Lufting påbudt

Vinene til Stephane Tissot trenger lang tid i glasset for å vise seg frem i sin fulle bredde.
Redaksjonen
13 September 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Viner som trenger dekantering er lite forenlig med dagens krav til effektivitet, enten du er hjemme eller på restaurant. Planleggingshorisonten er altfor kort til å tillate to eller tre timers, eller sågar et døgns lufting av vinen før den skal nytes.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Biodynamisk
Og samtidig er det nødvendig for å få frem alle vinens gode sider, i alle fall når det er Stephane Tissot som har signert den.

Smakt rett fra flasken virker vinene utilgjengelige, lite sjenerøse og nærmest usjarmerende. Men med lang lufting er førsteinntrykket glemt, og de demonstrerer en helt egen energi.

Denne usedvanlig overbevisende vinprodusenten fra Jura, 8-10 mil øst for Burgund, har nær sagt selvsagt konvertert til biodynamisk dyrking, men det er først fra 2004.

Før det drev han økologisk i fem år, men allerede da med mange av biodynamiens virkemidler.

Gamle vinstokker
I følge ham selv har omorganiseringen i vinmarkene hjulpet vinene å finne seg selv, som er en funksjon av forholdene druene er dyrket under og filosofi i vinkjelleren. Avlingene er naturlig lave, rundt 25-42 hl/ha, og plantematerialet er gammelt, fra 30 til 60 år.

Han bruker kun naturlig gjær og utnytter bunnfallets konserverende evner for å redusere bruken av svovel samtidig som bruken av nye fat er begrenset.

Siden vinene hans begynte å ankomme det norske markedet for et par år siden, er kvaliteten bare blitt bedre og bedre. 2005-utgavene av chardonnay, for øvrig et veldig godt år i Jura, formelig strutter av kraft og energi, men trenger altså et par timer, eller natten over, i karaffel.

Minst 15 år i kjelleren
Selv om det ikke er chardonnay som har gjort Jura kjent, men derimot den oksiderte stilen for viner av den lokale druen savagnin, for øvrig en slektning av gewürztraminer, er det burgundkonkurrentene som har størst potensial her til lands.

Allerede på "enkleste" nivå finner vi et tydelig uttrykk for det unike klimaet og jordmonnet på Tissots 32 hektar store vingård. Men når han isolerer de to hovedjordsmonnene, kalk og leire, da blir det virkelig kraft i glasset. Dette er hvitviner som stiller krav til maten, at den har nok av både fedme og smak.

Og lagringspotensialet er ubestridelig - minst 15 år vil disse vinene holde, og sannsynligvis lengre.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her