Godbiter i pollisten
Mens du venter på at det skal bli barolotid, kos deg med denne

Mens du venter på at det skal bli barolotid, kos deg med denne

Grignolino har syrefriskheten og urtetonene til felles med nebbiolo, og denne tilhører toppsjiktet.
Aase E. Jacobsen
28 August 2019 - 14:45
 

Gaudio Bricco Mondalino Grignolino 2017 nyter godt av de gunstige forholdene i 2017 for solvarmen har gitt modne tanniner og det hjelper en syre og tannindominert drue som grignolino mens vinen er ung. De færreste har grignolino i kjelleren, men med den svært så gunstige prisen på denne vinen, kan du endre på det. Den har kostet det samme i minst to år, mens prisene på annen topp Piemonte-vin har økt betydelig.

Den er nemlig en såkalt enkeltvinmarksvin, fra en østvendt parsell kalt Bricco Mondalino. De ligger ved 308 m.o.h. som kjennetegnes av svært kalkholdig jordsmonn som gir klaser med ekstra små druer. Det sikrer både konsentrasjon og struktur, og det kjennes i denne vinen som er den beste utgaven jeg har smakt fra denne produsenten.

 

Den koster av den grunn det samme som Gaudio Grignolino Monferrato Casalese 2017 selv om dette er en enklere versjon i den forstand at den er beregnet på et tidligere konsum – mens du venter på toppvinen. Ingen stor forskjell riktignok men vinen har gjennomgått betydelig kortere uttrekkstid, 10 mot 21 dager, hvilket gir mindre tanninpreg og seks mot 10 måneder på bunnfallet i ståltakene. Begge vinene tappes ufiltrert.

Druesteinene bidrar til stilen

Selv om det er barbera som har tatt over mye av vinmarkene i det østlige Piemonte, kalt Monferrato, hvor Gaudio holder til, har grignolino lengst historie. Trolig tilbake til 1200-tallet. Navnet skal stamme fra det lokale ordet for druekjerner, grignole, siden druene har 3-4 ganger flere steiner enn det som er vanlig for andre sorter. Druesteiner bidrar sammen med drueskallet til en rødvins tanninstruktur og er derfor en av forklaringene på at en grignolino i enkelte utgaver og årganger kan være noe tørr. Men gi den tid, gjerne 10 år i kjelleren, og du får en annen og veldig kul opplevelse.

 

Helt drikkeklar er imidlertid produsentens «godtepose» Gaudio Dolce Stil Novo Malvasia di Casorzo 2016 som er en rød utgave av områdets populære søte bobleviner med lav alkohol. Den er ikke så ulik den andre røde vinstilen i denne kategorien, altså brachetto, men kjennetegnes av fyldigere frukt og mer struktur. Prøv den til typisk fete italienske oster som taleggio eller gorgonzola dulce, men den fungerer også utmerket til sjokolade eller fruktterte med creme anglaise.

Bak navnet Gaudio står tre generasjoner, Amilcare som skapte Bricco Mondalino-vinen i 1985, sønnen Mauro og barnebarnet Beatrice.

Denne delen av Piemonte fikk verdensarvstatus i 2014 på grunn av grottene som er gravd ut for hånd under vinmarkene. Den myke fossilrike kalksteinen – kalt pietra di Cantoni som er 20 til 56 millioner gammel - gjorde arbeidet overkommelig og grottene spilte opprinnelig rollen som lager for ost, spekemat og vin. Det er denne kalksteinen som gir druene herfra sine kvaliteter.

Grottene kalles infernot som betyr et lukket sted på provencalsk dialekt, og det skal finnes 100 slik grotter i området, alle gravd ut fra 1700-tallet og utover.  

Fra en av grottene i Rosignano. Foto: ILENIO CELORIA
Her er det lett å se hvordan den inntil 56 millioner år gamle kalksteinen er erodert og gjort tilgjengelig for å grave ut grotter. Foto: 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her