Meget godt spansk kjøp

Mens salget av Rioja-viner fortsetter å synke på grunn av uvettig prispolitikk gjennom en lang periode, vendes interessen i økende grad til alternative kilder. Mest vin for pengene får du utvilsomt i form av vinene fra La Mancha som er Spanias nye vineldo
Aase E. Jacobsen
14 Mars 2002 - 08:30

La Mancha er Spanias svar på Puglia, et vineldorado som har samme effekten på investorer som fluepapir på fluer. Bodegas Faustino tør være kjent for alle som er noenlunde bevandret i pollistens oversikt over Rioja. Faktisk er dette Spanias største produsent av reserva og gran reserva-viner. Rioja er begrenset og de siste års fall i etterspørselen har nok rammet også Faustino hardt. De er nok glade for at de i 1994 investerte i en vingård i La Mancha, dette enorme høysletteområdet sørøst for Madrid.

Frem til da var La Mancha befolket av kooperativer, og er det fortsatt. Med nærmere 200.000 hektar vinmarker innen DO La Mancha er det forståelig at kooperativene ikke forsvinner over natten. Men trenden går i retning av uavhengige bodegaer som lager vin av egne druer. Bodegas Condesa de Leganza heter Faustinos satsing på 492 hektar er ikke akkurat liten men betraktelig mindre enn det et enkelt kooperativ disponerer.

Dessuten  har bodegaen full kontroll over vinmarkene, et nødvendig forhold i dette området som har hatt volum som primærmål siden siste verdenskrig. Druene er stort sett de samme som i Rioja. Tempranillo dominerer samt noe cabernet sauvignon og viura (til hvitvin).

Av dette råmaterialet lages fire ulike viner hvorav en er tilgjengelig i Norge: Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734) som er et meget godt kjøp i likhet med mange andre moderne viner fra denne delen av Spania. Duften er ungdommelig og byr på friske røde og mørke bær, krydder og en god del fat (den har 12 måneder i nye amerikanske fat bak seg). Smaken er saftig med veldig gode syrer som holder seg langt utover og deilig preg av røde bær, den har også litt tanniner og noe fat i finishen. Svært harmonisk og en utmerket matvin til lam, svin og annet lyst kjøtt, men også gryter med en del fedme noe som er veldig typisk for det lokale kjøkken i La Mancha.

Og selvsagt til tapas. La Mancha har dessuten gitt navnet til Spanias mest berømte ost, manchego som lages av sauemelk. Og det er forståelig for rett som det er treffer du på saueflokker som klarer å utnytte den sparsommelige vegetasjonen i dette nærmest ørkenlignende landskapet!

I begynnelsen av mai kommer vi tilbake med fyldige reportasjer fra denne spennende vinregionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her