Lekkert fra Alsace

Riesling på fransk holder fortsatt stand i hvert fall når vinen er signert en god produsent som denne.
Aase E. Jacobsen
23 April 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Bott-Geyl er med tradisjoner siden 1795 ingen ny produsent i Alsace, men det er særlig etter at Jean Christophe Bott overtok familiebedriften i 1993 at huset har markert seg helt i teten.

Selv om adressen Beblenheim ikke er så kjent, disponerer familien vinmarker i den mest attraktive delen av Alsaces langstrakte landskap.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Til sammen 70 ulike parseller innenfor en radius på to kilometer. Schoenenbourg er nok mest kjent, spesielt når det er snakk om riesling.

Men vinene som er i salg i Norge kommer fra to mindre kjente vinmarker uten grand cru-status. Men som likevel evner å gi imponerende rieslingkvalitet. Spesielt i en fantastisk årgang som 2005. At vinmarkene bearbeides biodynamisk er også med på å forklare intensiteten.

Egentlig grand cru
Grafenreben ligger i Zellenberg, et steinkast fra før nevnte Schoenenbourg, og kjennetegnes av leirholdig kalkjord over sandstein i en middels bratt skråning. Bott-Geyl Riesling Lieu Dit Grafenreben 2005 (51132) er derfor en strålende riesling med flott syre og godt mineraluttrykk.

Og faktisk like god som sin parallell, Riesling Kronenbourg Lieux-Dit 2011 (51131), til tross for at denne egentlig er en grand cru. Kronenbourg er nemlig en parsell i Schoenenbourg, i den delen som ligger i Zellenberg, men Bott velger å vinifisere den separat.

Små kvanta
Den er imidlertid slankere, fastere og mer mineralsk enn Grafenreben. Det skyldes sandsteinsjordsmonnets innslag av kritt, mineraler og fossiler. En drøm til gode retter med nær sagt alt havet måtte by på.

Disse vinene produseres i svært små kvanta, og Norges andel er naturlig nok tilsvarende liten. Men en god trøst er det i Riesling les Elements 2011 (51129) i hvert fall om du er på jakt etter en riesling som er perfekt å nå nyte nå og de neste fem-seks årene.

Selv denne vinen lages i etter Alsace-mål små kvanta og er en blanding av druer fra Bott-Geyls vinmarker i Riquewihr og Zellenberg, altså fortsatt i samme nabolag som de store vinene, men hovedsakelig med sandsteinsjordsmonn.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her