Godbiter i pollisten
Mens du venter på at det skal bli barolotid, kos deg med denne

Mens du venter på at det skal bli barolotid, kos deg med denne

Grignolino har syrefriskheten og urtetonene til felles med nebbiolo, og denne tilhører toppsjiktet.
Aase E. Jacobsen
28 August 2019 - 14:45
 

Gaudio Bricco Mondalino Grignolino 2017 nyter godt av de gunstige forholdene i 2017 for solvarmen har gitt modne tanniner og det hjelper en syre og tannindominert drue som grignolino mens vinen er ung. De færreste har grignolino i kjelleren, men med den svært så gunstige prisen på denne vinen, kan du endre på det. Den har kostet det samme i minst to år, mens prisene på annen topp Piemonte-vin har økt betydelig.

Den er nemlig en såkalt enkeltvinmarksvin, fra en østvendt parsell kalt Bricco Mondalino. De ligger ved 308 m.o.h. som kjennetegnes av svært kalkholdig jordsmonn som gir klaser med ekstra små druer. Det sikrer både konsentrasjon og struktur, og det kjennes i denne vinen som er den beste utgaven jeg har smakt fra denne produsenten.

 

Den koster av den grunn det samme som Gaudio Grignolino Monferrato Casalese 2017 selv om dette er en enklere versjon i den forstand at den er beregnet på et tidligere konsum – mens du venter på toppvinen. Ingen stor forskjell riktignok men vinen har gjennomgått betydelig kortere uttrekkstid, 10 mot 21 dager, hvilket gir mindre tanninpreg og seks mot 10 måneder på bunnfallet i ståltakene. Begge vinene tappes ufiltrert.

Druesteinene bidrar til stilen

Selv om det er barbera som har tatt over mye av vinmarkene i det østlige Piemonte, kalt Monferrato, hvor Gaudio holder til, har grignolino lengst historie. Trolig tilbake til 1200-tallet. Navnet skal stamme fra det lokale ordet for druekjerner, grignole, siden druene har 3-4 ganger flere steiner enn det som er vanlig for andre sorter. Druesteiner bidrar sammen med drueskallet til en rødvins tanninstruktur og er derfor en av forklaringene på at en grignolino i enkelte utgaver og årganger kan være noe tørr. Men gi den tid, gjerne 10 år i kjelleren, og du får en annen og veldig kul opplevelse.

 

Helt drikkeklar er imidlertid produsentens «godtepose» Gaudio Dolce Stil Novo Malvasia di Casorzo 2016 som er en rød utgave av områdets populære søte bobleviner med lav alkohol. Den er ikke så ulik den andre røde vinstilen i denne kategorien, altså brachetto, men kjennetegnes av fyldigere frukt og mer struktur. Prøv den til typisk fete italienske oster som taleggio eller gorgonzola dulce, men den fungerer også utmerket til sjokolade eller fruktterte med creme anglaise.

Bak navnet Gaudio står tre generasjoner, Amilcare som skapte Bricco Mondalino-vinen i 1985, sønnen Mauro og barnebarnet Beatrice.

Denne delen av Piemonte fikk verdensarvstatus i 2014 på grunn av grottene som er gravd ut for hånd under vinmarkene. Den myke fossilrike kalksteinen – kalt pietra di Cantoni som er 20 til 56 millioner gammel - gjorde arbeidet overkommelig og grottene spilte opprinnelig rollen som lager for ost, spekemat og vin. Det er denne kalksteinen som gir druene herfra sine kvaliteter.

Grottene kalles infernot som betyr et lukket sted på provencalsk dialekt, og det skal finnes 100 slik grotter i området, alle gravd ut fra 1700-tallet og utover.  

Fra en av grottene i Rosignano. Foto: ILENIO CELORIA
Her er det lett å se hvordan den inntil 56 millioner år gamle kalksteinen er erodert og gjort tilgjengelig for å grave ut grotter. Foto: 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her