Ny vinkelnerutdanning
Initiativtaker til Nordisk Sommelierutbildning, svenske Magnus Svensson, hevder at dette nye tilbudet til bransjens vininteresserte, både servitører og kokker, er skreddersydd for deres behov.
Redaksjonen
25 November 2002 - 13:39
Siden 1990 har Gastronomisk Institutt vært eneste leverandør av en utdannelse innen vinkunnskap for servitører. Etter hvert ble tilbudet utvidet gjennom samarbeidet med Norges Hotellhøyskole og det engelske studietilbudet, WSET i flere trinn, for å appellere også til ansatte i importørbedrifter og i Vinmonopolet.
Nordisk Sommelierutbildning går den motsatte veien og tilpasser utdannelsestilbudet 100 prosent til ansatte i serveringsbransjen, så vel servitører som kokker. Initiativtaker og faglig ansvarlig for utdannelsen, Magnus Svensson, er cand.mag i måltids- og drikkekunnskap og har arbeidet med vinkelnerkurs siden 1995. Og før det arbeidet han mange år som kokk og deretter sommelier.
- I Sverige finnes i alt sju ulike kurs for fremtidige sommelierer, og vi mener at det er et udekket behov for mer målrettet opplæring i Norge, påpeker han og fortsetter:
- Vi merker i Sverige nå en økt tilstrømning til kursene fra kokker. Kjendiskokkene går foran og så kommer alle andre etter.
Det er nemlig like viktig for en kokk å ha god vinkunnskap som en servitør. På den måten blir samarbeidet mellom sal og kjøkken mer rasjonelt og bedre. Og til slutt mer fornøyde gjester.
Derfor er også samtlige forelesere nordiske sommelierer og kokker. Deriblant nordmennene Toralf Bølgen, Bølgen & Moi, Dan Lystad, Le Canard og Lasse Solum Jønsson, som for tiden er rektor ved Restaurantakademiet i Stockholm og dermed er ansvarlig for å utdanne en rekke svenske sommelierer. Blant andre Andreas Larsson, regjerende svensk sommeliermester som er å finne blant foredragsholderne. Det er også Bjørnstierne Antonson, Michel Jamais, Juha Litonen og Ia Orre. Det er imidlertid ikke bare vin som står på forelesningsplanen, også brennevin, øl, sigarer og selvsagt mat og drikke i kombinasjon.
Kurset skiller seg en del fra eksisterende vinkelnerutdannelse i Stavanger ved at det er lagt opp som to separate trinn hvor det første grunnleggende foregår i vårhalvåret over 10 hele dager med start 13. januar. Del to, som er et videregående kurs primært for de som ønsker å bruke tittelen sommelier, strekker seg over 15 hele dager i høsthalvåret.
Fast kursdag er mandag, en dag hvor bransjefolk ofte har fri eller lettere kan søke fri fra jobben. Og fast kurssted er restaurant Azur i Oslo. Adgangen til et kjøkken er nemlig viktig. - Å teste vin og mat i praksis er en daglig utfordring for en servitør eller kokk og et meget sentralt element i utdannelsen. Derfor er det naturlig å utnytte lunsjen til dette formålet, sier Svensson.
Antall deltakere er begrenset til 18. Kurset koster kroner 14.000 for trinn 1 og kroner 18.000 for trinn 2. Begge kursene under ett koster kroner 28.000. Mer info finner du her: www.gastronomigruppen.com eller ved å henvende deg til sommelierutbildning@gastronomigruppen.com, tel. 00 46 41 506 766.
Forsiden akkurat nå