr.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 100 % Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ca. 50% gjæres i brukte eikefat, resten i temperaturkontrollerte ståltanker. Også malolaktisk gjæring. Det doseres med svært lite sukker. Ingen fatlagring, men vinen ligger minst 6 år på bunnfallet i flasken.
Bestill her:

Ferrari, Brut
Ferrari F. lli Lunelli
Italia - Trentino
45616 VSD - kr 164,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Ca' de Vin
Farge og duft: Grønngul. Frisk fruktig duft.
Smak: Godt preg av epler og mineraler i smaken, god mousse, fint bitterpreg i ettersmaken.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 95% Chardonnay, 5% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinen lages etter «metodo classico» som blant annet innebærer2. gangs gjæring i flasker. Vinen blir ikke fatlagret, men lagres med gjærrestene på flaske i 24 md.
Bestill her:

Hvitvin:

Moulin Touchais 1989
Vignobles Touchais
Frankrike - Coteaux du Layon
13362 Cuveco - kr 199,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Farge og duft: Gullgul. Nydelig duft med innslag av tropisk frukt, gule epler, honning, nøtter og røyk.
Smak: Søtlig anslag, utrolig eleganse gjennom hele smakskurven, flott balanse, sitter meget lenge.
Mat: Lettere desserter, patéer, deilig alene.
Vurdering: Bør oppleves. Drikk innen åtte år.
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Biodynamisk dyrkede druer. Håndplukking over en periode på 6 uker. Ingen fatlagring, men vinen er flaskelagret i 13.5 år hos produsenten.
Bestill her:

÷
Sauvignon de Saint-Bris 2002
J. Moreau & Fils
Frankrike - Saint-Bris
31609 Cuveco - kr 104,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Lys gul. Fin frkuitg duft med innslag av stikkelsbær og solbær.
Smak: Frisk og leskende med fin fedme og svake krydderaromaer i finishen, sitter en god stund.
Mat: Allround.
Vurdering: En delig hvitvin. Drikk innen to år.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i ståltanker, malolaktisk gjæring blir stoppet for å bevare frukt og friskhet. Lagring på bunnfallet for ekstra fylde og aroma. Ingen fatlagring.
Bestill her:

÷
Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2002
Henri Bourgeios
Frankrike - Jardin de la France
33173 Vectura - kr 105,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung fruktig duft med noe urter.
Smak: Deilig saftig smak med flotte syrer, sitter godt med god tørrhet i finishen.
Mat: Aperitiff, skalldyr, fiskegryter.
Vurdering: Nok en god hvitvin fra Henri Bourgeois.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kaldgjæret i ståltanker. Ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Bourgogne Hautes Côtes De Beaune Champs Perdrix 2001
Jean-Yves Devevey
Frankrike - Hautes-Côtes-de-Beaune
32041 VSD - kr 165,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Ung gul. Flott elegant duft med fin fruktighet.
Smak: Saftig anslag som følger duften, meget godt druepreg, fine syrer, god tørrhet i finishen.
Mat: Allround.
Vurdering: Drikk innen 4 år.
Laget av: 100 % Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring på små, 228 liter, eikefat. Vinen har langvarig kontakt med bunnfallet, og gjennomgår jevnlig «battonage» (omrøring i fatet). Totalt 12-14 md. på fat, 20-30% nye.
Bestill her:

÷
Leflaive Puligny-Montrachet 1999
Olivier Leflaive
Frankrike - Puligny-Montrachet
33856 Vectura - kr 299,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinordia
Farge og duft: Gullgul. God duft av epler, sitrus, mineraler, nøtter druefedme og eik.
Smak: Stor fyldig smak med god harmoni mot duften, fet stil, tydelig fatpreg i finishen.
Mat: Kraftig sjømat.
Vurdering: Drikk innen seks år.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i eikefat fra Allier, 20-25% nye fat. Bunnfallet røres jevnlig opp i fatene. Total tid på fat er 15 -18 md.
Bestill her:

