Not just for the rich and famous

Luksuriøse Library Bar i London er helt unik storbyens enorme barmangfold til tross.
Redaksjonen
11 Januar 2008 - 17:06

På Library Bar i London kan alt kjøpes for penger, men dersom du ønsker den siste dråpen av husets Jacques Hardy Cognac fra 1777, må du handle raskt. Men med en utsalgspris på over 35.000 norske kroner per glass er det vel kanskje ikke alle som har råd til å la seg friste.

- Vi prøver ikke å stjele penger fra folk, men hvis du har lyst å bruke mye penger, så er det fullt mulig, sier Ajaz Sheikh, sjefen for mat og drikkevarene i Library Bar, som holder til i Lanesborough Hotel ved Hyde Park Corner.

Han overdriver ikke. Tar du en titt på barkartet, ser du raskt at det ikke er spesielt vanskelig for en vanlig borger å bruke opp en halv månedslønn i løpet av en kveld. Et glass - eller 5 cl - av husets 1831 St. Bernard Cognac, for eksempel, koster 860 pund eller rundt 10.000 norske kroner. Et glass fra flasken Cognac A. E. Dor årgang 1818, som er en av de eldste cognacer som finnes i dag, koster 650 pund. Og vil du hygge seg med en sigar av typen Trinidad Diplomatico ved siden av, må du ut med 500 pund i tilegg. Det vil si, det siste er ikke lenger mulig.

Den siste sigaren av denne sorten ble solgt for to dager siden til en kjent gjest som vi ikke fikk lov til å nevne navnet på. Men er vi først inne på temaet kjendiser, kan det nevnes at også Madonna, Michael Jackson, Beyoncé Knowles og Kylie Minogue stikker innom Library Bar fra tid til annen.

Champagne
- Men  Library Bar er ikke bare for de rike og berømte, sier Sheikh. Det til tross for at han denne dagen - en torsdag - blant annet har solgt tre flasker med Krug Clos Du Mesnil 1996 for 1.500 pund per flaske.

Men naturligvis finnes det rimeligere alternativer også. Du kan blant annet ta deg et glass hvitvin av typen Pinot Grigio di Lenardo til under hundrelappen, målt i norske kroner.

- Det dyreste er ikke alltid det beste. Vi prøver derfor ikke å prakke på kundene de dyreste drinkene, sier Sheikh.

Det finnes også en drink som Sheikh spøker med at han ikke er spesielt lysten på å selge. Flasken med Jacques Hardy Cognac - årgang 1777 - er nesten tom, og er en av barens helt spesielle innslag. Den ble kjøpt på Sotheby's auksjonshus, uten at Library Bar vil røpe innkjøpsprisen. I baren blir imidlertid denne cognacen solgt for 3.000 pund per glass. Nå er det bare nok igjen til halvannet glass.

- Vi må kontrollere at folk ikke kjøper den siste drinken, ellers kan vi ikke lenger ta den med på barkartet, spøker Sheikh!

Ikke trendy
Ajaz Sheikh, som opprinnelig kommer fra Pakistan, har drevet Library Bar i to år. Tidligere har han blant annet jobbet i Sveits og i Abu Dhabi. Han er imidlertid ikke i tvil om konseptet bak Library Bar.

- Det er en klassisk bar, sier han, og for all del ikke trendy.

- Vi vil vi heller ikke være trendy. Trender har et livsløp på la oss si to år. Hvis du gjør noe du tror på, vil du aldri gå av moten, sier Sheikh.

Han mener Library Bar har funnet et unikt konsept, og at konkurransen på markedet ikke er stor til tross for at det vrimler av utesteder i London. Ideen bak Library Bar er at er det noe kundene ønsker, så har baren det.  Utvalget skal det ikke være noe å si på.

- Vi vet kundene har råd til det, sier Sheikh.

Sammen med barmanageren Giuseppe fra Italia, reiser Sheikh rundt på auksjoner for å finne de edleste varene, både cognac, whisky, champagne og sigarer.

