Nyhetene på polet juli 2011 - øvrige musserende og hvite viner

Aase E. Jacobsen
30 Juni 2011 - 18:13

Panil Barriquée Sour er både kult og med kultpotensial. Dette spesielle "surølet" - altså øl brygget med villgjær - kommer sågar fra Italia, som har vist veldig gode takter når det kommer til øl med karakter i de siste årene. To andre spontangjærete øl lanseres nå i juli, deriblant den belgiske klassikeren Rodenbach som altså må se seg slått av søreuropeeren denne gangen.

Men i juli er det egentlig New Zealand som er tema på polet. Og det er flere lovende bekjentskaper blant de til sammen 21 vinene. Men prisene er noe høyere enn det vi er vant med fra down under. Men viner som Jackson Widow Pinot Noir 2009, Waimea Nelson Syrah 2009 og Felton Road Bannockburn Chardonnay 2009 holder veldig høy klasse.

Hellas har også styrket posisjonen i pollistene (som for øvrig er borte i fysisk form fra og med nå) med tre gode viner. For amatørbartenderne byr dessuten julinyhetene på svært godt nytt: Tre knallgode likører som vil gi sommerdrinkene ekstra fylde og smak..

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 2. juli 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig, og denne er dessverre heller ikke tilgjengelig på nett.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
(3,34 MB)
 
Tidligere lister finner du her: http://www.aperitif.no/index.db2?id=141674

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. juli 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Musserende

+ (88p)
Ruinart Brut
Champagne Ruinart
Frankrike - Champagne
2986 VSD - kr 384,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moët Hennessy Norge
Farge og duft: Gulgrønn. Deilig duft, elegant med fine eple- og toasttoner samt mineraler.
Smak: Fruktig anslag, litt stiort skum, men fine bobler, lett sødme, god munnfull, fint autolysepreg, sitter godt utover med fint preg av epleskrell og sitrus i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Aperitiff, fingermat.
Vurdering: En veldig vellaget brut for de neste fire årene. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3 års flaskemodning.
Bestill her:

÷ (82p)
Ca'Val di Rosé Brut
Cantina Produttori di Valdobbiadene
Italia - Veneto
52229 Vectura - kr 114,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Farge og duft: Veldig lys rosa. Ren litt søtlig duft av røde bær, jordbær.
Smak: Fruktig anslag, god syre, fint skum, lett bitterhet, frisk finish med noe sødme. (UÅ)
Bruksområde: Aperitiff.
Vurdering: En enkel men likevel god musserende. Nå. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 65% Pinot Grigio, 35% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Bestill her:

Hvitvin

+ (89p)
Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken 2010
Weingut Juliusspital
Tyskland - Franken
92796 VSD - kr 177,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Record Vinimport
Farge og duft: Gul. Fin ung lovende duft med gode lag av mineraler og jordsmonn, sitrus og gul fet frukt.
Smak: Fyldig anslag, stor fedme i smaken, flott syre, stofflig stil, sitter godt utover, lang finish med masse mineraler. (2010)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En mektig vin som bør ligge noen år før den nytes. Tåler fint 10 år. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Vinum Africa Chenin Blanc 2009
The Winery of Good Hope
Sør-Afrika - Stellenbosch
92465 VSD - kr 141,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
SR Wine Imports
Farge og duft: Gul. Litt mineralsk duft med noe druepreg.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, bra mineralpreg, fin syre, sitter godt utover. (2009)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En vellaget chenin fra Sør-Afrika. Best innen tre-fire år. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Domaine Gerovassiliou 2009
Domaine Gerovassiliou
Hellas - Epanomi
92749 Cuveco - kr 169,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Farge og duft: Gul. Mineralsk duft med modne epler.
Smak: Fyldig anslag, god syre, moden frukt, sitter godt utover med en del mineraler i ettersmaken. (2009)
Bruksområde: Allround sjømat.
Vurdering: En god hvitvin for de neste to årene. Godt kjøp. (2009)
Laget av: 50% Assyrtiko, 50% Malagousia
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(86p)
Guntrum Penguin Silvaner Eiswein 2009
Louis Guntrum
Tyskland - Rheinhessen
92785 Vectura - kr 178,70 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
Palmer & Co
Farge og duft: Gullgul. Intens søtliog duft, en del botrytis.
Smak: Stor sødme i starten, veldig god syre, god litt syltet frukt, sitter lenge med mye sødme i finishen. (2009)
Bruksområde: Bløtekake med aprikosfyll.
Vurdering: En litt syltet eisweinstil. Tåler fint 10 år. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Bestill her:

(85p)
Brennfleck Sulzfelder Cyriakusberg Silvaner Trocken 2010
Weingut Brennfleck
Tyskland - Franken
92788 VSD - kr 138,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Podium Wines
Farge og duft: Lys gul. Fin duft med noe urter og mineraler.
Smak: Fin fedme i starten, god syre, bra fylde, frisk og god, sitter godt utover med en del grønne toner i finishen. (2010)
Bruksområde: Salater, reker.
Vurdering: En vellaget silvaner for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Bestill her:

(85p)
Claudia Papyianni Alexandra 2010
Claudia Papyianni
Hellas - Chalkidiki
92755 Vectura - kr 159,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Lys gul. Ung fruktig duft, noe urter ogmineraler.
Smak: Fruktig anslag, god syre og fin fruktsødme, sitter godt med god friskhet i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin, salater, reker.
Vurdering: En frisk og god vin for de neste to årene. Godt kjøp. (2010)
Laget av: 100% Malagouzia
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

(84p)
Kloster Eberbach Riesling Trocken 2009
Kloster Eberbach Hessiche Staatsweingut
Tyskland - Rheingau
92012 Inter Logistikk - kr 111,40 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vininor
Farge og duft: Veldig lys gul. Lett duft, delikat, epler og litt mineraler.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, litt lett i stilen, litt sødme, godt mineralpreg, frisk finish. (2009)
Bruksområde: Terrassevin.
Vurdering: En frisk riesling for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Bestill her:

(84p)
Guy Saget Sancerre 2010
Guy Saget
Frankrike - Sancerre
44156 VSD - kr 489,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gul. Lett urtepreget og litt enkel duft.
Smak: Følger duften, frisk med bra syre og fin frukt, sitter godt. (2010 BiB)
Bruksområde: Drikkevin, salater.
Vurdering: En god sancerre-boks. Godt kjøp. (2010 BiB)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (81p)
Torres Viña Esmeralda 2010
Miguel Torres
Spania - Catalonia
52223 Vectura - kr 349,50 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Torres & Partners Norway
Farge og duft: Veldig lys gul. Blomsterpreget duft.
Smak: Sødmefylt anslag, mye blomster og litt tropisk preg, frisk stil, noe druefedme, sitter godt. (2010 BiB)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Overraskende frisk i stilen. Vel verd prisen. (2010 BiB)
Laget av: 85% Muscat, 15% Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Bestill her:

÷ (81p)
Les Malandes Chablis 2010
SARL Les Malandes
Frankrike - Chablis
92816 VSD - kr 469,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bibendum
Farge og duft: Veldig lys gul. Ung fersk duft, epler og sitrus.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, frisk stil, ok munnfølelse, sitter en stund. (2010 BiB)
Bruksområde: Drikkevin, enklere lette retter.
Vurdering: En lett og litt enkel chablis. Verd prisen. (2010 BiB)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her