Ny vinkelnerutdanning

Initiativtaker til Nordisk Sommelierutbildning, svenske Magnus Svensson, hevder at dette nye tilbudet til bransjens vininteresserte, både servitører og kokker, er skreddersydd for deres behov.
Redaksjonen
25 November 2002 - 13:39

Siden 1990 har Gastronomisk Institutt vært eneste leverandør av en utdannelse innen vinkunnskap for servitører. Etter hvert ble tilbudet utvidet gjennom samarbeidet med Norges Hotellhøyskole og det engelske studietilbudet, WSET i flere trinn, for å appellere også til ansatte i importørbedrifter og i Vinmonopolet.
 
Nordisk Sommelierutbildning går den motsatte veien og tilpasser utdannelsestilbudet 100 prosent til ansatte i serveringsbransjen, så vel servitører som kokker. Initiativtaker og faglig ansvarlig for utdannelsen, Magnus Svensson, er cand.mag i måltids- og drikkekunnskap og har arbeidet med vinkelnerkurs siden 1995. Og før det arbeidet han mange år som kokk og deretter sommelier.
 
- I Sverige finnes i alt sju ulike kurs for fremtidige sommelierer, og vi mener at det er et udekket behov for mer målrettet opplæring i Norge, påpeker han og fortsetter:
 
- Vi merker i Sverige nå en økt tilstrømning til kursene fra kokker. Kjendiskokkene går foran og så kommer alle andre etter.
 
Det er nemlig like viktig for en kokk å ha god vinkunnskap som en servitør. På den måten blir samarbeidet mellom sal og kjøkken mer rasjonelt og bedre. Og til slutt mer fornøyde gjester.
 
Derfor er også samtlige forelesere nordiske sommelierer og kokker. Deriblant nordmennene Toralf Bølgen, Bølgen & Moi, Dan Lystad, Le Canard og Lasse Solum Jønsson, som for tiden er rektor ved Restaurantakademiet i Stockholm og dermed er ansvarlig for å utdanne en rekke svenske sommelierer. Blant andre Andreas Larsson, regjerende svensk sommeliermester som er å finne blant foredragsholderne. Det er også Bjørnstierne Antonson, Michel Jamais, Juha Litonen og Ia Orre. Det er imidlertid ikke bare vin som står på forelesningsplanen, også brennevin, øl, sigarer og selvsagt mat og drikke i kombinasjon.
 
Kurset skiller seg en del fra eksisterende vinkelnerutdannelse i Stavanger ved at det er lagt opp som to separate trinn hvor det første grunnleggende foregår i vårhalvåret over 10 hele dager med start 13. januar. Del to, som er et videregående kurs primært for de som ønsker å bruke tittelen sommelier, strekker seg over 15 hele dager i høsthalvåret.
 
Fast kursdag er mandag, en dag hvor bransjefolk ofte har fri eller lettere kan søke fri fra jobben. Og fast kurssted er restaurant Azur i Oslo. Adgangen til et kjøkken er nemlig viktig. - Å teste vin og mat i praksis er en daglig utfordring for en servitør eller kokk og et meget sentralt element i utdannelsen. Derfor er det naturlig å utnytte lunsjen til dette formålet, sier Svensson.
 
Antall deltakere er begrenset til 18. Kurset koster kroner 14.000 for trinn 1 og kroner 18.000 for trinn 2. Begge kursene under ett koster kroner 28.000. Mer info finner du her: www.gastronomigruppen.com eller ved å henvende deg til sommelierutbildning@gastronomigruppen.com, tel. 00 46 41 506 766.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør en liten vri med vossakorven
Dagens rett

Gjør en liten vri med vossakorven

Denne oppskriften er super når du har kjøpt inn for mye vossakorv, eller har rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her