Laks er blitt norsk hverdagsmat

Vi spiser fire ganger så mye laks som i 1991.
Redaksjonen
14 Desember 2010 - 13:37

Oppdrettslaksen har endret nordmenns spisevaner, skriver Aftenposten. Mens hver nordmann i 1991 spiste ca. to kilo laks, slukte vi i fjor ca. åtte kilo, viser tall fra Eksportutvalget for fisk, EFF. Totalkonsumet av fisk var i 2008 drøyt 22 kilo per person, en økning på to kilo siden 1995, viser rapporten «Utvikling i norsk kosthold 2009».

Til sammenligning spiser hver svenske ca. fire kilo laks i året, mens en franskmann spiser ca. to kilo. Mens det franske konsumet har økt med ca. et halvt kilo de siste 20 årene, spiser altså nordmenn fire ganger mer.

- Årsaken er i tillegg til stor lokal produksjon, at laks blir distribuert fersk til de fleste av landets butikker, sier Bjørn-Erik Stabell, markedssjef for laks og ørret i EFF.

- Næringen er også blitt dyktig til å tilrettelegge porsjonspakninger, sier Stabell.

Norge er verdens største produsent av oppdrettslaks, og produksjonen når stadig nye høyder. I år passerer oppdrettsnæringen 950.000 tonn laks, neste år tror man at én million tonn blir resultatet.

Markedssjefen poengterer at laks er blitt trendmat blant unge. Han mener introduksjonen av laks i sushimarkedet har hatt stor betydning. EFF registrerer også at stadig mer laks blir videreforedlet innenlands. Tidligere gikk det aller meste av fisken rundt til Danmark, der filetering, røyking, speking og kryddermarinering ble utført.

- Men fortsatt blir mye norsk laks røyket i utlandet. Dette skyldes blant annet toll på røkte produkter inn til EU. Her har næringen et potensial for å skape mer aktivitet i Norge, sier Stabell til Aftenposten.

Norsk eksport av sjømat vil i år passere 50 milliarder kroner for første gang. I fjor ble det eksportert for ca. 45 milliarder. Eksporten til Asia og Øst-Europa øker mest. Også EU, som importerer to tredjedeler av all norsk laks, øker importen. Kun i USA har importen gått noe tilbake.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her