- Vi prøver å kjøpe alt med god gammel årgang, men det er ikke alltid lett å finne det beste, sier Sheikh. Det er naturligvis heller ikke billig, og Sheikh innrømmer at de til stadig må be om større budsjetter.

- Du trenger penger og ressurser for å investere i alkohol, sier Sheikh. Han forteller at han har lært mye av barmanageren Giuseppe, som han traff tilfeldig på en whiskysmaking. Giuseppe drikker ikke selv, men snakker gjerne i timevis om cognac og sigarer.
- Siden jeg ikke drikker, er jeg flinkere til å smaksteste enn andre, flirer han.

Canapéer på kjøpet
Det er ikke alt på Library Bar som koster penger. Alle gjestene blir servert små canapéer, og du kan spise så mange du vil uten at det koster en penny. Varme canapéer serveres også gratis, mellom klokken seks og åtte. Faktisk har baren ansatt en egen person til å lage disse smårettene.

- Det er ganske dyrt og mye arbeid med dette, innrømmer Sheikh. Men canapéene skal være en det av opplevelsen, sier han.

Selv om Library Bar har høy omsetning, er den også dyr i drift. Møbeltrekkene byttes ut hver sjette måned og gulvteppet hvert år. Sheikh forteller han er på jakt etter strutselær til stolene, ettersom dette skal være svært komfortabelt.

Det er i det hele tatt mye som gjøres for å trekke stamkunder. Sheikh forteller at de som var med å starte opp Library Bar for 15 år siden fortsatt jobber der. Det er viktig, mener han, for da kjenner de kundene.

- Vi har kunder som kommer hit hver eneste dag. De kommer inn klokken elleve om formiddagen for å styre forretninger herfra. Om kvelden underholder de andre, før de går hjem igjen klokken elleve om kvelden, forteller Sheikh.

To av Giuseppe's spesialiteter fra Library Bar

The Afternoon Tea Martini

Fremgangsmåte

Hell ingrediensene over is i et røreglass. Rør og sil over et frossent martiniglass.

På Library Bar serveres denne drinken fra en liten kinesisk tekanne av glass.

Jordbær og sitrontwist til pynt.

Sendt inn av Giuseppe Ruo, Library Bar i London

Vurder oppskriften

Frankie

Fremgangsmåte

Ha vodka i et frossent martiniglass. Bland forsiktig inn hylleblomstkonsentratet.
 
Bruk et nytt glass og tilsett 3 cl champagne og noen dråper crème de cassis-likør.

Hell dette veldig forsiktig over vodkaen, gjerne over baksiden av en skje. Pynt med cocktailbær og et mynteblad.

Sendt inn av Giuseppe Ruo, Library Bar i London

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.
Dagens rett

By på en festrett av den lekre lammefileten med sesongens grønnsaker.

Lammefilet er luksus - den er både liten og ytterst mør. Med denne oppskriften er det masse tilbehør som drøyer ut den eksklusive råvaren.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grisebillige burgundere
+
Ukens vin

Grisebillige burgundere

Det må viner til 159,90 som også smaker veldig godt, med rette kunne kalles i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Park Hotel Vossevangens vinkart fortsatt blant verdens beste

I The World's Best Wine Lists Awards 2024 fikk hotellets vinkjeller hele to priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne
Dagens rett

Den finnes vel knapt noen enklere pastarett enn denne

Spesielt siden den er så smaksintens. Det skyldes den italienske ansjossausen, colatura di alici. Får du ikke tak i den, har vi er alternativ.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum
+

Den berømte ansjossausen colatura di alici er en direkte arv fra romernes garum

Den italienske ansjossausen, colatura di alici, fra Cetara på Amalfikysten har aner fra Romertiden, og lages i stor grad slik fortsatt. Vi har besøkt restauranten Acquapazza som lager sin egen saus.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her