Det er med vinen Felice 2011 at Jørgen Ljøstad i Non Dos har oppnådd Vini dell’Ecellenza dell’edizione 2014 i Le Guide de L'Espresso.
På linje med baroloer
Det er ikke uventet første gang norskprodusert vin nevnes i disse termer, men Jørgen tror også at det er første gang den deles ut til en ikke-italiensk produsent.
Det er bare viner som får 18 poeng av 20 mulige som hedres med prisen. Det betyr at italienerne verdsetter Felice like høyt som eksempelvis Bartolo Mascarellos Barolo 2009. Det er altså ytterst spesielt at en bordvin med bruskork konkurrerer med DOCG-viner, i tradisjonsbundne Italia.
Her er listen over vinene som fikk 18 poeng eller mer
Stemningen er naturlig nok stor hos Jørgen (th i bildet nedenfor) og kollega Fredrik Kolderup (tv) i Non Dos. Den blir ikke mindre når de i dag presenterer vinen sin for publikum i Firenze i forbindelse med lanseringen av L’Espressos guidebok. Allerede har Firenze har opinionsdannende journalister som Faboi Rizzari og Dan Lerner omtalt Felice som en revolusjonerende og framtidens nebbiolo.
Helt uten svovel
Non Dos-gutta kommer rett fra innhøstningen av 2013-årgangen som forventes å bli en god og klassisk årgang. Felice 2013 lanseres først høsten 2015. 2011-utgaven er nå utsolgt, men kan nytes på restauranter som Baltazar og Maaemo samt baren Gaasa.
Nebbiolo på barbaresconivå må man vanligvis vente fire år på, men Non Dos velger altså å lage en utgave som ikke har vært i kontakt med fat, i tråd med bedriftens filosofi. Men ikke nok med det, Felice er en såkalt nakenvin, altså at den ikke har noen svoveltilsetting, verken før gjæring eller ved tapping.
– Vi mener at siden nebbiolo har et så høyt innhold av tørrekstrakt, kan den leve av seg selv, uten svovel. De fleste store nebbioloviner fra Piemonte ble før tappet uten svovel, og noen gjør det fortsatt slik. De bruker bare litt svovel når druene går i tanken. Vi tilsetter ikke svovel da heller, fordi vi lager så lite at vi kan påse at hver eneste drue er perfekt, forklarer Jørgen.
Gammel drøm
Til denne vinen brukes druer fra en liten vinmark som heter Cascina Mimba. Jørgen ble kjent med denne vinmarken da han jobbet for Giorgio Pelissero for en del år siden.
– Giorgio sluttet å kjøpe druene derfra fordi han var ute etter mørkere og tettere viner, ikke den lyse, elegante frukten som Cascina Mimba gir. For meg var det motsatt, min favoritt var alltid Felices druer, og jeg drømte om en dag å kunne lage vin derfra, forteller Jørgen og legger til: - Vi har smakt Felices egen, usvovlete nebbiolo, helt tilbake til 1979-årgangen, og det er fantastiske viner, tross litt vel varm lagring i garasjen hans.
Vinmarken ligger i Rocce Masolupo i San Rocco Seno d'Elivio i den vestre utkanten av Barbaresco. Parsellen ble plantet i 1962 av Felice Grasso som du ser i midten av bildet på toppen. Det er også han som har gitt navn til vinen. Både han og hans kolleger er veldig stolte av at en vin som følger i de helt tradisjonelle fotsporene, når til topps i Italia. Gamlegutta har dessuten hjulpet novisene fra Non Dos underveis med gode råd og tips.
Mersmak
Felice-marken er også dyrket etter økologiske prinsipper, men siden Felice aldri har tappet vin offisielt, så har han heller aldri brydd seg med sertifisering, forteller Jørgen Ljøstad til slutt.