Drikke
Lekker chablis premier cru

Lekker chablis premier cru

Denne chablisen smaker fortreffelig allerede samtidig som den har veldig godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
25 April 2013 - 05:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Chenevières Chablis 1.er Cru l'Homme Mort 2010 (96436)er en kraftpakke som i den strålende 2010-årgangen har enda mer fasthet og kalkmineralitet enn i eksempelvis den varmere 2007. Det kler denne vinen godt. Den kommer nemlig fra den berømte premier cru-vinmarken i Chablis, Fourchaume, som er kjent for å gi «store» viner. Vår vin bærer imidlertid navnet til underområdet L’Homme Mort.

Kalken gir karakteren

Fourchaume er en relativt stor vinmark som grenser til grand cru-en Les Preuses i sør. Hvilket forklarer kraften og rikheten. L’Homme Mort (død mann) befinner seg imidlertid i den nordre smaleste enden hvor skråningen er på sitt bratteste – derav trolig navnet. Det finnes like mange legender knyttet til dette navnet som det finnes steiner i vinmarken. Og dem er det mange av.

Les mer om chablis grand cru

For under den tynne sandjorden finner vi den karakteristiske kimmeridgekalken som gir chablisvinen dens særpreg. Denne kombinasjonen sørger for viner med frisk god syre (til chardonnay å være) i tillegg til god konsentrasjon og uttalt mineralpreg.

Kraftigere og fetere

Den finnes også i en «vanlig» utgave, Chenevières Chablis 1.er Cru Fourchaume 2010 (96437), som har mer av Fourchaumes karakteristiske «fete» frukt, men også et godt mineralpreg. Den store frukten gjør den både til en vin som er veldig lett tilgjengelig, men også som oppleves som «kraftigere» enn L’Homme Mort.

Les mer om Chablis

Bak disse vinene og Domaine des Chenevieres står Frédéric Gueguen. En fortsatt ung og energisk vinmaker som har «bodd» i vinmarkene etter at han 12 år gammel flyttet fra Paris til Chablis. Han har lange røtter i området, onkelen er Jean Durup og fetteren er Francis Boudin på Domaine de Chantemerle.

Gift med Chablis

Og etter at han i 2002 giftet seg med Celine Brocard, datter av Jean Marc Brocard, et av de betydeligste navnene i Chablis, var han for evig og alltid bunnsolid knyttet til Chablis. Dermed var det ingen vei utenom å etablere sin egen vingård. Noe han gjorde i 2003.

Les mer om Brocard

10 år etter driver han sine 15 hektar etter økologiske prinsipper. Og lager viner med et uttalt terroir-uttrykk. Hans «vanlige» chablis, Chenevières Chablis 2011 (96439), er langt mer intens enn hva vi forbinder med dette nivået.

Strålende magnumer

Den overgås av hans chablis vieilles vignes. Den er nemlig laget av druer fra svært gamle vinstokker, plantet mellom 1925 og 1952.

Denne vinen kommer i salg fra 3. mai i to magnumutgaver, 1996 og 2010, hvor den eldste er aller mest imponerende og et perfekt eksempel på denne vinstilens utrolig gode lagringsevne. Med priser på kroner 489,90 og 399,90 er det bare å «løpe og kjøpe».

Beste chablisboks

Ikke uventet lager Frédéric også en av de absolutt beste chablisboksene på markedet. Chenevières Petit Chablis 2012 (3816)er frisk og mineralsk med god konsentrasjon. Og selv om den «bare» er en petit chablis, har den langt mer chabliskarakter enn mange flaskechabliser.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her