÷
Ch. de Myrat 2000
Comte Jacques de Pontac
Frankrike - Sauternes
14726 VSD - kr 174,00 (37,5cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Strågul. Pen duft av aprikos, ferskenskall, nøtter, honning og botrytispreg.
Smak: Sødme i anslaget, fin eleganse og harmoni mot duften. Svakt karamellpreg i slutten.
Mat: Desserter.
Vurdering: På minussiden: Høy pris for halvflaske. Drikk innen fem år.
Laget av: 88% Semillon, 8% Sauvignon Blanc, 4% Muscadelle
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 15-18 md. fatlagring, 30% nye fat.
Bestill her:

÷
Tokaji Aszú 6 Puttonyos Betsek 1995
The Royal Tokaji Wine Comp.
Ungarn - Tokaji
40063 Cuveco - kr 399,00 (50cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk strågul. Flott duft av tørket aprikos, rosiner, karamell og nøtter.
Smak: Flott søtlig anslag, god friskhet, følger duften godt, sitter en god stund, urter og nøtter i finishen.
Mat: Kraftige desserter.
Vurdering: Drikk innen fem år.
Laget av: 65% Furmint, 35% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 11,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 års lagring i gamle eikefat.
Bestill her:

+
Zonnebloem Sauvignon Blanc 2003
Zonnebloem Wines Ltd
Sør-Afrika - Western Cape
20312 Vectura - kr 96,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Lys grønngul. Frisk duft av epler, sitrus, stikkelsbær og solbærblader.
Smak: Følger duften med fin druefedme, god tørrhet i slutten.
Mat: Lettere fiskeretter.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene håndplukkes. Det meste av vinen gjæres i rustfrie ståltanker ved mellom 13 og 18 C, 2,5% gjæres i store fat av fransk eik. Etter to måneder på bunnfallet blir vinene blandet.
Bestill her:

+
Samos Nectar 1999
Union de Coop. Vinicoles de Samos
Hellas - Samos
13352 Cuveco - kr 148,10 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Solgylden.Eksotisk duft av fiken, appelsinskall og brent karamell.
Smak: Følger duften med fin søthet og en del nøtter i finishen.
Mat: Nøttekaker.
Vurdering: Drikk innen to år.
Laget av: 100% Muscat Blanc
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Utvalgte drueklaser blir soltørket før vinifikasjon. Vinen lagres på eikefat i 36 md.
Bestill her:

+
Ch. de Maligny Fourchaume Chablis Premier Cru 2001
Jean Durup
Frankrike - Chablis 1. Cru
14754 Vectura - kr 194,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Ung gul med grønt. Fruktig og elegant duft med fine jordsmonnstoner.
Smak: Saftig med god fasthet, fint mineralpreg, bra fylde men kunne hatt noe mer sjarm, likevel en god vin.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: Drikk innen fem år.
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret.
Bestill her:

+
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2002
Cloudy Bay Vineyards
New Zealand - Marlborough
30890 Cuveco - kr 219,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Frisk og særpreget duft av sitron, epler, solbær og hvite asparges.
Smak: Følger duften med god fylde og et snev av eik i finishen.
Mat: Stekt fisk med god saus med en del fedme.
Vurdering: Smaksrik og behagelig. Drikk nå eller innen tre år.
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 80% av vinen gjæres i ståltanker, 20% gjæres i nye franske eikefat. Den fatgjærede andelen fatlagres i 6 md.
Bestill her:

