Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Tissot Savagnin Dévoilé 2005 (2446) skulle egentlig blitt en vin jaune – den «store» vinen fra Jura som ligger seks år i fat før den lanseres. Men siden noen fat av dem som var påtenkt «vin jaune-magikeren» Stéphane Tissots toppcuvée Les Bruyères, ikke utviklet såkalt flor, kunne den ikke tappes som vin jaune. Flor er det nødvendige laget av gjærsopp som beskytter vinen under den lange fatlagringen.
Ble ikke ødelagt
Normalt vil en vin som ligger ubeskyttet så lenge, uten å toppes opp (ouillage) etter hvert som noe av innholdet fordamper, oksidere og dermed bli ødelagt. Men det skjedde ikke denne gangen.
Det skyldes en kombinasjon av druen savagnins enorme styrke, høye syre og ikke minst store konsentrasjon i druematerialet. At druene dyrkes biodynamisk har også sitt å si.
Gammel drue
Savagnin regnes dessuten som en av de eldste druesortene, med direkte avstamming fra pinot-familien, i følge Jancis Robinsons nye drueleksikon. Savagnin er ellers bedre kjent som (hvit) traminer som har 20 førstegrads slektninger blant utbredte druesorter.
Vin av denne druen smaker derfor veldig autentisk og har aldri vært utsatt for kommersialisering.
Mens Savagnin Dévoilé er helt tørr, som en vin jaune, er Tissot Les Bruyères Savagnin 2010 (96769) nesten halvtørr, men likevel med sine 14 prosent. Forskjellen på disse er tiden i fat, og at sistnevnte er etterfylt. Den har derfor ingen oksidasjonstoner.
Her får mineralpreget som er så typisk for savagnin fra Jura, spille hovedrollen. Selvsagt sammen med druetypens uttalte syre. Sødmen i denne vinen gjør den perfekt til raclette eller skarpe oster.
Topp til comté og morbier
Mini-vin-jaunen derimot smaker fortreffelig til (fet) spekemat, lyst kjøtt, og selvsagt ost som comté og morbier som er selveste Jura-ostene. Den er dessuten tappet i normal flaskestørrelse, mot den tradisjonelle 62 cls clavelin-flasken for «ekte» vin jaune.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.
Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.
Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.