Løp og kjøp-viner fra Portugal

Stadig flere superviner dukker opp fra Portugals vinmessige bakevjer hvor kvalitetsskalaen stoppet på middels inntil for noe år siden. Denne uken får du ikke bare et meget prisgunstig tips til kjelleren, men også en aldri så liten perle, om enn i en høyer
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2003 - 01:00

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Estremadura som ligger som et smalt belte mellom Lisboa og Coimbra har alltid vært en av landets største vinregioner, i volum, men nå skjer det mye på kvalitetssiden. Både i form av at de billige vinene blir bedre, det finnes en del eksempler på det blant annet blant boksvinene. Men også, og det som er mer interessant, er at det dukker opp mindre produsenter som hvor det satses helhjertet i små kvanta. Vingården Quinta de Chocapalha er en av de som overbeviser mest for øyeblikket.

Kvinnelig supervinmaker
Eiere er Alice og Paulo Tavares da Silva som kjøpte den sjarmerende gården fra 1500-tallet for 20 år siden for å bytte beite fra sjøfart til jordbruk. Store deler av vinmarkene på til sammen 40 hektar måtte plantes på ny i det kalk- og leirholdige jordsmonnet. Og moderne arbeidsteknikker er introdusert hvilket selvsagt betyr streng kontroll av utbyttet. Men det var først i 2000 at avlingene var av høy nok kvalitet.

For det er datteren Sandra Tavares da Silva som er ansvarlig for å konvertere druene til vin. Noe hun har de beste forutsetninger for siden hun også gjør det hos Quinta do Vale Dona Maria. Dette er et av prestisjeprosjektene til Cristiano van Zeller, som er toneangivende for det nye Douro, både når det gjelder portvin og bordvin.

Dekantering anbefales
På hjemmebane har hun tatt vare på den gamle portugisiske tradisjonen med fottråkking av druene i de åpne gjæringsbassengene, lagares. Eneste forskjellen i forhold til gamle dager er at druene avstilkes. Som gjøres for å unngå grønne tanniner i den endelige vinen. Deler av vinen gjærer og modnes i små franske fat. Av de lokale druene castelão, tinta roriz og alicante bouschet lager Sandra en Vinho Tinto, Quinta de Chocapalha 2005 (41959), som i 2005-versjon er en skikkelig kraftpakke i hvert i forhold til hva vi er vant til å få for kroner 125. Og prisen er ekstremt god når vi tenker på at denne vinen kun er laget i 7600 eksemplarer. Og at det er en vin som vil holde seg i hvert fall i fire-fem år.

Fortsatt er duften noe lukket men vi kan forvente mer av den elegante bær- og jordsmonnskarakter med tiden. I munnen er den saftig og fast med litt jordlig preg, konsentrert og med lang ettersmak av røde og mørke bær, noe alkohol og litt fat i finishen. En utmerket vin til rødt kjøtt. Det kan lønne seg å dekantere den en time før den skal nytes for at duften skal få utvikle seg mer.

Små kvanta
Sandra gir seg imidlertid ikke med ansvaret for to vinkjellere. Sammen med mannen sin, Jorge Serôdio Borges, som for øvrig er vinmaker hos den største personligheten i Douro, nemlig Dirk Niepoort, lager hun en superportugiser. Pintas 2001 (41954), som er oppkalt etter deres felles hund, er i 2001-versjon en massiv sak.

Fargen er nesten mørk som natten. Duften holder seg også i det mørke leiet. Og smaken er enorm med stor bærsødme, gode syrer og tanniner som gjør smaksbildet behagelig tørt, fatet er godt integrert, og ettersmaken er meget lang med mye syrlige og søte mørke bær. Topp til rike retter med rødt kjøtt. En meget stoffrik, karakterfull og spennende vin som er moderne uten å være for søt og bløt.

Den er laget av ikke mindre enn 30 ulike druesorter, alle med bakgrunn fra portvinstradisjonen. Også for denne innebærer fremstillingen avstilking og fottråkking i lagares. Her er det selvsagt investert mer i fatbruken for å forberede vinen på et langt liv, og den vil trolig holde i minst ti år til. Tradisjonelt laget bordviner fra Douro har vist seg å ha en utrolig lang livssyklus. Viner fra rett etter krigen drikker fortsatt meget godt. Så den som lever får se om Pintas klarer å kopiere historien. Om du får tak i den da for til Norge kom det bare 120 av en produksjon på 5000.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her