Ny rieslingstjerne

Fra en så å si ukjent adresse ved Nahe-elven kommer disse vinene med et strålende potensial.
Aase E. Jacobsen
25 September 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Verken Weingut Hexamer eller landsbyen Meddersheim med dens fremste vinmark Rheingrafenberg, er kjent utover den harde rieslingkjerne. Ikke desto mindre er denne produsentens brede portefølje tilgjengelig i Norge, og det til flotte priser.

Vi kan like godt gå rett til toppvinen Hexamer Meddersheimer Rheingrafenberg Riesling Spätlese Trocken XXL 2007 (50926) som har grosses gewächs-ambisjoner , men uten at den koster like mye. En stor og rik vin som likevel har godt med kjølig eleganse. Og som skjuler sine 14 prosent alkohol veldig godt. Mye takket være strålende syre og et aldeles nydelig limepreg samt innslag av blomster.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Rett og slett fantastisk
Dens "lillebror" har også mye av den samme karakteren, bare ikke like stor kraft. Den halvtørre utgaven er ikke bare et fantastisk kjøp, men også en fantastisk vin som absolutt bør få en plass i kjelleren. Hvis du da ikke faller for fristelsen til å nyte den allerede nå til en skarp ostebit eller en velkrydret indisk rett.

Årsaken til at Rheingrafenberg gir så mye til de ferdige vinene er å finne i jordsmonnet og klimaet i de to små sidedalene til Nahe som til sammen utgjør cru'et. Jordsmonnet består av et tynt lag med grålig-rødlig steinete sandjord med svært høyt innhold av kvartsitt. Hvilket sikrer lav avkastning. For XXL var utbyttet knappe 30 hl/ha.

Rieslingraffinement
Vinmarken er dessuten svært bratt. På det bratteste heller den 55 grader, og det er ikke noe for de med høydeskrekk! Den sør-sørøstlige eksponeringen gir druer med høy modning, men også svært god syre takket være kalde netter. Av vinmarken som dekker 22 hektar disponerer Hexamer en tredel. Den ene av de to sidedalene kalles Eisendell og regnes som aller best. I Norge finnes et knallkjøp av en smakebit på hva den kan by på.

Hexamers stjernestatus er av ny dato. Og det er 44-årige Harald som har skapt det i de ni årene som er gått etter at han overtok familiens vinmarker. Og de har han på det nærmeste konvertert til biodynamisk dyrking. Selv om Meddersheim er en anonym adresse, ligger landsbyen rett på andre siden av elven for Monzingen på den ene siden og Schlossböckelheim på den andre. Altså et område som er kjent for å by på noe av det mest raffinerte av rieslinger.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her