Basa 2002
Cia. de Vinos Telmo Rodriguez
Spania - Rueda
31019 Cuveco - kr 94,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Ung lett krydret duft.
Smak: Leskende smak med god fruktighet og fin tørrhet.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: En moderne og vellaget men en tanke kjedelig.Drikk innen et år.
Laget av: 80% Verdejo, 10% Sauvignon Blanc, 10% Viura
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i små ståltanker, maserasjonstid 6-18 dager. Ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Paul Masson
Paul Masson Winery
USA - California
46435 VSD - kr 79,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Bibendum
Farge og duft: Lys gul. Ren og enkel duft av epler og sitrus.
Smak: Friuktig god smak med svake kryddertoner, saftig munnfølelse.
Mat: Drikkevin.
Vurdering: Drikk nå.
Laget av: 60% Chenin Blanc, 40% French Colombard
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret i ståltanker ved 14 C. Ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Dopff & Irion Riesling 2002
Dopff & Irion
Frankrike - Alsace
2996 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gul med grønntone. Behagelig fruktig duft med mineraltoner.
Smak: Fruktig anslag, en del syrer men godt balansert, mangler imidlertid noe rieslingkarakter.
Mat: Lettere sjømat.
Vurdering: Drikk nå eller innen to år.
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 dagers gjæring i ståltanker ved 18-20 C. Ikke fatlagret, kun oppbevart i ståltanker i 6 mnd før tapping.
Bestill her:

+
Tribal African White 2003
Siva Export (African Terroir)
Sør-Afrika - Western Cape
20311 VSD - kr 69,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vinum/Servco
Farge og duft: Lys gul. Svake toner av epler og pærer samt sitron i duften.
Smak: Enkel og saftig med frisk syre.
Mat: Alene.
Vurdering: Meget kommersiell.
Laget av: 40% Chenin Blanc, 40% Colombard, 20% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 timers skallmaserasjon ved 6 C, gjæring ved 16 C. Ingen malolaktisk gjæring. Ingen fatlagring.
Bestill her:

Rødvin:

Ch. Dauzac 2000
André Lurton
Frankrike - Margaux
20234 VSD - kr 348,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Bibendum
Farge og duft: Tett purpur. Stor rik duft av røde og mørke bær, særlig skogsbær og solbær, cedertre, mokka, animalskhet og ny eik.
Smak: Tett og ung, stor rikdom, flott balanse mot duften, fyldig med god lengde.
Mat: Vilt etter lagring.
Vurdering: Bør ligge minst to år før den nytes og vil utvikle seg videre i minst seks år til.
Laget av: 58% Cabernet Sauvignon, 37% Merlot, 5% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene høstes manuelt. Gjæring ved 28-30 C i temperaturkontrollerte ståltanker med 3 ukers maserasjon. Klaring med eggehvite. Lagret i franske eikefat i 12 måneder, 80% av fatene var nye barriques (små fat, 225 liter).
Bestill her:

Ch. Grand-Pontet 2000
Ch. Grand-Pontet
Frankrike - St.-Émilion Grand Cru
20235 Vectura - kr 459,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinordia
Farge og duft: Tett mørk rød mot purpur. Kjøttaktig duft med masse mørke bær, skogbunn, sjokolade, animalskhet og eik.
Smak: Stor og mektig smak med god balanse mot duften, fyldig, sitter meget lenge.
Mat: Vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 75% Merlot, 25% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker 60% nye eikefat, 40% ett år gamle fat.
Bestill her:

Ch. Haut-Brion 1989
Dom. Clarence Dillon
Frankrike - Pessac-Léognan
695 Vectura - kr 3 160,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vectura
Farge og duft: Mørk rød kjerne med brunlig kant. Utsøkt duft, meget rik med mørke bær som modne solbær, stall, cedertre, skogsopp, skogbunn, snev av tobakk og nydelig eikepreg.
Smak: Edel smak, følger duften svært godt, sitter meget lenge.
Mat: Lam, kalv.
Vurdering: En stor vin, men du bør være oppmerksom på at her er det flaskevariasjon. Drikkemoden men vil holde i minst ti år til.
Laget av: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene avstilkes og gjæres i temperaturkontrollerte ståltanker i ca. 5 dager, 10 dager maserasjon etter gjæring. 18-24 md. lagring i nye, franske eikefat.
Bestill her:

