Drikke
Mer enn tokaj

Mer enn tokaj

At Ungarn hevder seg også i klassen for røde viner med internasjonalt potensial er disse vinene gode eksempler på.
Aase E. Jacobsen
07 Juni 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er særlig området Villány i det sørlige Ungarn på grensen til Kroatia som hevder seg på den røde scenen. Villány har også blitt kalt Ungarns Bordeaux siden fokuset i stor grad har vært på «bordeauxdruer» etter at pioneren Attila Gere dokumenterte gode resultater fra slutten av 1980-tallet og utover.

Balansert alkohol

Pál Debreczeni er en annen pioner med vingården Vylyan som han etablerte i 1995 sammen med kona Mónika. Da han døde i 2004, overtok Mónika styringen over de tilsammen 125 hektar. Hennes toppvin Vylyan Villányi Montenuovo 2007 (53023) er en eiendommelig, men vellykket blanding av cabernet franc, merlot, syrah og zweigelt, med flott cabernet franc-karakter, altså både syrlige, søte og bitre mørke skogsbær, veldig god syre og fine tanniner.

Men Vylyan er minst like kjent for sin pinot noir. Villány har nemlig et kalksteinsjordsmonn med avleiringer og leire på toppen som egner seg godt for denne druen. Vylyan Pinot Noir 2008 (90648)er elegant og parfymert med veldig god friskhet og sødmefylt rød bærfrukt og med et noe mer balansert alkoholnivå enn mange andre viner fra Villány. Området er nemlig det varmeste i hele Ungarn og mange produsenter plukker druene ved (for) høy modningsgrad.

Autentisk smak

Jordsmonnet gir også gode forhold for chardonnay som det varme klimaet til tross har god friskhet og behagelige 12 prosent alkohol. Vylyan Chardonnay 2011 (90646) har et fint mineralpreg, typeriktig eplekarakter og bra lengde.

En mer «autentisk» smak av Villány byr Vylyan Belzebub 2008 (90647) på. Druemiksen er blaufränkisch, zweigelt, kadarka og merlot som gir en herlig smak av røde og mørke skogsbær, både søte og bitre. En vellaget vin til alt fra grillmat til gryter.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her