Nordisk fulltreffer

Nå kan Merete Bø føye nok en tittel til samlingen. Vår mest lovende kvinnelige vinkelnerfunn noen sinne er nemlig nordisk mester.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2008 - 15:43

Merete Bø (31), vinkelner på Bagatelle i Oslo, har demonstrerte den bratteste suksesskurven vi noen gang har sett blant norske vinkelnere. Med unntak av sin kollega Robert Lie. Men så har Bø akkurat startet sin konkurransekarriere. I løpet av et halvår har hun sikret seg norgesmestertittelen og er nå altså også nordisk mester.

Det var den 2. juli i Stavanger under Bocuse d'Or Europa 2008 at årets nordiske mesterskap fant sted, og hvor Bø slo ut to langt mer rutinerte svensker i finalen, Søren Pollenius og Susann Berglund-Krantz. De tre finalistene hadde kvalifisert seg etter innledende runder med praktiske øvelser samt en teoretisk prøve hvor til sammen ni nordiske kandidater deltok.

Hårfin margin
Finalen bød på blindsmaking hvor målet er å beskrive to viner så detaljert som mulig samt fem brennevin hvorav et glass til en forandring inneholdt et øl. Videre sette viner til en meny med gjester ved bordet. Dekantere vin og rette feil i vinkart samt håndtere vanskelige gjester. I det hele tatt en veldig (?) vanlig arbeidssituasjon!

Bø vant med hårfin margin foran Pollenius som gjorde et par "fatale" feil, men juryen som bestod av presidentene i de fem nordiske landene med norske Robert Lie som hoveddommer, var unisone i sin dom: Bø er best.

Klar for seier
Selv er hun strålende fornøyd med resultatet: - Jeg hadde veldig lyst til å vinne denne gangen og forberedte meg godt. Etter at jeg kom til semifinalen og dermed ble en av de ti beste i EM i mai, bestemte jeg meg for å satse skikkelig foran nordisk. Men jeg var likevel veldig usikker etter de innledende rundene, og ble derfor lettere sjokkert, men selvsagt veldig glad for å bli plukket ut som finalist.

Neste viktige internasjonale sommelierkonkurranse er VM i 2010. Ser vi Bø på pallen der?

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her