÷
Zaccagnini Montepulciano D'abruzzo 2001
Cantina Zaccagnini
Italia - Abruzzo
45130 VSD - kr 117,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Best Buys
Farge og duft: Purpur. Mørke bær, skogsbær, trevirke, tjære og fatkrydder.
Smak: Flott saftig smak med gode frukt- og bærtoner, middels fylde, bløte tanniner, sitter godt i munnen.
Mat: Allround.
Vurdering: Best nå men tåler å ligge inntil tre år.
Laget av: 100% Montepulciano
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker. 4 md. lagring i store slovenske eikefat, minst 6 md. flaskemodning hos produsenten.
Bestill her:

÷
Ch. La Tour Carnet 2000
Bernard Magrez
Frankrike - Haut-Médoc
20232 Vectura - kr 310,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Tett purpur. Flott duft av mørke bær, solbær, cedertre, sigar, lær, stall og fat.
Smak: Følger opp duften veldig godt, ung og rik, meget god lengde.
Mat: Rødt kjøtt, særlig vilt.
Vurdering: Bør ligge et år til og vil utvikle seg videre i minst fire år.
Laget av: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 8% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Lagring på eikefat i 18 md., 70% nye fat.
Bestill her:

÷
Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1978
Bodegas Marqués de Murieta
Spania - Rioja
13365 Vectura - kr 549,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Helge Wiig
Farge og duft: Brunrød. Stor utviklet duft av tørket frukt, trevirke og tobakk.
Smak: Følger duften meget godt, elegant, sitter lenge og vel.
Mat: Lam, kalv, svin, ikke for kraftig tilberedning.
Vurdering: En sjeldent gammel vin. Drikk innen fem år.
Laget av: 75% Tempranillo, 10% Garnacha, 12% Mazuelo, 3% Graciano
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i 18 000 liters fat i 15 dager med omrøring av skallene to ganger daglig. Lagret i barriques av amerikansk eik i 240 md. Flasketappet i september 2002, og så modnet i 9 md. hos produsenten.
Bestill her:

+
Castillo De Molina Cabernet Sauvignon Reserva 2001
Viña San Pedro
Chile - Lontue
11780 VSD - kr 109,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk tett rød. Fin duft av røde og mørke bær, lær, eukalyptus og fatkrydder.
Smak: Ung fast og tett smak med god bærkarakter, fine tanniner og god fylde.
Mat: Godt krydret lam.
Vurdering: Drikk innen tre år.
Laget av: 100% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md fatlagring (70% fransk eik, 30% am. Eik), 2-6 md flaskemodning før salg.
Bestill her:

+
Ch. du Grand Mouëys 2001
S.C.A. les Trois Collines
Frankrike - Premières Côtes de Bordeaux
20228 VSD - kr 109,60 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Purpur. Mørke bær, særlig solbær og skogsbær, søtlig tobakk, jordsmonn og eik.
Smak: Stram og ung i anslaget, god fruktighet, middels fyldig med markerte men ikke harde tanniner.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fire år.
Laget av: 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 10 dagers gjæring i ståltanker, maserasjon i 28 dager. Fullstendig malolaktisk gjæring i stål. Vinen lagres i eikefat i 14 md. før 24 md. flaskemodning hos produsenten.
Bestill her:

+
Mas Collet 2001
Celler de Capcanes
Spania - Montsant
20278 VSD - kr 117,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinarius
Farge og duft: Mørk klar rød. Fin duft av røde og mørke bær, skogsbær, krydder, urter og eik.
Smak: Saftig smak med preg av mørke bær, sjokolade og fatkryder.
Mat: Kraftig kjøtt.
Vurdering: Imøtekommende vin som kan ligge i inntil fire år.
Laget av: 35% Garnacha, 35% Cariñena, 15% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Manuell innhøsting, druetypene vinifieres separat. Gjæring i ståltanker ved 26-29 C. Maserasjon i 12-18 dager. 9 md. lagring i barriques av amerikansk eik. Fra helt nye til 5 år gamle fat.
Bestill her:

