Drikke
Norskprodusert vin til topps i Italia

Norskprodusert vin til topps i Italia

Den norske vinimportøren og nå vinmakeren Non Dos har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2013 - 13:28

Det er med vinen Felice 2011 at Jørgen Ljøstad i Non Dos har oppnådd Vini dell’Ecellenza dell’edizione 2014 i Le Guide de L'Espresso.

På linje med baroloer

Det er ikke uventet første gang norskprodusert vin nevnes i disse termer, men Jørgen tror også at det er første gang den deles ut til en ikke-italiensk produsent.

Les mer om Felice 2011

Det er bare viner som får 18 poeng av 20 mulige som hedres med prisen. Det betyr at italienerne verdsetter Felice like høyt som eksempelvis Bartolo Mascarellos Barolo 2009. Det er altså ytterst spesielt at en bordvin med bruskork konkurrerer med DOCG-viner, i tradisjonsbundne Italia.

Her er listen over vinene som fikk 18 poeng eller mer

Stemningen er naturlig nok stor hos Jørgen (th i bildet nedenfor) og kollega Fredrik Kolderup (tv) i Non Dos. Den blir ikke mindre når de i dag presenterer vinen sin for publikum i Firenze i forbindelse med lanseringen av L’Espressos guidebok. Allerede har Firenze har opinionsdannende journalister som Faboi Rizzari og Dan Lerner omtalt Felice som en revolusjonerende og framtidens nebbiolo.

Helt uten svovel

Non Dos-gutta kommer rett fra innhøstningen av 2013-årgangen som forventes å bli en god og klassisk årgang. Felice 2013 lanseres først høsten 2015. 2011-utgaven er nå utsolgt, men kan nytes på restauranter som Baltazar og Maaemo samt baren Gaasa.

Nebbiolo på barbaresconivå må man vanligvis vente fire år på, men Non Dos velger altså å lage en utgave som ikke har vært i kontakt med fat, i tråd med bedriftens filosofi. Men ikke nok med det, Felice er en såkalt nakenvin, altså at den ikke har noen svoveltilsetting, verken før gjæring eller ved tapping.

– Vi mener at siden nebbiolo har et så høyt innhold av tørrekstrakt, kan den leve av seg selv, uten svovel. De fleste store nebbioloviner fra Piemonte ble før tappet uten svovel, og noen gjør det fortsatt slik. De bruker bare litt svovel når druene går i tanken. Vi tilsetter ikke svovel da heller, fordi vi lager så lite at vi kan påse at hver eneste drue er perfekt, forklarer Jørgen.

Gammel drøm

Til denne vinen brukes druer fra en liten vinmark som heter Cascina Mimba. Jørgen ble kjent med denne vinmarken da han jobbet for Giorgio Pelissero for en del år siden.

– Giorgio sluttet å kjøpe druene derfra fordi han var ute etter mørkere og tettere viner, ikke den lyse, elegante frukten som Cascina Mimba gir. For meg var det motsatt, min favoritt var alltid Felices druer, og jeg drømte om en dag å kunne lage vin derfra, forteller Jørgen og legger til: - Vi har smakt Felices egen, usvovlete nebbiolo, helt tilbake til 1979-årgangen, og det er fantastiske viner, tross litt vel varm lagring i garasjen hans.

Vinmarken ligger i Rocce Masolupo i San Rocco Seno d'Elivio i den vestre utkanten av Barbaresco. Parsellen ble plantet i 1962 av Felice Grasso som du ser i midten av bildet på toppen. Det er også han som har gitt navn til vinen. Både han og hans kolleger er veldig stolte av at en vin som følger i de helt tradisjonelle fotsporene, når til topps i Italia. Gamlegutta har dessuten hjulpet novisene fra Non Dos underveis med gode råd og tips.

Mersmak

Felice-prosjektet har gitt gutta i Non Dos mersmak.
– Fra og med 2012-årgangen har vi laget en ny nebbiolovin. Vi har fått en langtidskontrakt for en liten plott i Vigne Rocche-marken i La Morra, Barolo. Denne marken har vært ICEA-sertifisert økologisk siden 1985.

Felice-marken er også dyrket etter økologiske prinsipper, men siden Felice aldri har tappet vin offisielt, så har han heller aldri brydd seg med sertifisering, forteller Jørgen Ljøstad til slutt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her