Ny til jul

Enten du tilhører de mange samlerne, eller du bare er glad i god akevitt, bør du prøve årets juleakevitt som er fornyet både utvendig og innvendig.
Aase E. Jacobsen
21 November 2003 - 19:20

Årets juleakevitt som er den 16. i rekken, Gilde Juleakevitt 2009 (5), er i år bedre enn noen gang. Mens juleakevitten de siste årene er omtalt i lettere nedlatende vendinger som svigermorsakevitt og beskyldt for å være altfor kommersiell, har produsenten i år tatt på spanderbuksene og blandet inn ekstra vellagret akevitt. Og det uten å øke prisen nevneverdig.

Dessuten er flasken redesignet og riktig så julete. Den bør kunne skli inn i de fleste julebordoppdekninger som et dekorativt og velsmakende element. Det er likevel det siste som er viktigst.

Allerede duften signaliserer større kompleksitet med krydder som karve og anis, sitrusskall, friske gule frukter, tørket aprikos og fatkrydder. Smaken er rund og sødmefylt som tidligere år, men i tillegg har den fått en langt større dybde, bredde og fruktighet samtidig som munnfølelsen er betydelig bedre. Alkoholen er - all sødmen til tross - tydelig og ettersmaken byr på karve og sitrusskall.

Selv om hjernen bak Juleakevitten - og for så vidt alle andre helnorske akevitter - Halvor Heuch i Arcus, ikke kopierer resepten fra år til år, er det en del faste elementer i bunn. Juleakevitten skal for det første kunne fungere sammen med den vanligste julematen som ribbe og medisterkaker, altså den klassiske juletallerkenen. Samtidig skal den ikke være så skarp og karvedominert at den skremmer bort de som ikke er så vant til akevitt.

Det runde og sødmefylte preget kommer fra et relativt kort opphold i nyere sherryfat. Mens tidligere års juleakevitter tilbrakte i gjennomsnitt 12-14 måneder i fat, er alderen på årets rundt to år. Økningen er kommet til ved at blandingen har fått tilskudd av vesentlig eldre vare hvilket forklarer den større kompleksiteten. Juleakevitten har et bredere krydderspekter for å balansere fatsødmen.

Et morsomt poeng med Juleakevitten er at hver flaske inneholder noen dråper av de 15 tidligere års juleakevitter. Det skyldes at det hvert år settes av noen fat med den endelige blandingen for det året, etter godt gammelt surdeigsprinsipp.

I år er det produsert 275.000 liter av denne akevitten som har fått en fast kundekrets på andre siden av kjølen. Denne kundekretsen består kanskje hovedsakelig av nordmenn på handletur, men også svenskene setter pris på den norske akevittstilen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her