Mat
Morsomme historier om kveita

Morsomme historier om kveita

Den gangen bryllup ble feiret tre dager til ende i Kyst-Norges mange fiskevær, var det god skikk å servere kveite kvelden før brudeparet ga hverandre sitt ja.
10 September 2011 - 10:00

Kveite har alltid vært festmat, og på julebordet var den selvskreven. I gamle dager var det til og med en klar plikt for enhver fisker å skaffe kveite til julemiddag. Klarte han ikke det måtte han ifølge gamle, uskrevne regler sitte på nausttaket og skjemmes julekvelden.

Et dikt verdig

Petter Dass satte tydelig pris på fisken og i 1670 skrev han det vi vel må kalle en hyllest:

Du veedst jo vel det er den deyliste Fisk,
Med hvilken vor Herre begaver vor Disk,
Og Dugen for oss monne brede.
En Spise som vel er Berømmelse værd,
Kan bæres paa Fadet for Lægmann og Lærd,
Det skal dennem noksom behage.

Festemte oppskrifter med kveite

Presten, for ikke å snakke om prosten, var høyt aktet og som regel godt lønnet. Noe av lønnen ble betalt i naturalia og kveite er nevnt i flere ansettelseskontrakter. Rangen avgjorde hvor mye guds representanter i kystsamfunnet skulle ha av tørket kveite, eller rekling som det ble kalt, og rav, som er et annet navn på det sunne fiskefettet som sitter under skinnet langs finnene.

Rekling var eksklusiv turmat. Kveitestrimlene ble tørket på ettervinteren og var gode proteinkilder på lange utflukter både til lands og til vanns.

Guddommelige egenskaper

I førkristen tid var det vanlig å tillegge dyr guddommelige egenskaper. Balder var kjent som den lyse, milde og vise guden i norrøne gudeverden og fiskerbefolkningen trodde han fantes i kveita, og ga kjempefisken Balders egenskaper. Ja, kveita var rett og slett en klok fisk som kunne komme med mange gode råd. Fiskeren som fulgte rådene fra en godt voksen kveite kunne vente seg både hell og lykke.

Fortsatt finnes det fiskere i Nord-Norge som kaller kveita balda etter den norrøne guden og samene snakker om bálddis. Kveita måtte ikke kalles ved sitt rette navn, og det er derfor et utall forskjellige ord som betegner kjempen: jomfrua, dronninga, skeivkjefta, abbeluna, prinsessa, frua eller gudefisken. Hellefisk brukes fortsatt. Den flate fisken fikk ikke navnet takket være fasongen, men snarere fordi den en gang ble ansett som hellig, en heilagr fisk. Ordet hellebarn er av nyere dato.

Kveite til enhver anledning

Du Dronning i Vand

Det er selvfølgelig kveita Petter Dass hadde i tankene da han i Nordlands Trompet skrev om vannets dronning.

Du smuckeste Qveite, du Dronning i Vand
Hvor flad er din Boelig paa dybeste Sand.
Du farer spagfærdig paa Grunden omkring,
Og hviler, naar andre de kiører i Ring.
Det kand vore Fisker' vel agte.

Fakta om kveite

Gode råd for fiskelykke

Det var mange metoder for å bedre kveitelykken, den mest effektive og behagelige var hajll: “Lykkelig er den mann som har en kvinne der han kan hente godt hajll.” Eller sagt på en annen måte, lykkelig er den mann som kan dyrke elskoven natten før han legger ut på havet. Fikk han så ikke kveite kunne det gå på æren løs - både for mannfolk og kvinnfolk.

Heldigvis fantes det også løsninger for single fiskere med manglende sex appeal. Kveita har store bein det er lett å fjerne og i en gammel regle om kveitelykke fortelles det om betydningen av å tilintetgjøre disse beina, regla går som følger:

Den som meg bryt
Han skal meg tryt
Men han som meg brenne
Han skal meg kjenne

Den som kaster kveitebein på bålet sankthanskvelden kan vente seg fiskelykke resten av sommeren.

I Nordland tok gjerne fiskeren med seg et hvitt lommetørkle på kveitefiske. Av respekt for den følsomme fisken fisket tørket han seg godt rundt munnen med det rene lommetørklet før fisket tok til. Fulgte han skikken var sjansen for at fiskelykken skulle vare hele året større.

Flere oppskrifter med kveite

Fra barn til voksen

Kveite er den største av flyndrefiskene og den kan bli over tretti år gammel. De største fiskene kan veie over 300 kg måle godt og vel tre og en halv meter. Storkveitene ble gjerne kalt for legdskveiter og de ble ansett som ganske slu. De kunne gli fra krok til krok på sjøbunnen og spise agnet av fiskelinen uten å få kroken i kjeften.

Helleristninger viser at kveitefiske i steinalderen utgjorde en del av ritualene som markerte overgangen fra barn til voksen - en manndomsprøve på linje med bjørnejakt. Og helt enkelt kan det jo ikke ha vært å lande en hundre kilos kveite kun ved hjelp av en diger fiskekrok av bein og en liten skinnkano.

Pengefisken

Kveite er også kjent som pengefisken. Allerede for flere hundre år siden oppdaget hanseatene dens verdi som eksportvare. Fisken ble saltet i tønner og sendt via Bergen til innkjøpere i Nederland og Tyskland.

En fisker som var heldig og fikk en stor kveite i garnet kunne tjene nok penger til å betale ned gammel gjeld eller starte ny virksomhet.

Som de andre flyndrefiskene har også kveite skeiv munn. En gammel legende forteller hvordan det ble slik:

En gang da Jomfru Maria gikk langs stranden oppdaget hun en kveite i sjøen. Hun syntes fisken var meget vakker og det sa hun til den. Det likte kveita svært godt, så godt at den ble hovmodig og ga seg til å herme etter den fromme Jomfru Maria. Som straff fikk kveita fra den dag skeiv munn.

Kveite året rundt

Kilde: Norges sjømatråd

Foto: Norges sjømatråd, Per Eide, Tom Haga, Yvonne Holth, Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november
+
Tester

Denne cognacen er best av 80 testede brennevin i november

Men også svært overbevisende whiskyer - med og uten røyk - samt årets juleakevitter er blant nyhetene i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig
Ukens kake
Saftig krydderkake med tyttebær i langpanne

Slik baker du en ekstra holdbar kake - og bruker opp tyttebær fra fryseren samtidig

Surmelk i deigen gir ekstra holdbarhet og saftighet - samtidig som tyttebærene og krydderet setter en ekstra spiss på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her
+
Godbiter i pollisten

Det er sjelden denne vinstilen er så deilig som her

Chinon og cabernet franc kan nemlig være både saftig og leskende og samtidig ha god struktur.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris
+
Ukens vin

10 år gammel spansk superstjerne til godt under halv pris

Her har du valget mellom en gammel kjenning i ekstra god form til 159,90 eller en ny vin som egentlig skulle hatt en annen etikett, og dermed koster godt under halv pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her