Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Nå skal du ikke forledes til å tro at du får kremen av Languedoc-Roussillon for de fattige 80 kronene Mont Tauch Corbières 2006 (49523) koster. For både området og appellasjonen serverer viner med mer av alt enn vår vin.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Lettdrikkelig
Men da må du nok en femtilapp opp i pris, og noen ganger er åtti kroner helt greit å spandere. Når du for eksempel skal servere en
hverdagslig pastarett til middag eller bare en grillet kylling rett fra butikken. Når det er lenge siden lønnskontoen ble fylt opp eller når du har lyst å ta med noe annet enn en enkel blomsterkvast til et uformelt vennebesøk.
For åtte tiere får du altså en myk saftig krydret og svært lettdrikkelig vin som er laget ved hjelp av en fremstillingsmetode som kalles macération carbonique. Den innebærer at druene ikke knuses før gjæringen startes. Målet er å sikre stor bærfruktighet og stor grad av lettdrikkelighet, som i vår vin.
Skrint jordsmonn
Den er produsert av et ambisiøst og kvalitetsorientert kooperativ, Mont Tauch i Tuchan, som ligger i det sørvestre hjørnet av Corbières, faktisk midt i en annen appellasjon, nemlig Fitou.
Den er for å gjøre det ekstra vanskelig delt i to, én oppi høyden hos Mont Tauch og én nede ved Middelhavet. Ikke uventet er den som omkranser det iøynefallende Tauch-fjellet, for øvrig starten på Pyrénéene, som har størst potensial. Mye på grunn av det skrinne skiferjordsmonnet, men også på grunn av mye gammelt plantemateriale.
Lavt utbytte Hoveddruen i både Fitou og Corbières er nemlig carignan som først stråler når den holdes i meget stramme tøyler. Denne druen har nemlig mye av ansvaret for hele Languedoc-Roussillons tapte vinære som skyldtes ekstremt høye avlinger.
Men fra lavtytende gamle vinstokker i skrinn jord får den fram sin typiske fyldige runde og sødmefylte bærfrukt samt bra med tanniner, syre og bitterstoffer. Fitou som til sammen teller 2500 hektar, en mygg i forhold til naboen Corbières' 19.000, kan da også skryte av regionens laveste gjennomsnittlige avling, ca 40 hl/ha.
Enda en favoritt
Fitou Les Douze 2006 (46520) som også kan bli en ny favoritt gitt den svært gunstige prisen, tilhører ikke de kraftigste utgavene, men er likevel en god representant. Druene er valgt ut av 12 av medlemmene i Mont Tauch-koop'et - derav navnet LesDouze. De er dessuten plukket om natten, ved temperaturer rundt 13-15 grader, for å beholde mest mulig av den rene modne bærfrukten.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste eller
søke deg frem til de varene du er ute etter.
Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP
Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)
Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)
Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)
Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.