Lekkert fra Alsace

Riesling på fransk holder fortsatt stand i hvert fall når vinen er signert en god produsent som denne.
Aase E. Jacobsen
23 April 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bott-Geyl er med tradisjoner siden 1795 ingen ny produsent i Alsace, men det er særlig etter at Jean Christophe Bott overtok familiebedriften i 1993 at huset har markert seg helt i teten.

Selv om adressen Beblenheim ikke er så kjent, disponerer familien vinmarker i den mest attraktive delen av Alsaces langstrakte landskap.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Til sammen 70 ulike parseller innenfor en radius på to kilometer. Schoenenbourg er nok mest kjent, spesielt når det er snakk om riesling.

Men vinene som er i salg i Norge kommer fra to mindre kjente vinmarker uten grand cru-status. Men som likevel evner å gi imponerende rieslingkvalitet. Spesielt i en fantastisk årgang som 2005. At vinmarkene bearbeides biodynamisk er også med på å forklare intensiteten.

Egentlig grand cru
Grafenreben ligger i Zellenberg, et steinkast fra før nevnte Schoenenbourg, og kjennetegnes av leirholdig kalkjord over sandstein i en middels bratt skråning. Bott-Geyl Riesling Lieu Dit Grafenreben 2005 (51132) er derfor en strålende riesling med flott syre og godt mineraluttrykk.

Og faktisk like god som sin parallell, Riesling Kronenbourg Lieux-Dit 2011 (51131), til tross for at denne egentlig er en grand cru. Kronenbourg er nemlig en parsell i Schoenenbourg, i den delen som ligger i Zellenberg, men Bott velger å vinifisere den separat.

Små kvanta
Den er imidlertid slankere, fastere og mer mineralsk enn Grafenreben. Det skyldes sandsteinsjordsmonnets innslag av kritt, mineraler og fossiler. En drøm til gode retter med nær sagt alt havet måtte by på.

Disse vinene produseres i svært små kvanta, og Norges andel er naturlig nok tilsvarende liten. Men en god trøst er det i Riesling les Elements 2011 (51129) i hvert fall om du er på jakt etter en riesling som er perfekt å nå nyte nå og de neste fem-seks årene.

Selv denne vinen lages i etter Alsace-mål små kvanta og er en blanding av druer fra Bott-Geyls vinmarker i Riquewihr og Zellenberg, altså fortsatt i samme nabolag som de store vinene, men hovedsakelig med sandsteinsjordsmonn.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet
Dagens rett

Søndagsmiddagen krever litt innsats, men det blir rikelig belønnet

Langtidssteking av kjøtt over lav varme er perfekt for å sikre seg at kjøttet blir mørt og utrolig saftig, bare prøv denne delikate oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her