Ny stjerne er født

21 år gamle Robert Lie imponerte så vel dommere som publikum under finalen i NM for vinkelnere i Stavanger, og det så mye at han gikk seirende ut av konkurransen som for øvrig er den beste noensinne.
Aase E. Jacobsen
30 Mars 2003 - 14:16

Det er ingen tvil om at Robert Lie fra Statholdergaarden er landets heteste vinkelnernavn etter at han stakk av med seieren i NM for vinkelnere den 29. mars i Stavanger. Sin unge alder til tross demonstrerte han en imponerende faglig kunnskap samt en naturlig sjarm og overbevisning i presentasjonen av så vel vinforslag som blindsmaking. Og det altså i sin aller første vinkelnerkonkurranse.

To ganger norgesmester Dan Lystad måtte se seg slått av sin tidligere kollega, men skjerper nok sansene og kunnskapene til neste dyst hvor de to møtes som er nordisk mesterskap i august i Oslo, samt Trophée Ruinart senere på høsten.

Tredjemann i finalen er også en nykommer med stort potensial, Pontus Dahlstrøm, som til daglig arbeider på Bagatelle. Han ble for øvrig nummer to i Young Sommelier of the Year i fjor. Siden han er finsk statsborger, kan han ikke representere Norge i internasjonale konkurranser.

Årets NM går inn i historien som det beste så langt. I den forstand at aldri før har så mange demonstrert så høyt faglig kunnskapsnivå. Til sammen 11 kandidater deltok i semifinalen som omfattet teoretiske spørsmål, skriftlig blindsmaking og mat- og vinkombinasjon samt åpning av en flaske musserende vin. Finalen bestod av en quiz med 15 spørsmål hvor de tre kandidatene fikk fem sekunder på å svare på hvert spørsmål og for åpen scene. Deretter skulle en seksretters meny vinsettes og en rødvin dekanteres. Til slutt blindsmaking av tre røde viner og fem typer brennevin.

Arrangør av NM for vinkelnere er Den Norske Vinkelnerforening. Juryen bestod av Arne Ronold, Lasse Solum Jønsson, Christopher Moestue, Craig Whitson, Karl M. Lillevik og Frank Massard fra Torres som var hovedsponsor.

NM vinkelner 2003 plasseringer, viner og plasseringer
1: Robert Lie, Stadtholdergaarden
2: Dan Lystad, Le Canard
3: Pontus Dahlström, Bagatelle
 
Øvrige deltakere
w Laila Skorge, Restauranthuset Straen
w Trude Rinaldo, Cafe de France
w Emil Heimdal, Craigs Kjøkken
w Ken Petter Kristiansen, Timbuktu
w Jan Ole Johannessen, Jans Mat og Vinhus
w Vegard Furulund, NB Sørensen
w Xavier Goursaud, Lucullus
w Kjell Ove Almeland, Primo Restaurant
w Jens Blom, B&M Briskeby
w Werner Nymo, B&M Briskeby
w Line Ellefsen, B&M Trondheim
w Paul Walderhaug, Finnegaardsstuene
w Christian Nielsen, Olivenlunden
w Ludovic Riaute, Bardøla

Viner i blindsmaking - semifinale
w Chateau Coucheroy 2001, A. Lurton
w Chablis Premier Cru Mont de Milieu 1998, La Chablisienne

Åpning av musserende vin - semifinale
w Parxet Brut Nature
w Cremant de Bourgogne, Cave de Bailly
w Codorniu Brut
w Blue Nun Gold Edition
w Deinhard Lila Riesling Brut
w Gran Barón Cava Brut
w Langlois Crémant de Loire

Dekantering - finale
w Torres Gran Coronas 1998
 
Blindsmaking - finale
w Los Vascos Cabernet Sauvignon 2001, Dom. Barons de Rotschild (Lafite)
w Crozes-Hermitage La Petite Ruche 1999, M. Chapoutier
w Barbaresco 1997, Produttori del Barbaresco
w Four Roses Bourbon
w Cruzan Singel Barrel Estate Rom
w Hennessy XO
w Ch. de Laubade XO
w Aquavit Likør

Foto: Eva Brænd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god
Dagens rett

Når du baker torsken (eller skreien) under en skorpe som her, blir den ekstra god

Med en god skorpe av persille, hasselnøtter og loff, blir torsken saftig helt fram til den skal spises.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées
Ukens drink

Slik mikser du den klassiske drinken Champs-Elysées

Denne franske klassikeren som nå feirer sine første 100 år, mikses med noen av landets fremste ingredienser, cognac og urtelikør. Når den toppes med litt champagne, lever den opp til navnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien
+

Soave går gjennom en endring ved at presisjon økes, men ikke alle er enige i veien

Rundt middelalderbyen Soave lages noen av Italias beste hvitviner av druen garganega. Nylig er det innført ny regler i form av 33 vinmarksnavn som kan nevnes på etiketten. Vi sjekker hva det innebærer og hvordan framtiden for Soave ser ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella
+

Ny generasjon og visjon bringer endring i Valpolicella

Valpolicella er en av Italias mest kjente vinregioner, primært for sin kraftfulle amarone og ripasso. Men regionen står nå foran en tid med endringer i regi av en ny generasjon vinmakere med nye ideer og ambisjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her