+
Ch. Yot 2001
Alain Aubert
Frankrike - Côtes de Castillon
20279 Cuveco - kr 124,30 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær, urter, jordsmonn, noe animalsket og eik.
Smak: Saftig anslag, god fasthet, middels fylde.
Mat: Saftig kjøtt.
Vurdering: Nok et godt og prisgunstig bordeauxalternativ. Drikk innen tre år.
Laget av: 70% Merlot, 20% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker. Lagret i 18-20 md., 70% i nye fat.
Bestill her:

+
Ch. Pillebois Vieilles Vignes 2001
SCEA des Vignobles Marcel Petit
Frankrike - Côtes de Castillon
20230 VSD - kr 135,20 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Norsk Vinsalg
Farge og duft: Meget mørk purpur. Fin duft av mørke bær, solbær, lær, stall og eik.
Smak: Ren og saftig med de samme aromaene som i duften, middels fylde, lang ettersmak.
Mat: Krydret mat.
Vurdering: God ogprisgunstig vin og et flott alternativ innen bordeaux. Drikk innen tre år.
Laget av: 80% Merlot, 20% Cabernet Franc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene høstes maskinelt, og vinifieres med temperaturkontroll i ståltanker. Lagret på eikefat i 12 md., en tredjedel hver av nye, to år gamle og tre år gamle fat.
Bestill her:

+
Pierrelongue Vacqueyras 2000
Maison Bouachon
Frankrike - Vacqueyras
14757 Vectura - kr 136,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Maxxium
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke bær, jordsmonn, urter og svake eiketoner.
Smak: Saftig bløt og ren med fine tanniner, sitter en god stund.
Mat: Krydret lam.
Vurdering: God vin. Drikk innen tre år.
Laget av: 65% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre, 5% Cinsault
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6 md. fatlagring.
Bestill her:

+
Ch. Le Pey 2000
S.C.E.A. Compagnet
Frankrike - Médoc
20233 Vectura - kr 152,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinordia
Farge og duft: Purpur. Røde og mørke bær, solbær, cedertre, eik og noe jordsmonn.
Smak: Saftig og behagelig med fint animalsk preg, middels fylde, flotte tanniner.
Mat: Vilt.
Vurdering: Drikk nå eller innen fem år.
Laget av: 55% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Etter mekanisk høsting får druene kjølig maserasjon forut for gjæringen. 20% av vinen gjennomgår malolaktisk fermentering i fat. Klaring med eggehvite. Vinen lagres i 12 md., 25% i nye fat, 75% i gamle fat.
Bestill her:

+
Ravenswood Zinfandel 2000
Ravenswood
USA - Sonoma
20286 VSD - kr 188,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Bibendum
Farge og duft: Mørk rød. Røde og mørke skogsbær, særlig bjørnebær, krydder, fat og animalskhet.
Smak: Saftig anslag, middels fylde, ren og bløt, faktisk overraskende myk sammenlignet med duften.
Mat: Rik mat, gjerne vilt.
Vurdering: Drikk innen fem år.
Laget av: 100% Zinfandel
Alkoholinnhold: 14,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i åpne tanker, naturlig gjær. Lang maserasjonstid. Klaring med eggehvite. 16 md. lagring i fat av fransk eik, 40% nye fat.
Bestill her:

+
San Martino 2000
Villa Cafaggio (Basilica Cafaggio)
Italia - Toscana
13370 Vectura - kr 288,00 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinordia
Farge og duft: Meget dyp mørk rød. Ung duft med mørke skogsbær, lakris og fatkrydder.
Smak: Saftig smak med fint preg av mørke bær, eik og snev av animalskhet og røyk, overraskende bløt.
Mat: Vilt.
Vurdering: Kan drikkes nå men bør ligge et år til. Tåler å lagres i minst fire år.
Laget av: 100% Sangiovese
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene høstes manuelt og avstilkes. Vinen gjæres først ved 30 C i 24-36 timer før temperaturen senkes til 26-27 C. 18 md. Lagring nye franske eikefat.
Bestill her:

Ch. Les Mauvillains 2001
Jean-Michel Dallon
Frankrike - Premières Côtes de Blaye
20229 VSD - kr 91,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Robert Prizelius
Farge og duft: Purpur. Røde og mørke bær, særlig solbær, mørke plommer og noe jordsmonn.
Smak: God saftig og ren smak med fine tanniner.
Mat: Allround lyst kjøtt.
Vurdering: Lettdrikkelig og god.
Laget av: 80% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæring i rustfrie ståltanker. Vinen lagres i eikefat i 2 md.
Bestill her:

Boutari Nemea 2000
J. Boutari
Hellas - Nemea
33280 Vectura - kr 93,40 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Eurowine
Farge og duft: Mørk rød. Bærpreget duft med noe moreller og støv samt fatkrydder.
Smak: Saftig og ren med milde tanniner, middels fylde.
Mat: Saftig oksekjøtt.
Vurdering: Drikk innen to år.
Laget av: 100% Agiorgitiko
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring.
Bestill her:

Ripa 2002
Podere Sopra la Ripa (Michele Ventura)
Italia - Toscana
20258 Cenlini - kr 116,80 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Cenlini Vin
Farge og duft: Mørk rød. Ung bærfruktighet samt jordsmonn, krydder og eik.
Smak: Saftig ung stil, fin bærsødme, litt anis, fine tanniner.
Mat: Lam, svin.
Vurdering: Drikk innen tre år.
Laget av: 60% Sangiovese, 20% Cilegiolo, 20% Merlot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert vinifikasjon. 6 md. fatlagring.
Bestill her:

Chianti Gineprone 2002
Col d'Orcia
Italia - Toscana
32142 VSD - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød med blå kant. Røde bær, kirsebær, jordsmonn og støv.
Smak: Saftig fint anslag med godt druepreg.
Mat: Svin, lam.
Vurdering: Ukomplisert og lett å like. Drikk innen tre år.
Laget av: 95% Sangiovese, 5% Canaiolo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret ved 25-28 C, maserasjonstid 9 dager. 6 md. lagring i slovenske eikefat, min. 4 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

Simonsvlei Shiraz 2002
Simonsvlei
Sør-Afrika - Western Cape
14753 Vectura - kr 120,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Ung purpur. Mørke bær, skogsbær, krydder, kaffe og noe mint.
Smak: Stor saftig smak med fin bløthet samt noe tre i finishen.
Mat: Rødt kjøtt.
Vurdering: Vellaget men litt sjarmløs. Drikk innen to år.
Laget av: 100% Shiraz
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4 md. fatlagring.
Bestill her:

Foppiano Zinfandel 2002
Foppiano Vineyards
USA - Russian River
20285 Vectura - kr 135,70 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Purpur. Røde og mørke bær, særlig skogsbær samt krydder.
Smak: Saftig og grei med middels fylde og noe sødme i finishen.
Mat: Rødt kjøtt
Vurdering: Kunne hatt noe mer kraft. Drikk innen tre år.
Lagetav: 100% Zinfandel
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i rustfrie ståltanker. Lagring på eikefat i 6 md.
Bestill her:

Prestige Côtes du Rhône 2000
Les Vignerons de St.-Hilaire d'Ozilhan
Frankrike - Côtes du Rhône
13361 Vectura - kr 295,00 (150cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinordia
Farge og duft: Mørk rød med blå kant. Mørke skogsbær, krydder, urter, anis og jordsmonn.
Smak: Fin saftig stil med godt krydderpreg, snill og lettdrikkelig.
Mat: Krydret kjøtt.
Vurdering: Drikk innen tre år.
Laget av: 60% Syrah, 40% Grenache
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene avstilkes og vinifieres hver for seg. Gjæring i lukket tank på bunnfallet ved 19 C i 7 dager. Kaldstabilisering og membranfiltrering. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Dry Creek Heritage Clone Zinfandel 2001
Dry Creek Vineyards
USA - Sonoma
14749 Vectura - kr 159,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk rød med ung kant. Mørke skogsbær, krydder, mint og eik.
Smak: Ren saftig smak med bløte tanniner og svake bittertoner i finishen.
Mat: Stek eller grillet saftig kjøtt.
Vurdering: Drikk innen tre år.
Laget av: 80% Zinfandel, 20% Petite Sirah
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring.
Bestill her:

Canneto Vino Nobile di Montepulciano 1999
Azienda Agricola Canneto
Italia - Toscana
20259 Cuveco - kr 164,50 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Best Cellars
Farge og duft: Ung mørk rød. Røde og mørke bær, kirsebær, krydder og fat.
Smak: Saftig og ren med god bærkarakter, snev av animalskhet, bløte tanniner, middels fylde, sitter en stund.
Mat: Saftig kjøtt.
Vurdering: En god nobile men ikke på høyde med de beste. Drikk innen tre år.
Laget av: 90% Prugnolo Gentile (= Sangiovese), 8% Canaiolo Nero, 2% Mammolo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring på ståltanker i 15 dager. Vinen lagres på eikefat i 16 md. Og på flasker i 6 md. før salg.
Bestill her:

Di Carlo Amarone della Valpolicella Classico 1998
Cantine Lenotti
Italia - Veneto
20254 VSD - kr 324,70 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Bibendum
Farge og duft: Ung blårød. Røde og mørke bær, skogsbær, sorte kirsebær, mørke plommer, sjokolade og eikekrydder.
Smak: Fruktig ung og fast smak med god balanse mot duften, fin sødme og flott lang ettersmak.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: Fortsatt ung, kan ligge inntil fem år.
Laget av: 75% Corvina, 20% Rondinella, 5% Molinara
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Druene ble tørket i kasser fram til januar 1999. Temperaturkontrollert gjæring ved 22-23 C. Gjæringen varer et par måneder. 48 md. lagring, delvis i barriques (små fat 225 liter), delvis i store eikeliggere.
Bestill her:

÷
Glorioso Crianza 2000
Bodegas Palacio
Spania - Rioja
14742 Vectura - kr 108,10 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Eurowine
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Behagelgi duft av røde bær, jordsmonn og fatkrydder.
Smak: Ren bærpreget smak med svakt sødmepreg i retning modne bær, behagelig preg av vanilje og eik i finishen.
Mat: Lam, kalv.
Vurdering: Bløt vin. Drikk innen tre år.
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret ved 28 C, maserasjonstid ca. 28 dager. 12 md. fatlagring, 8 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:

÷
Nobles Rives Crozes Hermitage 2001
Cave de Tain l'Hermitage
Frankrike - Crozes Hermitage
13364 Vectura - kr 299,00 (150cl)
Basisutvalg (Parti)
Vinordia
Farge og duft: Ung blårød. Røde og mørke bær med noe krydder, særlig pepper, saftig kjøtt og røyk.
Smak: Saftig og ren, ganske ukomplisert med svake kryddertoner, mangler litt kropp.
Mat: Krydret kjøtt.
Vurdering: Drikk innen tre år.
Laget av: 100% Syrah
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Utvalgte drueklaser blir avstilket og gjæret under temperaturkontroll i 10-12 dager. Vinen lagres på franske eikefat i 8-10 md.
Bestill her:

÷
Tenuta Pule Amarone della Valpolicella 1999
Lamberti
Italia - Veneto
14732 Cuveco - kr 236,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant.Spennende duft av røde skogsbær, kirsebær, mørke sjokolade, krydder og jordsmonn.
Smak: Følger duften, god saftighet, fin fylde og behagelige bittertoner i finishen.
Mat: Lettere vilt.
Vurdering: En god vin som helt mangler amaronekatakter.
Laget av: 60% Corvina, 30% Rondinella, 10% Molinara
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon me
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her