Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Viner som trenger dekantering er lite forenlig med dagens krav til effektivitet, enten du er hjemme eller på restaurant. Planleggingshorisonten er altfor kort til å tillate to eller tre timers, eller sågar et døgns lufting av vinen før den skal nytes.
Smakt rett fra flasken virker vinene utilgjengelige, lite sjenerøse og nærmest usjarmerende. Men med lang lufting er førsteinntrykket glemt, og de demonstrerer en helt egen energi.
Denne usedvanlig overbevisende vinprodusenten fra Jura, 8-10 mil øst for Burgund, har nær sagt selvsagt konvertert til biodynamisk dyrking, men det er først fra 2004.
Før det drev han økologisk i fem år, men allerede da med mange av biodynamiens virkemidler.
Han bruker kun naturlig gjær og utnytter bunnfallets konserverende evner for å redusere bruken av svovel samtidig som bruken av nye fat er begrenset.
Siden vinene hans begynte å ankomme det norske markedet for et par år siden, er kvaliteten bare blitt bedre og bedre. 2005-utgavene av chardonnay, for øvrig et veldig godt år i Jura, formelig strutter av kraft og energi, men trenger altså et par timer, eller natten over, i karaffel.
Allerede på "enkleste" nivå finner vi et tydelig uttrykk for det unike klimaet og jordmonnet på Tissots 32 hektar store vingård. Men når han isolerer de to hovedjordsmonnene, kalk og leire, da blir det virkelig kraft i glasset. Dette er hvitviner som stiller krav til maten, at den har nok av både fedme og smak.
Og lagringspotensialet er ubestridelig - minst 15 år vil disse vinene holde, og sannsynligvis lengre.