Importverdien for industriell mat var 27,4 milliarder kroner i fjor, opp 14,7 prosent fra året før, viser rapporten Mat og industri 2012 fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.
Til sammenligning var eksportverdien 4,9 milliarder eksklusive fisk, en økning på 7,8 prosent.
– De siste 15 årene har importen av mat og drikkevarer økt kraftig, mens eksporten har utviklet seg langt mer moderat. Matindustriens hjemmemarkedsandel har sunket fra 89 prosent i 1995 til rundt 80 prosent i dag. Det er bekymringsfullt, sier Roald Gulbrandsen, direktør for næringspolitikk i NHO Mat og Drikke til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.
Også Jan-Egil Pedersen, forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, er bekymret over økende ubalanse i forholdet mellom matimport og mateksport.
– Norge kan by på mye kvalitetsmat som burde nå bedre ut til kjøpesterke, internasjonale markeder. Ikke minst gjelder dette bearbeidet kjøtt og ferdigmat. Her kunne salgs- og markedsføringsinnsatsen med fordel trappes opp, sier Pedersen.
Han synes også at virksomhetene selv må ta et ansvar for at mange matprodusenter sliter.
– Industrien må ta tak og opprettholde investeringsnivået, sier han.
Matindustrien i Norge omfatter snaut 2000 bedrifter med en samlet produksjonsverdi på 160 milliarder kroner. Bransjen sysselsetter omlag 46 000 mennesker.