Ny stor cognacsmaking - Larsen kommer 22. januar

Frédéric Larsen møter deg og presenterer og forteller om sine produkter på Apéritifs store cognacsmaking. Larsen har lang fartstid i Norge og er blant annet kjent for sine vikingskip fylt med godsaker. Vi skal smake oss gjennom sortimentet blant andre en
Redaksjonen
09 Desember 2001 - 14:49

Vi skal lære om hvordan Larsen fremstiller sin cognac hva det legges vekt og hvorfor cognacen blir som den er. Selvfølgelig tar vi en liten rundtur i Cognac og får med oss de viktig områdene, druene og hvilken betydning jordsmonnet har for det endelige resultatet.

Deretter er det tid for de praktiske øvelsene. Den gylne drikken skal testes. Vi starter med en VS og ender med en cognac fra 1969. Dette blir godt.

w Larsen VS (ny blend fra august 2001)
w Larsen Napoleon (nyhet fra januar 2002)
w Larsen XO
w Larsen Arctic XO
w Larsen Extra Reserve Fine Champagne
w Larsen Rarissime Petite Champagne 1969

Frédéric er tredje generasjon Larsen med hånd om rorpinnen i et av Cognacs mest kjente cognachus. Riktignok har rormannen ikke norsk statsborgerskap som sin far og farfar, men tilknytningen til Norge har han vernet om. Ikke minst fordi vi, etterkommerne av vikingene, er blant hans beste kunder.

Tid: 22. januar kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Hotel Continental, Oslo

Seminaret er avholdt.

Jens-Reidar Larsen ble født 8. mai 1895 i Kristiansand. Han vokste imidlertid opp i Levanger og Tromsø, hvor faren var postmester. Etter at han hadde avsluttet sine økonomistudier på Handelshøyskolen i Bergen i 1914, mottok han et reisestipend på 900 kroner. På grunn av krigen kunne han ikke ta i bruk pengene med en gang, men fem år senere fant han en båt hvor kapteinen var villig til å ta ham med gratis. Økonomisk som han var, ville han spare pengene til senere.

Drømmen til Jens-Reidar var England, men denne båten hadde kurs for Bordeaux. Vel fremme i Frankrike satte han kursen for Cognac, hvor han fikk jobb hos en liten, men veletablert produsent. Han traff etter hvert en ung fransk-belgisk pike som han forelsket seg i, og senere giftet seg med.

I 1926, 31 år gammel, kjøpte han et lite Cognac-hus - Joseph Gautier. Han fant fort ut at det var tre andre produsenter i distriktet med samme navn, og selv om han solgte noen flasker, skjønte han at et navneskifte måtte til. Dette førte til etableringen av Larsen.

Deres første kunde var et apotek i Trondheim, som trengte noen ekstra flasker til lageret av medisinbrennevin! De store produsentene trodde knapt hva de så - og ga unge Larsen tilnavnet "the crazy and mad norwegian". Drøyt 75 år senere er Larsen blant Cognacs 6-7 største produsenter med en årlig produksjon på ca. 2,5 millioner flasker, hvorav nærmere 1/3 går til det nordiske markedet. De eksporterer til mer enn 80 land verden over. Larsens kjellermester; Robert Andrieux har mer enn 20 års erfaring med blending av konjakk.

Larsen V.S.
(V-nr: 65  /  Pris fra 02.01.02: 323,00)
Smak og duft: Blomsteraktig duft, og en avdempet og lett smak med innslag av karamell. Rund og balansert.
Beskrivelse: Den yngste konjakken i Larsens sortiment. For V.S.-kvalitet gjelder en minimum lagringstid på 2 i eikefat. Bestanddelene i Larsens V.S. er lagret i gjennomsnitt 3 og et halvt år, og er fra diverse områder, fra Fins Bois til Grande Champagne. Den er også tilsatt noe 8-10 år gammel "toppdressing".I 2001 ble denne blandingen endret, og tilsatt noe mer eldre elementer. Dette for å gjøre den enda mer "tidsriktig".

Larsen Napoleon
(V-nr: ????  /  Pris fra 02.01.02: 362,00)
Smak og duft: En utpreget myk karakter, med rikt preg av ristede nøtter, vanilje og honning. Flott balanse og tannin.
Beskrivelse: Nyhet i januar 2002. Denne cognacen er en blanding av elementer fra områdene Grande Champagne, Petite Champagne og Fins Bois.

Larsen X.O.
(V-nr: 31754  /  Pris fra 02.01.02: 380,00)
Smak og duft: En velbalansert og meget harmonisk konjakk med innslag av sitrus, tørket aprikos og anis i smaken. Bløt, moden og rund, med elegant og lang ettersmak.
Beskrivelse: X.O.-betegnelse krever minimum 6 års lagring på eikefat. Blandingene i Larsen X.O. har i gjennomsnitt noe over 10 år, men er også tilsatt noe 25 år gammel nobel konjakk. De forskjellige bestanddelene kommer fra Grande og Petite Champagne, Bordieres og Fins Bois.

Larsen Arctic X.O.
(V-nr: 34563  /  Pris fra 02.01.02: 648,00)
Smak og duft: Utpreget duft av fioler. Smaken er rund og bløt, med karamellsødme og hint av tørket frukt. En elegant konjakk med lang ettersmak.
Beskrivelse: Arctic X.O. innholder konjakker lagret på fat i gjennomsnitt 20 år, men er også toppet med noe 50 år gammel. Den er tilsatt destillert vann som er hentet fra Isdammen i Adventdalen på Svalbard. Etiketten er designet av maleren Kåre Tveter, som har samarbeidet med Larsen siden 1991. Tveter har malt motivene til seks ulike etiketter som pryder Svalbardkolleksjonen.
 

Larsen Extra Reserve Fine Champagne
(V-nr: 32883  /  Pris fra 02.01.02: 1.109,00)
Smak og duft: Mørk brun på farge. Avdempet, fruktig duft med innslag av eik. Smaken har toner av bitter sjokolade, tobakk, lakris og tjære. Lang ettersmak.
Beskrivelse: Blandingene i Extra Reserve har en gjennomsnitt lagringstid i 40 år på eikefat, og kommer fra Grande og Petite Champagne. Den er i tillegg tilsatt noe 100 år gammel nobel konjakk fra Larsens Paradiskjeller. Dette er den eldste varianten til Larsen.

Larsen Rarissime Petite Champagne 1969
(V-nr: 45626  /  Pris fra 02.01.02: 1.283,00)
Smak og duft: En ufiltrert konjakk med kompleks bouquet, naturlig sødme og ekstremt god lengde.
Beskrivelse: Rarissime betyr ekstremt sjeldent. Larsen har hentet ut et lite lager av denne herlige Petite Champagne fra 1969. Den er tappet på flaske rett fra eiketønnene - uten tilsetting avvann for å tone ned alkoholstyrken, og uten filtrering.

Tid: 22. januar kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Hotel Continental, Oslo

Seminaret er avholdt.

Avmeldingsfrist: 14.01.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før smakingen. Merk innbetalingen med 220102. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her