Nese for kaffe

Det franske forlaget Edition Jean Lenoir som i 1981 lanserte luktesettet Le Nez du Vin, har siden utvidet til beslektede områder som kaffe, krydder og sigar. Kaffenesen finnes i to utgaver, en med 6 og en med 36 aromaer, alle på de samme små flaskene som
Redaksjonen
23 August 1998 - 19:10

Lenoir ble kontaktet av den colombianske kaffeindustrien som ønsket en like stor bevisshet rundt kaffe som det etter hvert er blitt rundt vin. Det ble gjennomført vitenskapelige så vel som sensoriske analyser for å komme frem til de 36 vanligste aromaene i verdens toppcru''er for kaffe. Et arbeid som tok to år. Det store settet finnes i to ugaver, en hvor flaskene ligger i en treboks i luksusutførelse, og en i en mer ordinær støpning. Et hefte med detaljert beskrivelse av hver aroma og dens tilhørighet medfølger begge utgavene. At mørk sjokolade, malt og ristede mandler er typiske kaffe-aromaer, er ingen overraskelse, men at agurk, grønne erter og aprikos hører hjemme i kaffeterminologien, viser hvor spennende duftstudier egentlig er. Hele idéen bak duftsettene er å bevissgjøre vin- eller kaffeelskeren om hvilke aromaer som kan ventes, slik at han eller hun med større grad av nytelse og utbytte kan teste det aktuelle produktet senere. Som for alt annet er trening nødvendig. Begynn derfor gjerne med seks-aroma-settet og bli fortrolig med arbeidsformen før du beveger deg over i det store duftleksikonet. Nesen er minst like viktig, endog kanskje viktigere enn tungen både når det gjelder å smake/identifisere og å nyte enten det er flytende eller fast føde. Lenoir har på trappene et stort sett også for sigar. I dag finnes kun seks aroma-settet. Nese for krydder finnes i en stor utgave (54 aromaer) og en mindre med 12. Le Nez du Vin selges i seks ulike varianter: 12 aromaer for rødvin, for hvitvin eller for spesifikke vindistrikt. Dessuten i henholdsvis 6, 25 og 54 dufter. Le Nez du Vin er representert i Skandinavia av Palmberg Provins: tel. 00-46-31-55-50-20. Vis til omtale i Apéritif. Aase E. Jacobsen 23.09.98

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Forsiden akkurat nå - 4

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her