Norges beste juleprodukter kåret

Det var uhyre tett i teten, men etter omdømming ble dommerne til slutt enige: Julas beste pinnekjøtt er eldhusrøkt og lages av Gilde.
Redaksjonen
18 November 2005 - 16:49

Det var to produsenter som satt igjen med den høyest oppnåelige poengsummen etter at et strengt dommerpanel hadde smakt seg gjennom 29 ulike typer pinnekjøtt under NM i juleprodukter. Gildes eldhusrøkte pinnekjøtt og en eldhusrøkt variant fra Johs. Lundal & Sønner i Etne i Hardanger fikk 40 poeng hver, og omdømming måtte til. Til slutt ble 11 stappmette dommere enige: Årets norgesmestertittel går til Gilde.

- Dette er rett og slett et strålende pinnekjøtt, og det var ingenting å trekke for. Her er det god kjøttfylde og perfekt salt- og røyksmak. Men også pinnekjøttet fra Vestlandet var utrolig bra, og det var nesten så vi burde delt ut to NM-titler, sier overdommer Tore Teigen.

NM i julemat arrangeres i år for første gang, og Teigen er overveldet over antall påmeldte produkter. NM-vinnere kåres i klassene pinnekjøtt, julepølse, sylte og lammerull, og dommerne vurderte både utseende, smak, lukt, konsistens og tekstur på hvert enkelt produkt nøye. Til sammen var det påmeldt 29 ulike pinnekjøtt, 27 julepølser, 23 lammeruller og 26 sylter.

Pølse og pålegg
Den beste julepølsa lages i år av Finsbråten på Eidsvoll, mens Bjorli Fjellmat ble norgesmester med sin lammerull av høyfjellslam. Den beste sylta håndlages av Pers Kjøkken i Sandefjord.

Ved siden av norgesmesterne, fikk en rekke produkter gull-, sølv- og bronsemedaljer. 39 poeng eller mer gir gull, over 37 poeng gir sølv, mens du trenger 36 poeng for å få bronse.

- Alle produktene som får medalje er selvsagt veldig, veldig gode, sier Teigen, som særlig mener nivået på julepølse og pinnekjøtt var svært høyt i år. Hele seks ulike pinnekjøttvarianter fikk gullmedalje, mens fem forskjellige julepølser heretter kan smykke seg med gull.

Viktig konkurranse
Det er Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) som står som arrangør av NM i julemat, i samarbeid med Opplysningskontoret for kjøtt. Assisterende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i KLF mener bransjen trenger en slik konkurranse for å sikre kvalitet og produktutvikling.

- Bedømmingen er viktig for forbrukerne, en slik konkurranse gjør det lettere for folk å orientere seg i vrimmelen av ulike produkter. Vi vet dessuten av erfaring at en NM-tittel eller gullmedalje kan ha stor betydning for salget av et produkt. Dermed blir en slik konkurranse viktig for produsentene også, sier Juul-Hansen.

Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her