Meget godt spansk kjøp

Mens salget av Rioja-viner fortsetter å synke på grunn av uvettig prispolitikk gjennom en lang periode, vendes interessen i økende grad til alternative kilder. Mest vin for pengene får du utvilsomt i form av vinene fra La Mancha som er Spanias nye vineldo
Aase E. Jacobsen
14 Mars 2002 - 09:30

La Mancha er Spanias svar på Puglia, et vineldorado som har samme effekten på investorer som fluepapir på fluer. Bodegas Faustino tør være kjent for alle som er noenlunde bevandret i pollistens oversikt over Rioja. Faktisk er dette Spanias største produsent av reserva og gran reserva-viner. Rioja er begrenset og de siste års fall i etterspørselen har nok rammet også Faustino hardt. De er nok glade for at de i 1994 investerte i en vingård i La Mancha, dette enorme høysletteområdet sørøst for Madrid.

Frem til da var La Mancha befolket av kooperativer, og er det fortsatt. Med nærmere 200.000 hektar vinmarker innen DO La Mancha er det forståelig at kooperativene ikke forsvinner over natten. Men trenden går i retning av uavhengige bodegaer som lager vin av egne druer. Bodegas Condesa de Leganza heter Faustinos satsing på 492 hektar er ikke akkurat liten men betraktelig mindre enn det et enkelt kooperativ disponerer.

Dessuten  har bodegaen full kontroll over vinmarkene, et nødvendig forhold i dette området som har hatt volum som primærmål siden siste verdenskrig. Druene er stort sett de samme som i Rioja. Tempranillo dominerer samt noe cabernet sauvignon og viura (til hvitvin).

Av dette råmaterialet lages fire ulike viner hvorav en er tilgjengelig i Norge: Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734) som er et meget godt kjøp i likhet med mange andre moderne viner fra denne delen av Spania. Duften er ungdommelig og byr på friske røde og mørke bær, krydder og en god del fat (den har 12 måneder i nye amerikanske fat bak seg). Smaken er saftig med veldig gode syrer som holder seg langt utover og deilig preg av røde bær, den har også litt tanniner og noe fat i finishen. Svært harmonisk og en utmerket matvin til lam, svin og annet lyst kjøtt, men også gryter med en del fedme noe som er veldig typisk for det lokale kjøkken i La Mancha.

Og selvsagt til tapas. La Mancha har dessuten gitt navnet til Spanias mest berømte ost, manchego som lages av sauemelk. Og det er forståelig for rett som det er treffer du på saueflokker som klarer å utnytte den sparsommelige vegetasjonen i dette nærmest ørkenlignende landskapet!

I begynnelsen av mai kommer vi tilbake med fyldige reportasjer fra denne spennende vinregionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her